Pampers: Moć dodira

Dodir je čulo koje je već po rođenju dobro razvijeno, i samim tim u startu veoma važno za vašu bebu.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.02.2016.

15:24

Pampers: Moć dodira

Čulo vida nije još uvek razvijeno, a mnogi zvukovi će tek postati smisleni za nju. Zato dodir predstavlja njen primarni vid poimanja sveta oko sebe. Koristite svaki trenutak za kontakt kožu na kožu: u kadi, krevetu ili dok se grlite na kauču sa svojom bebom u toploj sobi. Kako biste u potpunosti iskoristitili ovo taktilno iskustvo, masirajte vašeg mališana.

Ljudska koža je jedan od najosetljivijih organa. Svaki centimetar naše kože je sastavljen od nervnih završetaka koji odašilju važne informacije mozgu u vezi sa okruženjem, dodirom i temperaturom. To je sada od velike važnosti za vašu bebu, s obzirom da njen vid i sluh nisu još uvek izoštreni. Čulo dodira je moćan instrument koji joj pomaže da sazna više o novom svetu u kom se nalazi. U prvim mesecima, vaša beba će zbog toga voleti da se mazi u vašim rukama gde se oseća zaštićeno i sigurno. Mnoge studije su pokazale da kontakt kože na kožu između roditelja i bebe je od značaja za proces povezivanja. Zato treba da iskoristite svaku priliku da se mazite sa svojom bebom i na taj način potpomognete razvoj njenog čula dodira.

Koža ima preko pet miliona senzornih ćelija i uživa u senzaciji, i zbog toga Pampers Premium Care otkriva novu i uzbudljivu inovaciju kod pelena, upoznajući nas sa najmekšim Pampers pelenama ikada, sa novim svilenim i mekim sastavom i jedinstvenim magičnim upijajućim jezgrom. Novi Pampers Premium Care sa 5 zvezdica kada je reč o zaštiti kože, je savršen za svakog malog poznavaoca mekoće. Za više informacija možete posetiti: https://www.facebook.com/PampersSrbija/

Saveti za pozitivno taktilono iskustvo za vas i vašu bebu

· Bebe imaju probirljivo čulo dodira što znači da su određena brzina i mekoća važne. Bebama najviše odgovara nešto između – ni prebrzo ni presporo!

· Masaža novorođenćeta je odlična ideja. Koristite se čvršćim potezima pre nego mekanim. Pored dodirivanja deteta rukom, eksperimentišite sa dodirivanjem preko materijala, sa mekanim tkaninama poput pliša, satena ili somota;

· Dodir je prikladniji za bebu kada se kombinuje sa vašim pogledom punim ljubavi, gukanjem i ljuljanjem! Moguće je da bebe iz ovog razloga manje plaču kada su u naručju roditelja u pokretu, pre nego dok miruju.

· Nakon nekog vremena, uhodaćete se u bebine signale i ritam. Prekomerna stimulacija može imati negativan uticaj na smanjenje stresa kod bebe, zato kada se beba potpuno primiri, smanjite intenzitet pokreta dok vam pogledom ne signalizira da želi još.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: