Bebini osmesi i suze

Bebe koriste plač kako bi nam poručile da su gladne, da ih nešto boli, da treba zameniti pelenu ili jednostavno da im je potrebno vaše prisustvo.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 20.02.2016.

12:05

Bebini osmesi i suze

Suze kao način komunikacije

Naravno, postoje mnogi načini na koje bebe prenose svoje namere i osećanja pre nego što nauče da pričaju. Da li je plač vid komunikacije? Ipak, bebe koriste plač kako bi nam poručile da su gladne, da ih nešto boli, da treba zameniti pelenu ili jednostavno da im je potrebno vaše prisustvo. Važan aspekt roditeljstva je da razumete ovaj plač. Interesantno je da u prvih nekoliko meseci bebinog života, plač se veoma razlikuje, toliko da mame mogu prepoznati šta određeni plač označava.

Kako bi izbegle plač bebe koji nagovštava mokru pelenu, majke često proveravaju da li je suva. Pampers zna da čak i najkvalitetnija mekoća ne znači ništa bez suvog zaštitnog sloja, zbog čega je Pampers osmislio pelenu koja štiti čak do 12 sati. Novi Pampers Premium Care ima jedinstveno magično upijajuće jezgro koje ravnomerno raspoređuje tečnost. I, indikator vlažnosti vas obaveštava kad je potrebno da se promeni pelena, kako bi beba mogla da nastavi sa uživanjem u vašoj ljubavi. Za više informacija molimo vas posetite:

https://www.facebook.com/PampersSrbija/

Ne smemo zaboraviti da je komunikacija sa novorođenčetom dvosmerna, tako da što adekvatnije majka odgovara na različite vrste bebinog plača, samim tim pojačava značenje svakog bebinog vapaja. Na taj način se stvara emotivna povezanost. To je važan deo roditeljske uloge. Naravno, kasnije kako dete raste, može izraziti svoja negativna osećanja, ne samo kroz plač već i lupanjem po stolu ili udaranjem nogama o pod. Da li su plač i ovi drugi znaci ljutnje vrsta “gesikulacije”, može se polemisati o tome.

Smeh i mrštenje kao načini komunikacija

Osmesi i mrštenje su takođe načini na koji bebe mogu uticati na komunikaciju sa roditeljima. Zapravo, bebini prvi “osmesi” su samo grimase koje roditelji tumače tako što se osmehuju nazad, dok bebe to razumeju kao pozitivnu reakciju okoline i trude se da reprodukuju “osmeh”. Tako se razvija pozitivna interakcija…..Osim toga, anegdote ljudi nagoveštavaju da bebe vežbaju ove facijalne ekspresije za vreme sna.

Da li ste ikada otišli da obiđete vašeg mališana dok spava i zatekli ga kako se smeje ili mršti zatvorenih očiju?

Ako ovo niste pokušali do sada, učinite to u trenucima kada se budete budili u toku noći da proverite da li je pelena vaše bebe suva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: