Zdravlje

Pojačana gorušica

Osećam pečenje u želucu i jaku gorušicu. U poslednjih mesec dana tegobe su se pojačale. Dok pijem ezomeprazol meni je dobro, čim prestanem da pijem tegobe se odmah vrate. Nijedan dan za ove tri godine nije prošao a da nisam uzela neki lek za želudac. Kada ispijem ezomeprazol odmah prelazim na ranitidin hidrohlorid, uglavnom šumeći, jer se vrati gorušica i pečenje u želucu i ja ne mogu da izdržim bez leka. Ustanovljena mi je hiatus hernija. Imala sam heliko bakteriju ali to je sada izlečeno. Ranije sam imala ezofagitis koji sam izlečila. Kada sam bila na poslednjoj gastroskopiji pre godinu dana, nisam imala ezofagitis samo mi je tada doktor potvrdio da imam herniju. Nije bilo ezofagitisa već mi je kardija bila hiperemična. Moja konačna dijagnoza je gerb. S obzirom da imam strašne tegobe možda mi je sluzokoža želuca do sada oštećena. Neki lekari su mi predlagali operaciju a neki ne, i govorili su mi da ovome nema leka već da ću se mučiti do kraja života. Im am 28 godina i mnogo se mučim sa ovim tegobama. Inace se pridržavam dijetetskog režima. Molim Vas da mi pomognete i kažete da li bi mi operacija bila trajno rešenje i da li bih mogla normalno da živim. Da li se hernija može vratiti posle operacije?

Pitajte lekara nedelja 8.05. 13:36 Komentara: 42

Problemi sa stomakom

Ja sam Marko, imam 26 godina. Imam problem sa stomakom - teško varenje, kiselina, često podrigivanje i nadutost stomaka. Česti grčevi koje je pratila temperatura. Na dve, tri nedelje mi se to javljalo poslednjih par meseci, a ti bolovi traju tri dana. Uradio sam test na heliko bakteriju koji je bio loš. Pio sam pantoprazol sodijum 40mg ujutru, amoksicilin dva puta dnevno po 1g i orvigal 400mg dva puta dnevno i tako sedam dana. Od toga je prošlo nedelju dana i opet osećam da mi teško vari želudac, ne kao pre, sad mi je malo lakše i nemam stolicu po tri, četiri dana. A za heliko bakteriju su mi rekli da kontrolu uradim mesec dana posle terapije. Da li je to tačno? Ako biste mogli neki režim ishrane da mi preporučite? Imam 85 kg, visok 190cm. Imam problem sa stomakom jer mi je previše, da kažem, ispao.

Pitajte lekara nedelja 8.05. 13:07 Komentara: 3

Čir na želucu

Interesuje me da li je moguće utvrditi gastritis ili čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu pomoću krvi, odnosno prisustvom heliko bakterije? Ja nisam u stanju da uradim gastroskopski pregled, pre 2 godine sam bila na skeneru abdomena, interesuje me da li je pregled rentgenom pomoću kontrastnog sredstva opasan u smislu prevelikog zračenja?

Pitajte lekara ponedeljak 7.02. 10:52 Komentara: 0

Bol ispod levog rebra

Imam 55 godina, žena dijabetičar 3 godine. Često nakon obroka imam bolove ispod levog rebra. Bol traje po 10-15minuta, ponekad prođe sam, a nekad uzmem famotidin. Od čega to potiče i čime se leči?

Pitajte lekara ponedeljak 7.02. 10:44 Komentara: 6

Svrab analnog otvora

Već duži vremenski period (4 godine otprilike), imam određene, ne znam da li da to nazovem probleme, sa analnim otvorom. Nije ništa strašno, ali baš iritira... Javlja se svrab i peckanje, i to konstantno, da uveliko iritira... Takođe Ponekad (istina vrlo, vrlo rijetko) ostane mali trag krvi... Da ja ne vodim, ali baš bukvalno, redovno higijenu, u čemu sam temeljan, zapitao bih se... Ovako ne znam... Mislio sam da su hemoroidi, ali sam se malo raspitao i ne bih rekao da jesu... Znam, vjerovatno nemate dovoljno podataka da bi odgovorili nešto konkretno, ali bio bih zahvalan za neku rečenicu...

Pitajte lekara četvrtak 20.01. 18:04 Komentara: 4

Čudna boja stolice

Imam 23 godine i od juče imam problem sa stolicom. Mislilm da sam se prehladila pa sam pila granule ali stolica mi je danas svetložute boje. Uzela sam bacillus da reguliše dijareju ali me ova boja stolice već plaši. Možete li mi reći nešto o tome i da li treba da odem kod lekara?

Pitajte lekara utorak 14.12. 14:39 Komentara: 1

Čir na želucu

Povremeno osjetim peckanjeu želucu. Simptomi su isti godinama i ja sam to prihvatila kao normalno stanje, ali me nedavno jedan prijatelj uvjeravao da to nije normalno te da imam neki zdravstveni problem. Peckanje se javlja kada sam gladna, a naročito ako danima jedem suhu hranu. Ako jedan ili više dana povedem računa da jedem čorbice, variva i probiotike peckanje nestane ili se smanji. Peckanje nije bolno, ne ometa mi normalan život, samo ga primjetim, i obično zaključim da sam gladna i pojedem nešto. U prosjeku ga primjetim jednom u 10-15 dana. Da li je peckanjeu želucu normalan simptom gladi ili je to pokazatelj nekog problema?

Inače nemam bolova u želucu, žgaravicu, osjećaj težine ili bilo kakav drugi problem sa varenjem. U zadnje vrijeme se peckanje češće javlja, ako danima jedem veću količinu kiselog voća (mandarine, kisele jabuke) na prazan stomak. Takođe zadnja 4 mjeseca koristim terapiju protiv anemije te sam zaključila da to možda ima veze i sa unosom vitamina C odnosno povećanja kiselosti u želucu. Terapiju trebam završiti za 2 mjeseca. Ne pijem alkohol, pijem kafu i sedmično ispušim 2-3 cigarete.

Pitajte lekara utorak 14.12. 14:11 Komentara: 0

Problemi sa stolicom

Imam 24 godine. U poslednje vreme sam primetila da mi je stolica stanjena. Od svoje 20-te godine zbog puno sedenja imam hemoroide, tj. tada sam primetila tragove krvi na toalet papiru i povremeno na stolici. Povremeno osecam oštar ali kratak i povremen bol na levoj strani pored pupka.

Pitajte lekara nedelja 21.11. 10:46 Komentara: 1

Dijareja

Imam 22 godine, muškarac sam, i imam problema sa konstantnom dijarejom već par godina koja je povezana sa stresom. Prateće pojave su gasovi i bolovi u stomaku. Uglavnom, kada nema stresa problemi su manji. Bio sam kod lekara, imam terapiju koja ne pomaže baš. U pitanju su lekovi rudakol, famotidin i amizol. Šta preporučujete i kako rešiti ovaj veoma nezgodan problem?

Pitajte lekara nedelja 21.11. 10:42 Komentara: 0

„Blago zamašćena jetra"

Moj otac (57 godina) je radio UZ abdomena, tačnije reč je o jetri i nalaz glasi ovako: „Jetra je gušće ehostrukture, zrnaste građe, u MKL je oko 135N/mm.” Doktorka na UZ je rekla da je ovde u pitanju, citiram -„blago zamašćena jetra". Šta to zapravo znači i koliko je ozbiljno?

Pitajte lekara utorak 1.06. 13:19 Komentara: 0

Problemi sa stolicom

Imam 18 godina i od pre 6-7 meseci imam problema sa stolicom. Stolicu imam redovno, ali je jako tvrda i bukvalno izgleda kao spojene kuglice (nalik kozijem izmetu). Bio sam kod hirurga i nisam dobio terapiju. Šta moze da bude u pitanju?

Pitajte lekara utorak 1.06. 13:16 Komentara: 0

Zatvor

Imam 21 godinu. Već 3-4 godine imam problema sa probavom i sa nadimanjem, a uz to i sa gasovima. Stolicu imam jednom do dva puta sedmično i to ukoliko popijem čaj za probavu ili nešto slično. Skoro sam imala anginu, primala sam peniciline i pila orvagil tablete i tih dana sam imala redovno probavu, bez nadimanja i gasova. Kad sam prestala sa tom terapijom, 2-3 dana kasnije, opet nisam mogla da imam stolicu. Šta da radim? Je l' moguće da je zbog te terapije bilo tako, i kome da se obratim za pomoć?

Pitajte lekara utorak 18.05. 15:30 Komentara: 0

Depresija ili bol u stomaku?

Imam 25 godina. Radio sam UZ abdomena pre mesec dana i u nalazu piše da je sve u redu, ali da je pankreas lako rastresene eho strukture - zrnastije. U poslednjih nekoliko dana osećam pomalo bol u stomaku i u grudima povremeno, stolica mi je isto ponekad skoro žute boje, ali nekad i mnogo tamnije. Ja sam to sve rekao svom lekaru opšte prakse, ali on kaže da sam ja to umislio i da je to na nervnoj bazi kao posledica stresa. Ja ne osećam nikakve psihičke probleme poput depresije ili uznemirenosti, ali kada god odem kod njega, on samo pise dijagnozu F 32-depresija. Ja sam veoma zabrinut i ne znam vise šta da radim.

Pitajte lekara utorak 11.05. 22:54 Komentara: 0
strana 1 od 2 idi na stranu