Kako detetu ojačati imunitet?

Imam devojčicu od 6,5 godina. Ide u vrtić tri dana, a onda se odmah prehladi ili dobije neki virus i onda je lečimo i po 15 dana. Probali smo da joj dajemo razne vitamine za jačanje imuniteta, ali čim ode u vrtić razboli se. Kad je kod kuće, zdrava je. Molim vas dajte mi neki dobar savet šta da radimo, kako da joj ojačamo imunitet?

Podeli

Polazak u vrtić, bez obzira na uzrast, je period češćih infekcija, najčešće respiratornih koje može da traje i do godinu dana. Što je dete mlađe, infekcije su češće. Kažemo da su 2 infekcije u toku mesec dana uobičajene za ovaj period, ali tako česte, nisu. Naravno, pod uslovom da svaku "malu" prehladu ne doživljavate kao "stvarnu" bolest. Niste mi rekli, koliko dugo je vaša devojčica u vrtiću, koje su tegobe u pitanju... Preporuka je da "osetljivija" deca prime Pneumokoknu vakcinu pred polazak u vrtić (kod nas nije zakonom obavezna, u većini zapadnih zemalja jeste). Daje se sa pune dve godine- Pneumo 23, u jednoj dozi, a za decu koja kreću u jaslenu grupu, može se dati i ranije- Prevnar vakcina, već od 2. meseca života. U svakom slučaju, nemojte odustati, ionako nas očekuje polazak u školu, pa da sve što treba prebolimo, "uradimo" na vreme.

dr Ljiljana Leković

http://www.dr-ristic.com

Zdravlje

Smanjite deci so u ishrani

Mladi Amerikanci jedu isto soli kao i odrasle osobe, oko 1.000mg ili istu količinu koja se nalazi u samo jednom hambrugeru. Uzimanje veće količine soli od organizmu potrebne uzrokuje povišeni krvni pritisak, ali gojazne osobe mogu biti najosjetljivije kad je reč o negativnom efektima uzimanja prevelike količine soli.

Vesti utorak 18.09. 10:15 Komentara: 0

Hiršprungova bolest?

Želim da Vas zamolim da mi objasnite šta znači TOXIC COLITIS-HIRSCHSPRUNG DISEASE? Molim da mi pomognete da što bolje razumem ovu dijagnozu, radi se o bebi koja je bila 5 nedelja stara, dečak, zdrav, na rođenju 4.5 kg. Molim Vas za pomoć.

Pitajte lekara nedelja 8.05. 13:14 Komentara: 0

Revakcinacija dece

Da li dete od 1,5 godine starosti treba revakcinisati sa pentaksimom (ranije je primalo) iako on u sebi sadrži i treću vakcinu, na koju se revakcinacija ne odnosi? Kako bi to uticalo na zdravlje deteta i kako izgleda dalji kalendar revakcinacije pentaksimom?

Pitajte lekara utorak 18.05. 16:08 Komentara: 1

Streptokoka kod dece

Imam bebu od 18 meseci, brisom grla i nosa izolovane su Candida spp iz guše i Streptoccocus pneumonie iz nosa. Dobio je terapiju ali me zanima kako se prenosi i da li postoji mogućnost da je dobio steptokoku od nas?

Pitajte lekara ponedeljak 19.04. 12:33 Komentara: 1

Treći krajnik i rast

Moj sin ima 2.7 god. Ima visinu od 94 i težinu od13.6 kg. Da li je to prihvatljiva mera jer ja imam 174 a tata 187 cm. Po nekim tabelama to je u granicama i pedijatri nam kažu da bi trebalo malo više ali je relativno kada će se to pokazati njegov razvoj nekada tek u pubertetu a još jedan od razloga je navodno njegov treći krajnik i ostala dva koja su uvećana a nisu za skidanje jer nijednom do sada nije imao bronhitis niti teške upale uva, ali efekat je tesko postižan sa antibioticima pa smo sve većinom rešavali jugocilinom. Da li i koliko mogu na rast i napredak da utiču krajnici i da li da budem uporna da ih operišemo, makar samo treći krajnik?

Pitajte lekara nedelja 28.03. 23:38 Komentara: 0