Pripazite u ovo doba dana, tada su padovi najčešći

Novi hladni talas ponovo donosi nezgode na snegu i ledu. Teško da postoji obuća koja u potpunosti može da vas osigura, te je vrlo moguće da padnete, upozorava ortoped Urgentnog centra u Beogradu dr Goran Tulić.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Najčešći padovi se dešavaju u jutarnjim i večernjim satima, a uglavnom se radi o starijim osobama koje neretko polome ručni zglob. Takođe, ima i dosta mladih ljudi koji se obrate Hitnoj pomoći zbog padova na snegu i ledu.

Dobra vest je, kaže dr Tulić, to što su građani prihvatiili ranije savete, te je broj onih koji traže pomoć manji u odnosu na prethodni ledeni talas.

Starijim ljudima koji se teško kreću ne preporučuje se izlazak napolje bez preke potrebe. Ako baš morate, izađite van u popodnevnim časovima, kada je mraz najslabiji.

Doktor Tulić posebno apeluje na ljude u saobraćaju i naglašava da to nisu samo vozači, već i pešaci.

U video-snimku u nastavku dr Tulić govori o povredama koje nastaju na snegu i ledu, sa posebnim naglaskom na prelom kuka i ugradnju veštačkog.

To je, kako kaže doktor, operacija 20. veka, jer od invalida pravi čoveka koji se ponovo vraća svim svojim funkcionalnostima.

"Mi imamo pacijente koji se danas operišu, sutra ustanu i u roku od nekoliko dana idu kući", ističe on u prilogu emisije "150 minuta" koji možete da pogledate u nastavku.