Hiršprungova bolest?

Želim da Vas zamolim da mi objasnite šta znači TOXIC COLITIS-HIRSCHSPRUNG DISEASE? Molim da mi pomognete da što bolje razumem ovu dijagnozu, radi se o bebi koja je bila 5 nedelja stara, dečak, zdrav, na rođenju 4.5 kg. Molim Vas za pomoć.

Podeli

Hiršprungova bolest je urođena bolest u kojoj postoji poremećena oživčenost zida debelog creva u jednom segmentu. Ovaj deo creva nema peristaltiku (pokreti creva), pa se ponaša kao prepreka na putu crevnog sadržaja - koji se ispred nje nagomilava u velikoj količini, dok je deo iza prepreke prazan. To se dobro vidi na rendgenskom snimku sa barijumskim kontrastom, što je važno u postavljanju dijagnoze. Bolest se nekad manifestuje odmah nakon rođenja - mekonijumskim čepom, a glavni simptom koji se kasnije uočava je hronična opstipacija (stolica na 7-10 dana), povremeno praćena bolovima u trbuhu - koji može da bude nadut, sa čujnom, pa i vidljivom peristaltikom. Nema enkopreze (pojava povremenog voljnog ili nevoljnog ispuštanja male količine stolice i prljanja veša).

Dete je bledo, mršavo, sa velikim trbuhom i tankim nogama, deluje umorno. Mogu biti prisutne i mučnina, povraćanje, izrazita nadutost trbuha, krvava stolica. Za potvrdu dijagnoze je potrebno uraditi kolonoskopiju (pregled sondom). Lečenje je hirurško, a prognoza uglavnom dobra. Američki istraživači su otkrili ključni genetski defekt koji izaziva Hiršprungovu bolest, oboljenje koje onemogućava varenje hrane. Ovi nedostaci izazivaju hroničnu tvrdu stolicu, neretko i zatvor, zbog čega je neophodan hirurški zahvat - najbolje odmah po rođenju. Prema statističkim podacima, jedna od 5.000 beba rodi se s ovom bolešću.

Ass. dr Bojko Bjelaković, specijalista pedijatrije, Lekarinfo.com

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu