Prolaps mitralne valvule

Molim Vas da mi odgovorite na jedno pitanje. Bio sam kod lekara, uradio sam eho i reko mi je da imam prolaps mitralne valvule. MR neznačajan. Pritisak mi je 120 sa 70 a puls od 62 do 70 u mirovanju. Imam 27 godina i prvi put sam uradio eho a EKG sam radio možda 7-8 puta. Nemam neke simptome mada ponekad me grudi i vrat probadaju. Molim Vas da mi objasnite šta da radim, da li je to strašno, da li treba da se operišem?

Podeli

Prolaps mitralnog zaliska je relativno često benigno stanje na zaliscima koji pregrađuje levu srčanu pretkomoru i komoru. Ovi zalisci su dugi i veliki i za vreme sistole (faze srčanog ciklusa u kojoj se srce kontrahuje i izbacuje krv) prodiru u levu pretkomoru, pri čemu se deo krvi vraća nazad. Bol se u ovom slučaju javlja u mirovanju, oštar je, ne širi se i duže traje. Važno je istaći da prolaps mitralnog zaliska, u suštini, ne predstavlja klinički stanje ugroženosti. To je pojava koja se sreće kod skoro 5 odsto populacije, a otkirva se ultrazvučnim pregledom. Najčešće se sreće takozvani primarni prolaps, čija je promena pokretljivosti i izgleda uslovljena genetski.

Naravno, osim primarnog, postoji isekundarni prolaps mitralnog zaliska, koji je posledica neke druge bolesti, kao što su reumatska groznica, ishemijske bolesti srca, hipertrofična kardiomiopatija i sl. Kod većine ljudi prolaps ne izaziva nikakve tegobe i dijagnoza se postavi tek na rutinskom pregledu. Najčešći simptomi su: tahikardija/ubrzan rad srca, napadi panike, aritmija, tegobe pri naporu (gubitak daha, umor), stenokardija/pritisak u grudnom košu, umor, iscrpljenost, osjećaj nesvesti, anksioznost/nervoza. U pojedinim slučajevima zbog vračanja krvi u levu pretkomoru razvija se tzv. mitralna insuficijencija i izraženije tegobe. Dijagnoza se potvrđuje ultrazvučnim pregledom srca. Zavisno od nalaza ultrazvuka preporučuje se ponovni pregled za 3-5 godina ili, u slučaju da postoji regurgitacija, jedanput godišnje.

U slučaju da su prisutne aritmije (preskakanje i ubrzan rad srca) preporučuje se 24-satni Holter EKG-a da bi se utvrdilo postoji ili atrijska ili ventrikularna aritmija te da bi se na taj način odredila adekvatna terapija. Komplikacije kod ovih stanja su retke i obično nisu opasne ili se mogu sprečiti uvođenjem medikamenata. Može doći do poremećaja srčanog ritma, najčešće u vidu ekstrasistola ili epizoda tahikardije, što se danas uspešno leči. U nekim slučajevima može se javiti i endokarditis. U slučaju da je prisutna teža mitralna regurgitacija (MR) te kao posledica srčana insuficijencija (slabost srčanog mišića), preporučuje se operativni zahvat. Bitno je naglasiti da većina osoba sa PMV može voditi normalan, produktivan život bez ikakvih tegoba: život bez posebnih restrikcija! Dakle, konsultujte se sa Vašim kardiologom ukoliko je potrebna određena terapija.

Dr Viktor Stoičkov, specijalista interne medicine – kardiolog, Lekarinfo.com

Pitajte lekara

Pojačana gorušica

Osećam pečenje u želucu i jaku gorušicu. U poslednjih mesec dana tegobe su se pojačale. Dok pijem ezomeprazol meni je dobro, čim prestanem da pijem tegobe se odmah vrate. Nijedan dan za ove tri godine nije prošao a da nisam uzela neki lek za želudac. Kada ispijem ezomeprazol odmah prelazim na ranitidin hidrohlorid, uglavnom šumeći, jer se vrati gorušica i pečenje u želucu i ja ne mogu da izdržim bez leka. Ustanovljena mi je hiatus hernija. Imala sam heliko bakteriju ali to je sada izlečeno. Ranije sam imala ezofagitis koji sam izlečila. Kada sam bila na poslednjoj gastroskopiji pre godinu dana, nisam imala ezofagitis samo mi je tada doktor potvrdio da imam herniju. Nije bilo ezofagitisa već mi je kardija bila hiperemična. Moja konačna dijagnoza je gerb. S obzirom da imam strašne tegobe možda mi je sluzokoža želuca do sada oštećena. Neki lekari su mi predlagali operaciju a neki ne, i govorili su mi da ovome nema leka već da ću se mučiti do kraja života. Im am 28 godina i mnogo se mučim sa ovim tegobama. Inace se pridržavam dijetetskog režima. Molim Vas da mi pomognete i kažete da li bi mi operacija bila trajno rešenje i da li bih mogla normalno da živim. Da li se hernija može vratiti posle operacije?

Pitajte lekara nedelja 8.05. 13:36 Komentara: 40

Padavica

Molim Vas da mi date savet šta da radim sa majkom. Vec treći put za 3 godine se dešava da samo padne iz čista mira. Nikakve vrtoglavice, mučnina, baš nikakvi znaci pre pada ne postoje. Ona je rođena 1942. godine. Boluje od reumatskog artritisa sa povremenim napadima reumatske groznice. Inače je malokrvna, eritrociti su na samoj donjoj granici, trombociti smanjeni. Vadili su joj koštane srži, isla je kod nefrologa ginekologa, kardiologa i sve je u redu. Pije jednom nedeljno metatraxil uz koji je dobila i folnu kiselinu koji ne pije. Pije redovno diklofenak i ponekad diazepam (ali veoma retko). Da li mi možete dati neko uputstvo ili bilo kakvo obrazloženje šta može biti uzrok tih njenih padova (ne gubi svest tada) i kome da se obrati za neke dublje analize.

Pitajte lekara nedelja 8.05. 13:33 Komentara: 7

Trnjenje desne strane tela

Pre 2 godine mi se javilo trnjene desne strane tela, prvo stopala i šake. Osećaj obamrlosti i mravinjanja.Urađeni su svi pregledi, evocirani potencijali, MR mozga, i ne postoje promene ni znaci multiple skleroze. Imam 22 godine. Siptomi su nestali, a sad se ponavljaju.

Pitajte lekara nedelja 8.05. 13:31 Komentara: 15

Deformitet grudnog koša

Od malena se bavim sportom, pre svega fudbalom i imam deformitet grudnog koša (pileće grudi). Uvek sam imao manjak kilograma, pa me interesuje šta je veće - korist ili štetnost vežbanja u teretani i da li pravilnim vezbanjem dolazi do neke štete? Želeo bih da povećam mišićnu masu i to oblikujem. Nikakvo bildovanje, samo da ublažim deformitet. Rođen sam 1985 godine, ne uzimam nikakve lekove i nisam bio ozbiljno bolestan ili prehlađen.

Pitajte lekara nedelja 8.05. 13:29 Komentara: 4

Zujanje u ušima

Zujanje u ušima? Tinnitus. Dobro čujem, otoskopski nalaz obostrano uredan, Rinne+obostrano, audiometrija pokazuje obostrano uredan sluh, timpanogram kao i AR obostrano uredni. Naizgled sve u redu ali i dalje mi zuji u ušima? Imam 29 godina.

Pitajte lekara nedelja 8.05. 13:28 Komentara: 3

Znojenje nogu

Imam problem sa znojenjem nogu. Cela čarapa mi bude mokra ali se ne oseća. Ponekad mi pukne kod malog prsta. Kupovao sam u apotekama razne kreme i pudere, ali bez rezultata.

Pitajte lekara nedelja 8.05. 13:26 Komentara: 3

Humani Papiloma virus

Prije dvije godine ustanovljen je CIN II i genotipizacijom potvrđena prisutnost HPV 16. Ustanovljena je displazija grlića materice, pre godinu dana obavljen Letz. Nakon toga tri PAPA testa uredna. U zadnjem, točno godinu dana nakon zahvata piše: HPV. Ponovnom genotioizacijom ustanovljeno je prisustvo HPV 31. Liječnik kaže da ne trebam ništa i da dođem tek za godinu dana na pregled?! Zar do tada ništa? Mogu li se, kada i kako riješiti HPV-a. Imam stalnog partnera i za sada se štitimo prezervativom. Dokle?

Pitajte lekara nedelja 8.05. 13:23 Komentara: 0
strana 1 od 5 idi na stranu