Problemi sa stomakom

Ja sam Marko, imam 26 godina. Imam problem sa stomakom - teško varenje, kiselina, često podrigivanje i nadutost stomaka. Česti grčevi koje je pratila temperatura. Na dve, tri nedelje mi se to javljalo poslednjih par meseci, a ti bolovi traju tri dana. Uradio sam test na heliko bakteriju koji je bio loš. Pio sam pantoprazol sodijum 40mg ujutru, amoksicilin dva puta dnevno po 1g i orvigal 400mg dva puta dnevno i tako sedam dana. Od toga je prošlo nedelju dana i opet osećam da mi teško vari želudac, ne kao pre, sad mi je malo lakše i nemam stolicu po tri, četiri dana. A za heliko bakteriju su mi rekli da kontrolu uradim mesec dana posle terapije. Da li je to tačno? Ako biste mogli neki režim ishrane da mi preporučite? Imam 85 kg, visok 190cm. Imam problem sa stomakom jer mi je previše, da kažem, ispao.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 08.05.2011.

13:07

Default images

Infekcija Helicobacter pylori predstavlja najčešće infektivno oboljenje čoveka. Smatra se da je čak 50 odsto stanovništva inficirano ovom bakterijom. To je jedina bakterija koja može da živi u kiseloj sredini želuca. Kod većine ljudi protiče asimptomatski, ali je značajna jer može biti uzročnik čira želuca i dvanaestopalačnog creva, hroničnog gastritisa pa čak i karcinoma želuca. Najčešće se prenosi fekalno-oralnim putem (putem hrane, prljavih ruku). Najčešći simptomi su tup bol, mučnina, gađenje, podrigivanje, gubitak apetita.

Terapija je eradikaciona i podrazumeva upotrebu 2 antibiotika 2 puta dnevno u trajanju od nedelju dana i inhibitora protonske pumpe. Po završetku terapije obavezna je kontrolna gastroskopija. U svakom slučaju neophodna je promena režima ishrane, izbegavanje slanog, ljutog, masnog, začinjenog, alkohola, kafe, gaziranih napitaka, što više povrća, naročito brokolija, morske ribe, upotreba maslinovog ulja, uz odgovarajuću fizičku aktivnosti i adekvatan unos tečnosti (1.5l dnevno). Više manjih obroka u toku dana, obrok ne sme biti preobilan i konzumiran na brzinu. Hrana treba dobro da se sažvaće. Posavetujte se sa Vašim gastroenterologom.

Dr Andrijana Jocić, lekar opšte prakse, Lekarinfo.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: