Povišeni trigliceridi

Rođen sam 1956. godine i muško sam. Imam povećane vrednosti triglicerida 3,5 do 4. Ukupna masnoća je u granicama. Pijem atorvastatin ali bez rezultata. Kako da smanjim trigleciride? Koje lekove i kojim čajevima ili hranom?

Podeli

Masnoća iz hrane se hidrolizuje u tankom crevu, apsorbuje i resintetiše u ćelijama crevne sluzokože, ulazi u limfne sudove i u cirkulaciju tj. stiže do jetre. Višak se deponuje u obliku masnih naslaga. Normalne vrednosti su 0,46-2,28 mmol/L. Povišen je nivo kod povećanog unosa hranom, oštećenja funkcija jetre, hroničnog alkoholizma, šećerne bolesti, nefrotskog sindroma, hipotireoze, opstrukcije žučnih puteva, uzimanja nekih lekova npr. kontraceptiva, i što je za savremenog čoveka veoma važno istaći, stres. Ono što Vam savetujem, mada niste naveli da li bolujete od neke bolesti,kojim se poslom bavite, je u svakom slučaju promena dosadašnjeg načina života, tj.higijensko-dijetetski rezim ishrane, promena životnog stila, u smislu povećane fizičke aktivnosti. Smanjen unos zasićenih masnih kiselina, povećan unos nezasićenih (riba - losos, skuša, piletina, ćuretina). Važno je iskljućiti prženje i pohovanje namirnica.

Ne treba koristiti zasićene (vidljive) masti kao što su puter, kajmak, sirevi, kačkavalj, namazi... Koštunjavo voće nam obezbeđuje nezasićene masne kiseline. Susamovo ulje je preporučljivo, ali samo jedna kašičica dnevno. Jedna kašičica bilo kog ulja dnevno je dovoljna. Muškarci imaju nešto brzi metabolizam od žena pa im je dozvoljen nešto veći energetski unos. Kod dece i omladine u toku rasta i razvoja je potreban veći energetski unos i dovoljno vitamina i minerala da bi se obezbedio optimalan rast i razvoj. U odraslom životnom dobu, pol, uzrast, zdravstveno stanje, vrsta posla, rekreacija - sve to utiče na izbor vrste i količine hrane. Posle 60. organizmu sigurno nisu potrebne količine hrane kao u mladosti. Veoma je važno kako jedemo. Hranu treba dobro sažvakati jer proces varenja počinje još u ustima. Grešimo kada jedemo u hodu, na brzinu, dok pričamo telefonom ili gledamo TV. Tada obično nismo svesni koliko jedemo pa pojedemo više nego što nam je potrebno a nemamo osećaj sitosti. U svakodnevnoj ishrani treba da su zastupljene sve vrste namirnica. Raznovrsnost je jedno od osnovnih načela pravilne ishrane. Pogrešno je isključivati pojedine namirnice, npr. žitarice. One su neophodne, pre svega u vidu hleba od celog zrna. Žito može da se ukljući kao slatkiš. Potrebno je isključiti peciva, lisnata testa, pite, pogačice...

Jednom rečju, peciva koja sadrže zasićene masnoće loša su po zdravlje i liniju. Greši se i kada osnovu ishrane čine mleko, mlečni proizvodi i meso a male količine voća i povrća. Uprkos novim trendovima i agresivnim reklamama gazirana pića nam nisu neophodna i štetna su po zdravlje ako se neumereno konzumiraju. Ceđeni sokovi su korisni zbog svog sadržaja vitamina i minerala, ali u umerenoj količini. Za organizam je korisno uneti jednu čašu ceđenog soka od voća i povrća. Osnovni napitak neophodan našem telu je voda. Korisni su i biljni čajevi jer imaju određena lekovita svojstva. Za pravilnu i dobro izbalansiranu ishranu bitan je način pripremanja hrane. Poželjno je namirnice koristiti u sirovom stanju ili ih pripremati kuvanjem u vodi ili na pari, pečenjem na grilu, teflon tiganju ili u rerni na masnoj hartiji bez dodavanja ulja. Na našem tržištu postoji veliki broj tzv. dijetetskih suplemenata kojima dodatno možete uticati na regulaciju triglicerida i holesterola. Ja bih Vam preporučila preparat Cholestone novosadske firme Calivita, koji u sebi sadrzi isključivo prirodne komponente i to: laneno ulje, jabučni pektin, lecitin..

Dr Andrijana Jocić, lekar opšte prakse, Lekarinfo.com

Pitajte lekara

Pojačana gorušica

Osećam pečenje u želucu i jaku gorušicu. U poslednjih mesec dana tegobe su se pojačale. Dok pijem ezomeprazol meni je dobro, čim prestanem da pijem tegobe se odmah vrate. Nijedan dan za ove tri godine nije prošao a da nisam uzela neki lek za želudac. Kada ispijem ezomeprazol odmah prelazim na ranitidin hidrohlorid, uglavnom šumeći, jer se vrati gorušica i pečenje u želucu i ja ne mogu da izdržim bez leka. Ustanovljena mi je hiatus hernija. Imala sam heliko bakteriju ali to je sada izlečeno. Ranije sam imala ezofagitis koji sam izlečila. Kada sam bila na poslednjoj gastroskopiji pre godinu dana, nisam imala ezofagitis samo mi je tada doktor potvrdio da imam herniju. Nije bilo ezofagitisa već mi je kardija bila hiperemična. Moja konačna dijagnoza je gerb. S obzirom da imam strašne tegobe možda mi je sluzokoža želuca do sada oštećena. Neki lekari su mi predlagali operaciju a neki ne, i govorili su mi da ovome nema leka već da ću se mučiti do kraja života. Im am 28 godina i mnogo se mučim sa ovim tegobama. Inace se pridržavam dijetetskog režima. Molim Vas da mi pomognete i kažete da li bi mi operacija bila trajno rešenje i da li bih mogla normalno da živim. Da li se hernija može vratiti posle operacije?

Pitajte lekara nedelja 8.05. 13:36 Komentara: 38

Padavica

Molim Vas da mi date savet šta da radim sa majkom. Vec treći put za 3 godine se dešava da samo padne iz čista mira. Nikakve vrtoglavice, mučnina, baš nikakvi znaci pre pada ne postoje. Ona je rođena 1942. godine. Boluje od reumatskog artritisa sa povremenim napadima reumatske groznice. Inače je malokrvna, eritrociti su na samoj donjoj granici, trombociti smanjeni. Vadili su joj koštane srži, isla je kod nefrologa ginekologa, kardiologa i sve je u redu. Pije jednom nedeljno metatraxil uz koji je dobila i folnu kiselinu koji ne pije. Pije redovno diklofenak i ponekad diazepam (ali veoma retko). Da li mi možete dati neko uputstvo ili bilo kakvo obrazloženje šta može biti uzrok tih njenih padova (ne gubi svest tada) i kome da se obrati za neke dublje analize.

Pitajte lekara nedelja 8.05. 13:33 Komentara: 7

Trnjenje desne strane tela

Pre 2 godine mi se javilo trnjene desne strane tela, prvo stopala i šake. Osećaj obamrlosti i mravinjanja.Urađeni su svi pregledi, evocirani potencijali, MR mozga, i ne postoje promene ni znaci multiple skleroze. Imam 22 godine. Siptomi su nestali, a sad se ponavljaju.

Pitajte lekara nedelja 8.05. 13:31 Komentara: 15

Deformitet grudnog koša

Od malena se bavim sportom, pre svega fudbalom i imam deformitet grudnog koša (pileće grudi). Uvek sam imao manjak kilograma, pa me interesuje šta je veće - korist ili štetnost vežbanja u teretani i da li pravilnim vezbanjem dolazi do neke štete? Želeo bih da povećam mišićnu masu i to oblikujem. Nikakvo bildovanje, samo da ublažim deformitet. Rođen sam 1985 godine, ne uzimam nikakve lekove i nisam bio ozbiljno bolestan ili prehlađen.

Pitajte lekara nedelja 8.05. 13:29 Komentara: 4

Zujanje u ušima

Zujanje u ušima? Tinnitus. Dobro čujem, otoskopski nalaz obostrano uredan, Rinne+obostrano, audiometrija pokazuje obostrano uredan sluh, timpanogram kao i AR obostrano uredni. Naizgled sve u redu ali i dalje mi zuji u ušima? Imam 29 godina.

Pitajte lekara nedelja 8.05. 13:28 Komentara: 3

Znojenje nogu

Imam problem sa znojenjem nogu. Cela čarapa mi bude mokra ali se ne oseća. Ponekad mi pukne kod malog prsta. Kupovao sam u apotekama razne kreme i pudere, ali bez rezultata.

Pitajte lekara nedelja 8.05. 13:26 Komentara: 3

Humani Papiloma virus

Prije dvije godine ustanovljen je CIN II i genotipizacijom potvrđena prisutnost HPV 16. Ustanovljena je displazija grlića materice, pre godinu dana obavljen Letz. Nakon toga tri PAPA testa uredna. U zadnjem, točno godinu dana nakon zahvata piše: HPV. Ponovnom genotioizacijom ustanovljeno je prisustvo HPV 31. Liječnik kaže da ne trebam ništa i da dođem tek za godinu dana na pregled?! Zar do tada ništa? Mogu li se, kada i kako riješiti HPV-a. Imam stalnog partnera i za sada se štitimo prezervativom. Dokle?

Pitajte lekara nedelja 8.05. 13:23 Komentara: 0
strana 1 od 27 idi na stranu