Povišeni trigliceridi

Rođen sam 1956. godine i muško sam. Imam povećane vrednosti triglicerida 3,5 do 4. Ukupna masnoća je u granicama. Pijem atorvastatin ali bez rezultata. Kako da smanjim trigleciride? Koje lekove i kojim čajevima ili hranom?

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 10.03.2011.

12:35

Default images

Masnoća iz hrane se hidrolizuje u tankom crevu, apsorbuje i resintetiše u ćelijama crevne sluzokože, ulazi u limfne sudove i u cirkulaciju tj. stiže do jetre. Višak se deponuje u obliku masnih naslaga. Normalne vrednosti su 0,46-2,28 mmol/L. Povišen je nivo kod povećanog unosa hranom, oštećenja funkcija jetre, hroničnog alkoholizma, šećerne bolesti, nefrotskog sindroma, hipotireoze, opstrukcije žučnih puteva, uzimanja nekih lekova npr. kontraceptiva, i što je za savremenog čoveka veoma važno istaći, stres. Ono što Vam savetujem, mada niste naveli da li bolujete od neke bolesti,kojim se poslom bavite, je u svakom slučaju promena dosadašnjeg načina života, tj.higijensko-dijetetski rezim ishrane, promena životnog stila, u smislu povećane fizičke aktivnosti. Smanjen unos zasićenih masnih kiselina, povećan unos nezasićenih (riba - losos, skuša, piletina, ćuretina). Važno je iskljućiti prženje i pohovanje namirnica.

Ne treba koristiti zasićene (vidljive) masti kao što su puter, kajmak, sirevi, kačkavalj, namazi... Koštunjavo voće nam obezbeđuje nezasićene masne kiseline. Susamovo ulje je preporučljivo, ali samo jedna kašičica dnevno. Jedna kašičica bilo kog ulja dnevno je dovoljna. Muškarci imaju nešto brzi metabolizam od žena pa im je dozvoljen nešto veći energetski unos. Kod dece i omladine u toku rasta i razvoja je potreban veći energetski unos i dovoljno vitamina i minerala da bi se obezbedio optimalan rast i razvoj. U odraslom životnom dobu, pol, uzrast, zdravstveno stanje, vrsta posla, rekreacija - sve to utiče na izbor vrste i količine hrane. Posle 60. organizmu sigurno nisu potrebne količine hrane kao u mladosti. Veoma je važno kako jedemo. Hranu treba dobro sažvakati jer proces varenja počinje još u ustima. Grešimo kada jedemo u hodu, na brzinu, dok pričamo telefonom ili gledamo TV. Tada obično nismo svesni koliko jedemo pa pojedemo više nego što nam je potrebno a nemamo osećaj sitosti. U svakodnevnoj ishrani treba da su zastupljene sve vrste namirnica. Raznovrsnost je jedno od osnovnih načela pravilne ishrane. Pogrešno je isključivati pojedine namirnice, npr. žitarice. One su neophodne, pre svega u vidu hleba od celog zrna. Žito može da se ukljući kao slatkiš. Potrebno je isključiti peciva, lisnata testa, pite, pogačice...

Jednom rečju, peciva koja sadrže zasićene masnoće loša su po zdravlje i liniju. Greši se i kada osnovu ishrane čine mleko, mlečni proizvodi i meso a male količine voća i povrća. Uprkos novim trendovima i agresivnim reklamama gazirana pića nam nisu neophodna i štetna su po zdravlje ako se neumereno konzumiraju. Ceđeni sokovi su korisni zbog svog sadržaja vitamina i minerala, ali u umerenoj količini. Za organizam je korisno uneti jednu čašu ceđenog soka od voća i povrća. Osnovni napitak neophodan našem telu je voda. Korisni su i biljni čajevi jer imaju određena lekovita svojstva. Za pravilnu i dobro izbalansiranu ishranu bitan je način pripremanja hrane. Poželjno je namirnice koristiti u sirovom stanju ili ih pripremati kuvanjem u vodi ili na pari, pečenjem na grilu, teflon tiganju ili u rerni na masnoj hartiji bez dodavanja ulja. Na našem tržištu postoji veliki broj tzv. dijetetskih suplemenata kojima dodatno možete uticati na regulaciju triglicerida i holesterola. Ja bih Vam preporučila preparat Cholestone novosadske firme Calivita, koji u sebi sadrzi isključivo prirodne komponente i to: laneno ulje, jabučni pektin, lecitin..

Dr Andrijana Jocić, lekar opšte prakse, Lekarinfo.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: