Povišeni trigliceridi

Rođen sam 1956. godine i muško sam. Imam povećane vrednosti triglicerida 3,5 do 4. Ukupna masnoća je u granicama. Pijem atorvastatin ali bez rezultata. Kako da smanjim trigleciride? Koje lekove i kojim čajevima ili hranom?

Podeli

Masnoća iz hrane se hidrolizuje u tankom crevu, apsorbuje i resintetiše u ćelijama crevne sluzokože, ulazi u limfne sudove i u cirkulaciju tj. stiže do jetre. Višak se deponuje u obliku masnih naslaga. Normalne vrednosti su 0,46-2,28 mmol/L. Povišen je nivo kod povećanog unosa hranom, oštećenja funkcija jetre, hroničnog alkoholizma, šećerne bolesti, nefrotskog sindroma, hipotireoze, opstrukcije žučnih puteva, uzimanja nekih lekova npr. kontraceptiva, i što je za savremenog čoveka veoma važno istaći, stres. Ono što Vam savetujem, mada niste naveli da li bolujete od neke bolesti,kojim se poslom bavite, je u svakom slučaju promena dosadašnjeg načina života, tj.higijensko-dijetetski rezim ishrane, promena životnog stila, u smislu povećane fizičke aktivnosti. Smanjen unos zasićenih masnih kiselina, povećan unos nezasićenih (riba - losos, skuša, piletina, ćuretina). Važno je iskljućiti prženje i pohovanje namirnica.

Ne treba koristiti zasićene (vidljive) masti kao što su puter, kajmak, sirevi, kačkavalj, namazi... Koštunjavo voće nam obezbeđuje nezasićene masne kiseline. Susamovo ulje je preporučljivo, ali samo jedna kašičica dnevno. Jedna kašičica bilo kog ulja dnevno je dovoljna. Muškarci imaju nešto brzi metabolizam od žena pa im je dozvoljen nešto veći energetski unos. Kod dece i omladine u toku rasta i razvoja je potreban veći energetski unos i dovoljno vitamina i minerala da bi se obezbedio optimalan rast i razvoj. U odraslom životnom dobu, pol, uzrast, zdravstveno stanje, vrsta posla, rekreacija - sve to utiče na izbor vrste i količine hrane. Posle 60. organizmu sigurno nisu potrebne količine hrane kao u mladosti. Veoma je važno kako jedemo. Hranu treba dobro sažvakati jer proces varenja počinje još u ustima. Grešimo kada jedemo u hodu, na brzinu, dok pričamo telefonom ili gledamo TV. Tada obično nismo svesni koliko jedemo pa pojedemo više nego što nam je potrebno a nemamo osećaj sitosti. U svakodnevnoj ishrani treba da su zastupljene sve vrste namirnica. Raznovrsnost je jedno od osnovnih načela pravilne ishrane. Pogrešno je isključivati pojedine namirnice, npr. žitarice. One su neophodne, pre svega u vidu hleba od celog zrna. Žito može da se ukljući kao slatkiš. Potrebno je isključiti peciva, lisnata testa, pite, pogačice...

Jednom rečju, peciva koja sadrže zasićene masnoće loša su po zdravlje i liniju. Greši se i kada osnovu ishrane čine mleko, mlečni proizvodi i meso a male količine voća i povrća. Uprkos novim trendovima i agresivnim reklamama gazirana pića nam nisu neophodna i štetna su po zdravlje ako se neumereno konzumiraju. Ceđeni sokovi su korisni zbog svog sadržaja vitamina i minerala, ali u umerenoj količini. Za organizam je korisno uneti jednu čašu ceđenog soka od voća i povrća. Osnovni napitak neophodan našem telu je voda. Korisni su i biljni čajevi jer imaju određena lekovita svojstva. Za pravilnu i dobro izbalansiranu ishranu bitan je način pripremanja hrane. Poželjno je namirnice koristiti u sirovom stanju ili ih pripremati kuvanjem u vodi ili na pari, pečenjem na grilu, teflon tiganju ili u rerni na masnoj hartiji bez dodavanja ulja. Na našem tržištu postoji veliki broj tzv. dijetetskih suplemenata kojima dodatno možete uticati na regulaciju triglicerida i holesterola. Ja bih Vam preporučila preparat Cholestone novosadske firme Calivita, koji u sebi sadrzi isključivo prirodne komponente i to: laneno ulje, jabučni pektin, lecitin..

Dr Andrijana Jocić, lekar opšte prakse, Lekarinfo.com

Pitajte lekara

Upala grlića materice

Imam problem sa upalom grlića materice a treba i da uradim test na hlamidiju. Problem je što mi je stomak nadut ispod pupka a kada pritisnem kao da mogu da napipam nesto u obliku jajeta sa leve i desne strane i stomak mi je dosta tvrd.

Pitajte lekara četvrtak 10.03. 12:55 Komentara: 0

Pritisak u grudima

Imam 26 godina, visina 170, težina 60kg. Bavim se novinarstvom. Već duže vrijeme osjećam pritisak na prsima i teško dišem. Nekad je toliko izraženo da mislim da ću se ugušiti. Lako se zamaram i stalno zam "zahuktana" kao posle trčanja. Pritisak je non-stop prisutan i u fazi mirovanja. Budim se s tim i liježem. Jako je neprijatno. Od nedavno mi se dešava na vratu, u onoj jami između ključnih kostiju da me tako steže i davi, kao da mi nešto stoji u grlu, neki jak pritisak koji mi otežava disanje i gutanje. Snimala sam štitnu žlijezdu i snimak je u redu. Nalazi krvi su mi u granicama normale, kao i snimak pluća. Prije 3 mjeseca kada su počele prve komplikacije snimala sam srce i takođe je sve bilo u redu. Stvarno sam jako zabrinuta jer je to stalno prisutno i nisam u stanju da funkcionišem normalno i da obavljam redovne obaveze. Šta može biti - nešto opasno? Šta mi predlažete?

Pitajte lekara četvrtak 10.03. 12:48 Komentara: 1

Šta sa upalom prostate?

Imam problem sa otežanim mokrenjem već desetak dana. Ne osećam bol već je otežano pri samom početku. Često se javlja i osećaj pune bešike ili čak i punog stomaka, što inače nije bio slučaj. Radio sam ultrazvuk i ispao je dobar. Takođe sam uradio i krvnu sliku i urin, sedimentaciju i CPR. Sve je normalno. Doktor je konstatovao blagu upalu prostate i dao mi ciproflaksin monohidrohlorid. Popio sam već 5 tableta ali nema nikakvog dejstva. Inače, imam problem i sa levom nogom i zadnjim delom kičme. Javlja se nelagodnost pri promeni vremena i hladnoći i možda i to ima veze.

Pitajte lekara četvrtak 10.03. 12:43 Komentara: 0

Sportska povreda

Prije pola godine sam na fudbalu povrijedio koljeno, dijagnoza je lezija prednjih ukrštenih ligamenata. U međuvremenu, nakon što sam skinuo otok počeo sam da trčim pravolinijski i da radim pojedine vježbe. Koje vrijeme je potrebno da bi se koljeno oporavilo i ako možete da mi predložite i neke vježbe koje bi po vašoj procjeni bilo poželjno da radim?

Pitajte lekara četvrtak 10.03. 12:12 Komentara: 0

Bolovi u grudima

Imam povremene bolove u grudima a stalno osećam kao da se kida nešto u grudima. Pored toga osećam kao vodu da imam vodu u plućima a dok govorim, na sredini grudi imam bolove u smislu probadanja, ponekad me zaboli leva ruka, recite mi šta bi moglo biti.

Pitajte lekara četvrtak 10.03. 12:09 Komentara: 0

Jake glavobolje

Imam 26 godina i imam tešku glovobolju. Lekar mi je rekao da imam simptome puklog aneurizma. Od lekova uzimam nimesulid, ergotamin, ibuprofen i paracetamol. Bolove imam na svaka 3-4 dana.

Pitajte lekara četvrtak 10.03. 12:05 Komentara: 0

Razlika u krvnom pritisku

Imam 52 godine, zdrav sam i ne osećam nikakve smetnje ali me brine velika razlika pritiska izmerena na levoj ruci (130/90) i na desnoj ruci (160/110). Merio sam pritisak tri dana po tri puta dnevno, na levoj ruci je konstantan a na desnoj varira - gornji od 140-160 a donji od 100-110. Da li to treba da bude tako?

Pitajte lekara četvrtak 10.03. 12:01 Komentara: 2
strana 1 od 12 idi na stranu