Problem sa hrkanjem

Imam problem sa hrkanjem, šta biste mogli da mi preporučite? Imam 45 god. Od lekova ne pijem ništa i ne bolujem ni od jedne bolesti. Uredno večeram i nisam gojazna.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 28.01.2011.

11:38

Default images

Osnovni faktor za nastanak hrkanja je narušen vazdušni put od nosa do traheje. Spavanje i san direktno su odgovorni za fenomen čujnog disanja. Tome doprinosi i veličina mekih tkiva u ždrelu koja je visoko disproporcionalna u odnosu na vazdušni prostor gde su smeštena, a opstrukcije najčešće nastaju u oralnom delu ždrela. Učestalost hrkanja podstiču: preterano uzimanje hrane pre spavanja, konzumiranje alhohola u večernjim satima, gojaznost, upotreba sedativa, konstitucija, spavanje na leđima. Kvalitetna dijagnostika ovog sindroma iziskuje primenu polisomnografije kao zlatnog standarda da bi se odredilo mesto najvećeg suženja vazdušnog puta koristi se druga tehnika (apneagraf) koja daje podatke o vremenu, nivou i stepenu okluzije, klasičan pregled ORL specijaliste. Na osnovu nalaza vrši se selekcija pacijenata za hirurški ili nehirurški tretman. Neke mere samopomoći mogu biti od koristi. Kao prvo, preporučuje se redukcija telesne težine i njeno dovođenje u normalu, izbegavanje obilnih večera i prevelikog konzumiranja pića, izbegavanje sedativa i sredstava za spavanje, obavezno fizičko vežbanje i šetnje i spavanje na strani sa uzdignutim uzglavljem.

Dr Vesna Dinić Arsić, Lekarinfo.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: