Kolonoskopija i metodi

Koje se metode kolonoskopije danas smatraju najpouzdanijim i gde se u Srbiji obavljaju takvi pregledi?

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 20.01.2011.

16:45

Default images

Kolonoskopija je savremena dijagnostička metoda kojom se direktno, pod kontrolom oka, može ispitati celo debelo crevo. Ova procedura se izvodi pomoću kolonoskopa, savitljivog sterilisanog instrumenta širine prsta koji, zahvaljujući svojoj savitljivosti i optičkim vlaknima, omogućava siguran i precizan pregled celog debelog creva.

Kolonoskopija danas predstavlja „zlatni standard" u skriningu i dijagnostici bolesti debelog creva. Pošto se kolonoskopija radi pod kontrolom oka, mogu se jasno videti sve pa i najdiskretnije promene na debelom crevu, počev od upalnih procesa, krvarenja, divertikuluma (bočna izraslina na organima koji imaju šupljinu), polipa do benignih i malignih tumora debelog creva.

Prednost kolonoskopije u odnosu na druge metode pregleda debelog creva jeste i u tome što se tokom pregleda mogu uzeti biopsije (isečci) viđenih promena radi patohistološkog pregleda (pregled mikroskopom tkiva koje je izvađeno iz bolesnika ), a neretko se promene mogu u celosti i odstraniti u istom aktu. To znači da kolonoskopija pored dijagnostičke može imati i terapijsku ulogu.

U novije vreme koristi se i virtuelna kolonoskopija koja uz pomoć kompjuterizovane tomografije (CT) ili magnetne resonance (MR) omogućava dvodimenzionalnu ili trodimenzionalnu sliku debelog creva od najnižeg dijela rektuma, pa sve do donjeg kraja tankog creva te ih prikazuje na ekranu. Virtuelna kolonoskopija je manje invazivna od uobičajene „optičke" kolonoskopije.

Osim pogleda na unutrašnjost debelog crijeva, virtuelna kolonoskopija pregledava celi abdomen i karlicu, te je ovim putem moguće otkriti i tumore izvan debelog creva. Ipak, u praksi se češće koristi standardna, optička kolonoskopija koja je izuzetno pouzdana dijagnostička metoda. Ovi pregledi se obavljaju na svim većim internim (gastroenterološkim) klinikama u našoj zemlji, kako u državnoj tako i privatnoj praksi.

Dr Andrijana Jocić, lekar opšte prakse, Lekarinfo.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: