Svrab analnog otvora

Već duži vremenski period (4 godine otprilike), imam određene, ne znam da li da to nazovem probleme, sa analnim otvorom. Nije ništa strašno, ali baš iritira... Javlja se svrab i peckanje, i to konstantno, da uveliko iritira... Takođe Ponekad (istina vrlo, vrlo rijetko) ostane mali trag krvi... Da ja ne vodim, ali baš bukvalno, redovno higijenu, u čemu sam temeljan, zapitao bih se... Ovako ne znam... Mislio sam da su hemoroidi, ali sam se malo raspitao i ne bih rekao da jesu... Znam, vjerovatno nemate dovoljno podataka da bi odgovorili nešto konkretno, ali bio bih zahvalan za neku rečenicu...

Podeli

S obzirom da je reč o vrlo osetljivoj temi, tj. simptomatologija je slična, radi dif. dijagnoze neophodno je da se obratite internisti-gastroenterologu radi dijagnostike. U kliničkoj praksi se rade najpre digitorektalni pregled, zatim rektoskopija i na kraju ukoliko je potrebno i kolonoskopija. Hemoroidi su ustvari proširene vene u području završnog dela debelog creva.

Postoje unutrašnji i spoljašnji . Hemoroidi najčešće nastaju kao posledica neredovne stolice, naprezanja pri pražnjenju, dugotrajnog sedenja, poslova koji imaju za posledicu naprezanje mišića, nasledstvo, starenje. Hemoroidi su vrlo česti i kod žena i kod muškaraca. Polovina populacije starosti iznad 50 godina ima hemoroide. Učestalost ove bolesti je 2 na 1000 ljudi. Hemoroidi su posebno česti kod trudnica. Kada govorimo o kliničkoj slici, ono što je karakteristično je da je na početku i na kraju defekacije moguće bezbolno svetlocrveno krvarenje, često u vidu štrcanja. Krv je na stolici, nije pomešana s njom. Čest je prolaps šuljeva pri defekaciji, koji može da postane stalan.

Hemoroidi uglavnom nisu opasni i ne ugrožavaju ljudski život. Uglavnom simptomi nestaju unutar nekoliko dana. Nekada simptomi i nisu prisutni. Simptomi unutrašnjih hemoroida su: stolica prekrivena svetlom krvi, krv na WC papiru ili na WC šolji. Međutim, unutrašnji hemoroidi mogu izaći iz anusa i tada mogu biti bolni. Simptomi spoljašnjih hemoroida uključuju bol oko anusa.

Čitavo područje oko analnog otvora je osetljivo, bolno i svrbi. Pažljivi pregled i ispravna dijagnoza važna je prilikom svakog krvarenja iz rektuma ili nalaza krvi u stolici. Krvarenje može biti simptom i drugih bolesti gastrointestinalnog trakta, pa tako i tumora debelog creva. Rektalni pregled često je dovoljan za dijagnozu.

Dr Andrijana Jocić, lekar opšte prakse, Lekarinfo.com

Pitajte lekara

Lekovi u trudnoći

Koliko treba da prođe od korišćenja leka famotidina i tazarotina (gela protiv akni) da bi se planirala trudnoća? Da li prilikom zatrudnjivanja mogu da se koriste dodaci gvožđa?

Pitajte lekara petak 28.01. 11:43 Komentara: 0

Problem sa hrkanjem

Imam problem sa hrkanjem, šta biste mogli da mi preporučite? Imam 45 god. Od lekova ne pijem ništa i ne bolujem ni od jedne bolesti. Uredno večeram i nisam gojazna.

Pitajte lekara petak 28.01. 11:38 Komentara: 0

Često mokrenje

Imam 28 godina i već 4, 5 godina imam problem sa čestim mokrenjem. Na to sam obratio pažnju pre 2 godine ali nikako da utvrdim uzrok. Dešava mi se nekada da bukvalno imam nagon svakih 5-10 min i moram da mokrim... Nekada pomalo a nekada i vise... Najduže mogu da izdržim 3-5 sati, noću ustajem više puta već duže vreme. Nekada imam blage dosadne bolove u dnu stomaka. Tri puta sam radio ultrazvuk u periodu od dve godine, radio analize, urin, urinokulturu, a pre 2 meseca i bris uretre na trihomonas, hlamidiju i patogene bakterije. Radio sam i rektalni pregled, sve je u redu. Uzimao sam više lekova po savetu urologa jer sam ih posetio više ali bez promene, i dalje je sve isto. Upućivali su me kod psihijatra i psihologa ali i tu je sve bilo u najboljem redu. Inače se bavim muzikom, radim noću i imam neredovan odmor i ishranu ali sve je u granicama normale. Ne znam sa čim bih ovaj problem još mogao da ima veze ali počinje da mi stvara neverovatnu nervozu i napetost. Molim Vas za pomoć.

Pitajte lekara petak 28.01. 11:35 Komentara: 1

Kako se ugojiti?

Da li mi možete reći na koji način bih mogla da se ugojim? Imam 25 godina, visoka sam 1.61cm a imam samo 40 kilograma. Napominjem da nemam problema sa apetitom, jedem zaista često i dosta da se prosto zapitam gde mi sve to stane... Trudim se da jedem raznovrsnu hranu i kaloričnu. Napomenula bih da sam obavila sve lekarske preglede i da je sa mnom sve u redu, nemam pantljičaru, štitna žlezda mi je u redu kao i svi ostali nalazi. U svom gradu nemam nutricionistu. Napomenula bih i još da sam koristila preparate za povećanje težine i da sam se ugoila 3 kilograma ali ubrzo nakon prestanka uzimanja sam smršala 6 kilograma. Bila bih Vam veoma zahvalna kada biste mi pomogli.

Pitajte lekara petak 28.01. 11:32 Komentara: 4

Solarijum kao priprema

Zanima me koliko je krajnje umereno sunčanje u solarijumu kao priprema za odlazak na more (na primer 3-4 odlaska u solarijum) indikovano za osobu koja inače dobro podnosi sunce i nije sklona neželjenoj reakciji od izlaganja sunčevoj svetlosti. Da li je u tom slučaju to veća korist ili šteta?

Pitajte lekara ponedeljak 24.01. 11:21 Komentara: 0

Problemi sa podočnjacima

Rođena sam 20.09.1973. godine u Nišu gde živim i radim. Unazad nekoliko godina moja muka su moji podočnjaci, koji zauzimaju sve više prostora i postaju sve tamnije boje. Čak i kad sam na odmoru i kad se stvarno odmaram pa i pocrnim na suncu oni ne nestaju. Zbog vrste posla koji obavljam svake godine obavim i lekarski pregled koji uključuje i analizu krvi i mokraće i rezultati su u redu.

Pokušavala sam da i određenim preparatima bar malo umanjim izraženost podočnjaka, ali ti preparati samo izazovu jak svrab i jako suzenje očiju. Šta mi valja činiti da se rešim ovih mojih podočnjaka? Spremna sam da krenem iz početka sa svim potrebnim analizama kako bismo utvrdili uzrok njihovog pojavljivanja.

Pitajte lekara ponedeljak 24.01. 11:15 Komentara: 1

Pomodreli palčevi

Pre nekoliko dana mom ocu su se na sredini nožnih palčeva pojavilo plavilo, odnosno pomodreli su. Na levoj nozi po celoj sredini, a na desnoj je tek počelo. Interesuje me šta bi to moglo biti i kom lekaru treba da se obrati? On je stalno u pokretu, pitala sam ga da li se možda udario, ali tvrdi da nije. Ima 50 godina.

Pitajte lekara petak 21.01. 12:09 Komentara: 0
strana 1 od 11 idi na stranu