Kravlje mleko

Da li je preporučljivo davati kravlje mleko deci od 7 meseci?

Podeli

Ne preporučuje se u ishrani dece bar u prvih 12 meseci života jer se raspolaže sa dosta dokaza da izaziva različite oblike alergijskih reakcija koje često i dugo mogu da remete kvalitet života.

Dr Dobrosavka Paunović- Roki, specijalista pedijatrije
Dom zdravlja "Dr Ristić"

Pitajte lekara

Izbeljivanje zuba

Volela bih da izbelim zube, pa bih htela Vaš savet da li to da uradim, a problem je sledeći: na gornjim jedinicama i dvojkama imam sitne bele plombe (na mestima gde se dodiruju jedinica i dvojka, dakle sa obe strane), a na donjim dvojkama imam prebojenosti koje su blago smeđe boje (na zidovima ka trojkama). Ne znam šta će biti sa tim prebojenostima i plombama ukoliko izbelim zube nekom od metoda koje se rade kod stomatologa. Plašim se kako će sve to da izgleda.

Pitajte lekara sreda 15.09. 12:13 Komentara: 0

Fiksni aparat

Odlučila sam se na fiksnu protezu i imam užasne komplekse zbog toga. Znam da postoje i silikonske i keramičke, ali u konsultaciji sa svojim stomatologom dogovorili smo se da budu metalne bravice. E sad, kako da se ja oslobodim tog kompleksa (a zaista mi proteza treba, pošto može da se uradi dosta sa njom, i biramo namerno fiksnu pošto su prethodne nastradale jer sam ih sama skidala i nista nije urađeno). I još jedno pitanje: da li to boli dok se stavlja i da li će da boli tokom nošenja?

Pitajte lekara sreda 15.09. 12:12 Komentara: 0

Pojačan rad pljuvačnih žlezda

Moja mama (81) ima pojačano lučenje pljuvačnih žlezda. Sve pretrage su urađene na Stomatološkom fakultetu u Beogradu i sve je u redu. Štitna žlezda i hormoni takođe. To je počelo pre desetak meseci. Ima totalnu protezu koju izbegava da nosi. Bila je kod interniste i on nije mogao da pomogne. Ona po ceo dan i noć pljuje nešto penasto, teško je i njoj i meni to gledati i slušati. Pije lekove za pritisak: presolol, norvasc, ksalol za umirenje. Čitam na Internetu o ovom problemu ali niko ne daje odgovor. Da li je moguće da nema leka za ovu anomaliju?

Pitajte lekara sreda 15.09. 12:10 Komentara: 2

Problem sa kilažom

Imam problem sa kilažom, ne mogu da se ugojim. Porodila sam se pre 15 meseci i imam 49 kilograma, a pre trudnoće sam imala 58kg. Imam 24 godine. Imam želju za jelom, a kada krenem da jedem brzo se zasitim i ne pojedem ceo obrok.

Pitajte lekara sreda 15.09. 12:00 Komentara: 0

Streptokoka

U brisu iz grla mi je pronađena Streptococcus Pyogenes (grupa A) 20%. Ja nemam nikakve tegobe, sem neprijatnog zadaha i konstantnog umora, pa se bojim da ja to imam već duže vreme. Antibiotici po osetljivosti su svi na bazi penicilina. Ja sam počela da uzimam amoksicilin na 8h i ispiram žalfijom. Koliko dugo se uzima terapija? Koliko je 20%? Da li je potrebno izvršiti i ginekološki pregled s obzirom da sam na nekom forumu pročitala da je pronađena bakterija u ginekološkom brisu ?

Pitajte lekara sreda 15.09. 11:54 Komentara: 0

Polipi

Pre skoro dve godine ORL doktor u Klinickom centru Srbije mi je na glasnim žicama pronašao polipe (kao kada nam izađu žuljevi na rukama, tako sam nekako shvatio). Odlasku kod doktora je prethodila ispljunuta sukrvica. Nije mi prepisao nikakve lekove samo vežbe disanja. Od tada pa sve do pre mesec dana nisam imao nikave tegobe. Međutim, u poslednje vreme konstantno imam osećaj da mi u grlu stoji knedla, otežano gutam, kada pljunem (pošto imam šlajma dosta) grlo mi odmah odreaguje, a čini mi se da malo i teže pričam. Pa Vas molim da mi date neki savet, predlog ili nešto slično.

Pitajte lekara sreda 15.09. 11:51 Komentara: 1

Operacija krajnika

Pre 8 dana operisala sam krajnike u opštoj anesteziji, rana lepo zarasta, jedem kašastu hranu, još uvek imam bolove na oko 8- 10 sati, a kada popijem neki anelgetik bude bolje, nemam temperaturu. Pitala bih Vas koliko će mi još trajati bolovi? Koliko je potrebno da rana zaraste u potpunosti? Kada mogu početi da radim?

Pitajte lekara sreda 15.09. 11:49 Komentara: 0
strana 1 od 5 idi na stranu