Hronični bronhitis

Da li hronični bronhitis može da se izleči?

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 01.06.2010.

13:29

Default images

Činioci rizika za nastajanje hroničnog bronhitisa iz okoline su: pušenje cigareta, profesijska izloženost, aerozagađenje, pasivno pušenje, nizak socioekonomski status, alkoholizam...

Od strane organizma: manjak alfa 1 antitripsina, mala masa pri rođenju, dečije infekcije, atopija, bronhna hiperreaktivnost, porodična anamneza, doba života... Ciljevi lečenja su prevencija i lečenje pogoršanja bolesti, lečenje infekcije kao najčešćeg uzroka pogoršanja, popravljanje protoka vazduha kroz disajne puteve.

Hronični bronhitis se definiše kao prisustvo, ponavljano povećanje bronhne sekreciješto izaziva iskašljavanjenajmanje tri meseca godišnjenajmanje u toku dve uzastopne godine. Odlikuje se i smanjenjem maksimalnog izdahnutog vazduha kroz disajne puteve i sporim pražnjenjem pluća. Ove promene polako napreduju u toku niza godina i po definiciji u znatnoj meri su nepovratne.

Dr Mimica Jovanović-Nenadić, specijalista pneumoftiziologije

http://www.dr-ristic.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: