Alergijska kijavica

Imam alergijsku kijavicu na grinje dijagnostifikovanu 1993. godine. Ne koristim terapiju, simptomi dođu i prođu i ja ih trpim. Od pre 2 meseca pojavile su se kožne promene u vidu urtikarije i angioedema. Doktorka smatra da je i to alergijska reakcija na grinje, ali da ne smem da koristim terapiju, jer pokušavam da ostanem u drugom stanju. Da li postoji neka dijeta koja će mi pomoći da se simptomi kožne alergije ređe javljaju? Najveći problem mi je pojava angioedema, jer tada izgledam katastrofalno, a uveče kad legnem ne znam kakva ću se ujutru probuditi. Mogu li da mi pomognu neki vitamimi, minerali i slično? Imam 34 godine.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 01.06.2010.

12:36

Default images

Ne postoji strogo specifična dijetoterapija za lečenje stanja koje opisujete. Ono što možete hranom postići je da poboljšate stanje svog imuniteta, a to podrazumeva pravilnu ishranu u smislu odabira namirnica, pravilnog načina pripreme hrane i adekvatne periodizacije obroka.

Postoje namirnice čije redovno korišćenje značajno podiže odbrambene snage organizma. Ove namirnice zbog njihovog povoljnog uticaja na zdravlje nazivamo funkcionalnim namirnicama jer one osim svoje nutritivne vrednosti, između ostalog, sprečavaju nastanak bolesti i ubrzavaju oporavak od bolesti ako do nje dođe. Najpoznatija i najviše korišćena namirnica iz ove kategorije je jogurt koji sadrži bakterijske kulture tzv. probiotike.

Beli luk je od davnina korišćen kao lek protiv gripa i prehlade. Narodno iskustvo je nauka samo potvrdila, dokazavši njegov jak uticaj na produkciju ćelija odgovornih za borbu protiv infekcije. Voće i povrće bogato beta karotenom (koji se u organizmu pretvara u važan vitamin A) treba svakodnevno koristiti u ishrani, a u cilju poboljšanja imuniteta. Beta karotenom obiluje voće i povrće jarkih boja, npr. kajsije, dinja, brokoli, šargarepa, mango, bundeva, breskva, spanać.

Cink je mineral koji je neophodan za visok nivo otpornosti organizma. Najbolji izvor cinka su ostrige i drugi plodovi mora, ali ga ima u dovoljnoj količini i u goveđem mesu, telećoj džigerici, ćurećem mesu i semenkama suncokreta i bundeve. Adekvatan unos omega 3 masnih kiselina je takođe važan. Hrana koja u obilju sadrži omega 3 masne kiseline je, u stvari, hrana koja potiče iz mora.

Radi se o masnijim morskim ribama, kao što su haringa, sardine, sardela, skuša, losos, tuna, a znatne količine se nalaze i u drugoj morskoj hrani (škampi, školjke i sl.). Semenke (lan, susam, seme suncokreta, seme bundeve...) takođe su bogate omega 3 masnim kiselinama. I ishrana bogata antioksidantnim materijama se preporučuje, ili, drugačije rečeno, ne zaboravite voće i povrće kao deo svakodnevne ishrane. Zeleni čaj se iz istog razloga preporučuje za svakodnevnu upotrebu.

Dr Olga Hadžić, specijalista higijene

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: