Revakcinacija dece

Da li dete od 1,5 godine starosti treba revakcinisati sa pentaksimom (ranije je primalo) iako on u sebi sadrži i treću vakcinu, na koju se revakcinacija ne odnosi? Kako bi to uticalo na zdravlje deteta i kako izgleda dalji kalendar revakcinacije pentaksimom?

Podeli

Vakcina pentaksim štiti od pet bolesti: difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize i infekcija prouzrokovanih bakterijom hemofilus influence tip B.

Prva doza se prima najranije sa navršena 2 meseca života. U prvoj godini života primaju se 3 doze ove vakcine, razmak između doza je 1 do 2 meseca. Revakcinacija se sprovodi između 17. i 24. meseca života, odnosno najranije posle godinu dana od 3. primljene doze.

Pred polazak u školu prema kalendaru vakcinacije predviđena je revakcinacija protiv difterije, tetanusa, dečje paralize, malih boginja, rubeole i zaušaka. Nema razloga da vaše dete u ovom uzrastu ne primi revakcinu pentaksim vakcine.

I kada se primenjuje pojedinačna vakcinacija protiv bakterije hemofilus influence tip B koja započinje najranije sa navršena 2 meseca života, potrebno je u prvoj godini primiti 3 doze ove vakcine i revakcinu godinu dana posle 3. doze.

Dr Danijela Todorović, specijalista pedijatrije

http://www.dr-ristic.com

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu