Revakcinacija dece

Da li dete od 1,5 godine starosti treba revakcinisati sa pentaksimom (ranije je primalo) iako on u sebi sadrži i treću vakcinu, na koju se revakcinacija ne odnosi? Kako bi to uticalo na zdravlje deteta i kako izgleda dalji kalendar revakcinacije pentaksimom?

Podeli

Vakcina pentaksim štiti od pet bolesti: difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize i infekcija prouzrokovanih bakterijom hemofilus influence tip B.

Prva doza se prima najranije sa navršena 2 meseca života. U prvoj godini života primaju se 3 doze ove vakcine, razmak između doza je 1 do 2 meseca. Revakcinacija se sprovodi između 17. i 24. meseca života, odnosno najranije posle godinu dana od 3. primljene doze.

Pred polazak u školu prema kalendaru vakcinacije predviđena je revakcinacija protiv difterije, tetanusa, dečje paralize, malih boginja, rubeole i zaušaka. Nema razloga da vaše dete u ovom uzrastu ne primi revakcinu pentaksim vakcine.

I kada se primenjuje pojedinačna vakcinacija protiv bakterije hemofilus influence tip B koja započinje najranije sa navršena 2 meseca života, potrebno je u prvoj godini primiti 3 doze ove vakcine i revakcinu godinu dana posle 3. doze.

Dr Danijela Todorović, specijalista pedijatrije

http://www.dr-ristic.com

Pitajte lekara

Preterano spavanje i bezvoljnost

Mnogo spavam i samo bih da spavam. U stanju sam da spavam i do 15h. Imam 20-21 godinu. Tačnije 19.10.2010. punim 21 godinu. Nista me ne interesuje. Samo mislim na hranu. Imao sam cilj da smršam i smršao sam. Išao sam u teretanu, a zadnjih mesec dana idem silom. Nikako da se opustim i uživam u životu. Sve mi je čudno.

Pitajte lekara utorak 18.05. 16:13 Komentara: 0

Oticanje noge, otežano gutanje...

Imam 25 god i već nekoliko meseci mi otiče leva noga i osećam otežanu razliku pri hodu u odnosu na drugu nogu, kao i neku vrstu tupog bola u predelu kolena. Javila sam se svom lekaru, ali analiza krvi je bila u redu, kao i rezultati vaskularnog hirurga, pa nikakva terapija nije uspostavljena. Poslednjih nekoliko nedelja primetila sam da mi se s vremena na vreme grče mišići na vratu, ali nisam tome pridavala značaj. Međutim, već nekoliko dana osećam upalu u tom delu i teže gutam, kao da mi je data anestezija, otprilike takva vrsta osećaja. Ne znam da li je upala krajnika ili nešto što bi moglo da ima veze sa nogom, pa vas molim da mi date savet i informaciju šta bi moglo da bude u pitanju. Brine me cela situacija, jer nikada nisam imala problema sa zdravljem, osim gripa, a sada imam osećaj kao da mi deo po deo tela otkazuje.

Pitajte lekara utorak 18.05. 15:53 Komentara: 0

Trudnoća i anksioznost

Lečila sam se dve godine od anksioznosti. Sada bih htela da ostanem u drugom stanju. Ako se slučajno i vrati neki simptom anksioznosti, da li to može negativno da utiče na trudnoću? Pila sam zoloft dve godine i išla na psiho terapiju. Imam 37 godina, fizioterapeut sam i već imam jednog sina.

Pitajte lekara utorak 18.05. 15:51 Komentara: 0

Zatvor

Imam 21 godinu. Već 3-4 godine imam problema sa probavom i sa nadimanjem, a uz to i sa gasovima. Stolicu imam jednom do dva puta sedmično i to ukoliko popijem čaj za probavu ili nešto slično. Skoro sam imala anginu, primala sam peniciline i pila orvagil tablete i tih dana sam imala redovno probavu, bez nadimanja i gasova. Kad sam prestala sa tom terapijom, 2-3 dana kasnije, opet nisam mogla da imam stolicu. Šta da radim? Je l' moguće da je zbog te terapije bilo tako, i kome da se obratim za pomoć?

Pitajte lekara utorak 18.05. 15:30 Komentara: 0

Merenje glikemije

Ja sam u 31. nedelji trudnoće. U 28. nedelji mi je dijagnostikovan gestacijski dijabetes. Po savetu endokrinologa sam na dijeti, 2000 ckal, i radim dnevne profile glikemije jednom nedeljno. Imam lični aparat za samokontrolu glikemije. Znam da se određuje postprandijalna glikemija nakon 2 sata, ali me interesuje da li je pravilno meriti dva sata od samog početka obroka ili dva sata od završetka obroka s obzirom da mi obrok nekad traje i po pola sata, jer jako sporo jedem, pa sam u nedoumici. I još jedno pitanje, koje su najnovije preporuke o gornjoj granici dozvoljene 2h ppg za GD?

Pitajte lekara utorak 11.05. 23:10 Komentara: 0

Anskioznost i štitna žlezda

Imam 26 godina i vec 7 godina bolujem od poremećaja štitne žlezde. Prve četiri godine dijagnoza je bila hipertireoza, koja je lečena radioaktivnim jodom, posle čega je došlo do ozdravljenja. Takvo stanje se održalo dve godine. U poslednjih godinu dana javila se hipotireoza okarakterisana kao odgovor na primljenu terapiju. Uzimam letrox 100mg dnevno i bromazepam i za sada su hormoni na normalnom nivou. Problem su anksioznost i napadi panike koji se javljaju često, a kako mi je objašnjeno, uzrokovani su porastom kortizola u organizmu. Lekari mi nisu prepisali ništa za taj problem uz objašnjenje da je to uzrokovano hipotireozom i da će proći samo od sebe kao i da ne smem da se nerviram. Interesuje me da li postoji neko prirodno sredstvo koje bi mi pomoglo u otklanjanju tegoba, jer zaista postaje naporno boriti se sa tim svakodnevno. Ili ako možete da mi preporučite neko savetovalište ili neke dodatne preglede, konsultacije, kako bih rešila ovaj problem.

Pitajte lekara utorak 11.05. 23:04 Komentara: 0
strana 1 od 6 idi na stranu