Kako detetu ojačati imunitet?

Imam devojčicu od 6,5 godina. Ide u vrtić tri dana, a onda se odmah prehladi ili dobije neki virus i onda je lečimo i po 15 dana. Probali smo da joj dajemo razne vitamine za jačanje imuniteta, ali čim ode u vrtić razboli se. Kad je kod kuće, zdrava je. Molim vas dajte mi neki dobar savet šta da radimo, kako da joj ojačamo imunitet?

Podeli

Polazak u vrtić, bez obzira na uzrast, je period češćih infekcija, najčešće respiratornih koje može da traje i do godinu dana. Što je dete mlađe, infekcije su češće. Kažemo da su 2 infekcije u toku mesec dana uobičajene za ovaj period, ali tako česte, nisu. Naravno, pod uslovom da svaku "malu" prehladu ne doživljavate kao "stvarnu" bolest. Niste mi rekli, koliko dugo je vaša devojčica u vrtiću, koje su tegobe u pitanju... Preporuka je da "osetljivija" deca prime Pneumokoknu vakcinu pred polazak u vrtić (kod nas nije zakonom obavezna, u većini zapadnih zemalja jeste). Daje se sa pune dve godine- Pneumo 23, u jednoj dozi, a za decu koja kreću u jaslenu grupu, može se dati i ranije- Prevnar vakcina, već od 2. meseca života. U svakom slučaju, nemojte odustati, ionako nas očekuje polazak u školu, pa da sve što treba prebolimo, "uradimo" na vreme.

dr Ljiljana Leković

http://www.dr-ristic.com

Pitajte lekara

Preterano spavanje i bezvoljnost

Mnogo spavam i samo bih da spavam. U stanju sam da spavam i do 15h. Imam 20-21 godinu. Tačnije 19.10.2010. punim 21 godinu. Nista me ne interesuje. Samo mislim na hranu. Imao sam cilj da smršam i smršao sam. Išao sam u teretanu, a zadnjih mesec dana idem silom. Nikako da se opustim i uživam u životu. Sve mi je čudno.

Pitajte lekara utorak 18.05. 16:13 Komentara: 0

Revakcinacija dece

Da li dete od 1,5 godine starosti treba revakcinisati sa pentaksimom (ranije je primalo) iako on u sebi sadrži i treću vakcinu, na koju se revakcinacija ne odnosi? Kako bi to uticalo na zdravlje deteta i kako izgleda dalji kalendar revakcinacije pentaksimom?

Pitajte lekara utorak 18.05. 16:08 Komentara: 1

Oticanje noge, otežano gutanje...

Imam 25 god i već nekoliko meseci mi otiče leva noga i osećam otežanu razliku pri hodu u odnosu na drugu nogu, kao i neku vrstu tupog bola u predelu kolena. Javila sam se svom lekaru, ali analiza krvi je bila u redu, kao i rezultati vaskularnog hirurga, pa nikakva terapija nije uspostavljena. Poslednjih nekoliko nedelja primetila sam da mi se s vremena na vreme grče mišići na vratu, ali nisam tome pridavala značaj. Međutim, već nekoliko dana osećam upalu u tom delu i teže gutam, kao da mi je data anestezija, otprilike takva vrsta osećaja. Ne znam da li je upala krajnika ili nešto što bi moglo da ima veze sa nogom, pa vas molim da mi date savet i informaciju šta bi moglo da bude u pitanju. Brine me cela situacija, jer nikada nisam imala problema sa zdravljem, osim gripa, a sada imam osećaj kao da mi deo po deo tela otkazuje.

Pitajte lekara utorak 18.05. 15:53 Komentara: 0

Trudnoća i anksioznost

Lečila sam se dve godine od anksioznosti. Sada bih htela da ostanem u drugom stanju. Ako se slučajno i vrati neki simptom anksioznosti, da li to može negativno da utiče na trudnoću? Pila sam zoloft dve godine i išla na psiho terapiju. Imam 37 godina, fizioterapeut sam i već imam jednog sina.

Pitajte lekara utorak 18.05. 15:51 Komentara: 0

Zatvor

Imam 21 godinu. Već 3-4 godine imam problema sa probavom i sa nadimanjem, a uz to i sa gasovima. Stolicu imam jednom do dva puta sedmično i to ukoliko popijem čaj za probavu ili nešto slično. Skoro sam imala anginu, primala sam peniciline i pila orvagil tablete i tih dana sam imala redovno probavu, bez nadimanja i gasova. Kad sam prestala sa tom terapijom, 2-3 dana kasnije, opet nisam mogla da imam stolicu. Šta da radim? Je l' moguće da je zbog te terapije bilo tako, i kome da se obratim za pomoć?

Pitajte lekara utorak 18.05. 15:30 Komentara: 0

Merenje glikemije

Ja sam u 31. nedelji trudnoće. U 28. nedelji mi je dijagnostikovan gestacijski dijabetes. Po savetu endokrinologa sam na dijeti, 2000 ckal, i radim dnevne profile glikemije jednom nedeljno. Imam lični aparat za samokontrolu glikemije. Znam da se određuje postprandijalna glikemija nakon 2 sata, ali me interesuje da li je pravilno meriti dva sata od samog početka obroka ili dva sata od završetka obroka s obzirom da mi obrok nekad traje i po pola sata, jer jako sporo jedem, pa sam u nedoumici. I još jedno pitanje, koje su najnovije preporuke o gornjoj granici dozvoljene 2h ppg za GD?

Pitajte lekara utorak 11.05. 23:10 Komentara: 0
strana 1 od 6 idi na stranu