Faktori koji određuju stanja gripa

Od čega zavisi da li će osoba zaražena gripom imati teži, srednji ili lakši oblik? Koji sve faktori utiču na to?

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 13.11.2009.

15:53

Default images

Odgovor - Obolevanje od neke zarazne bolesti zavisi od više faktora, pa samim tim i težina kliničke slike. Jedan od najvažnijih i specifičnih je stanje imuniteta osobe.

Ispoljavanje oboljenja zavisi i od prisustva druge akutne ili hronične bolesti, zatim i načina života, na primer ishrane, fizičke aktivnosti, pola, običaja...

Na primer: ishrana- adekvatan dnevni unos svih neophodnih hranjivih materija, vitamina i minerala-raznovrsna ishrana održava adekvatan metabolizam u organizmu, pa i sintezu zaštitnih antitela; fizička aktivnost- pospešuje rad mišića , bolju prokrvljenost svih organa – brže uklanjanje štetnih materija iz organizma...; osobe ženskog pola – uticaj hormona – u pojedinim situacijama- menstruacija, drugo stanje, podložnije su nekim bolestima itd.

Za sve dileme oko zdravog načina života (šta smete, a šte ne), a od toga zavisi i težina kliničke slike, možete se informisati kod svoga lekara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: