Zdravlje

Moždani udar ne bira godine

U invalidskim kolicima, jedna strana tela oduzeta, govor otežan - to su moguće posledice moždanog udara. Šta se zapravo tačno dešava u mozgu kad neko doživi šlog? I da li telo šalje znake upozorenja?

Vesti nedelja 22.09. 14:29 Komentara: 5

Šlog - nova upozorenja i terapije

Moždani udar jedan je od najčešćih uzroka smrti u Srbiji. Pacijenti ne znaju da više od 30 odsto najtežih moždanih udara izaziva jedan poremećaj srčanog ritma na koji često ne obraćaju pažnju. Novim terapijama sve se može sprečiti.

Vesti nedelja 27.01. 12:26 Komentara: 7

Glavobolje kod šloga i aneurizmi

Specijalista za bol će vam reći da su glavobolje, iako neprijatne, uglavnom bezopasne. Međutim, određene glavobolje su uzrokovane veoma ozbiljnim oboljenjima krvnih sudova mozga i njih je neophodno blagovremeno prepoznati!

Bolesti nedelja 12.02. 09:01 Komentara: 1

Sve kreće od oštećenog krvnog suda

Moždani udar, ili šlog, spada u red onih nimalo bezazlenih bolesti koje u većini slučajeva ostavljaju posledice u vidu invaliditeta ili smrtnog ishoda. Za uspešno lečenje obolelog brzo zbrinjavanje je od životne važnosti.

Vesti sreda 2.06. 16:39 Komentara: 6

Infarkt i šlog zbog lošeg vazduha

Dokazi su danas jači nego ikad da zagađenje iz industrijskih izvora, saobraćaja i energetskih postrojenja izaziva šlog i infarkt pa bi ljudi trebalo da, koliko je god moguće, izbegavaju udisanje smoga, upozorava Američko udruženje za srce (AHA).

Vesti četvrtak 13.05. 12:09 Komentara: 0

Loše navike utiču na pritisak

Loše navike i rijaliti TV emisije negativno utiču na ljude koji imaju čir, pokazalo je istraživanje koje su proveli Udruženje The Stroke, Rotary International i hitna pomoć u Velikoj Britaniji, a čiji se rezultati mogu iskoristiti i za generalnu svetsku populaciju.

Vesti četvrtak 15.04. 12:17 Komentara: 0

Kako se moždani udar leči?

Poslednjih godina moguće je efikasno lečenje moždanog udara i zaustavljanje oštećenja moždanog tkiva, ali samo kada se u odgovarajuću ustanovu stigne unutar 2-3 sata od početka prvih simptoma.

Bolesti četvrtak 29.10. 11:36 Komentara: 10

Svetski dan protiv moždanog udara

Bolesti krvnih sudova su neprijatelj broj jedan u Srbiji i svetu, a među njima je moždani udar treći najvažniji uzrok obolevanja i smrtnosti, kao i najčešći uzrok invaliditeta, pokazuju epidemiološki podaci uoči Svetskog dana borbe protiv moždanog udara, 29. oktobra.

Vesti sreda 28.10. 20:00 Komentara: 0

Dijagnoza – moždani udar

Dijagnoza moždanog udara se postavlja pregledom bolesnika i prethodnim informisanjem o okolnostima i načinu nastanka tegoba. Vrlo je verovatno da je došlo do nastanka moždanog udara kada dobijemo podatak da je naglo nastala slabost jedne polovine tela ili/i drugih tipičnih simptoma kod osobe koja ima dva ili više faktora rizika za vaskularna oboljenja.

Bolesti četvrtak 27.08. 10:52 Komentara: 0

Moždani udar – hitna reakcija

Simptomi moždanog udara nastaju naglo u toku dnevne aktivnosti ili u snu kada se bolesnik budi sa njima. Tipična je pojava slabosti ili oduzetosti jedne polovine tela, utrnulost polovine lica i tela, smetnje izgovaranja ili razumevanja govora, gubitak vida u jednoj polovini vidnog polja, gubitak koordinacije pokreta ekstremiteta sa jedne strane ili iznenadan gubitak ravnoteže i teškoće u hodu.

Bolesti subota 25.07. 12:42 Komentara: 5
strana 1 od 2 idi na stranu