Borba za promene položaja osoba sa dijabetesom

Roditelji dece obolele od dijabetesa pozivaju sve ljude sa sličnim problem da im se priključe, kao i sve ostale koji su voljni da pomognu u njihovoj borbi za promenu položaja osoba sa dijabetesom u Srbiji.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 29.03.2019.

13:40

Borba za promene položaja osoba sa dijabetesom
Foto: AndreyPopov/depositphotos.com

Život sa dijabetesom sam po sebi nije lak i zahteva veliki broj svakodnevnih aktivnosti koje se razlikuju od onih koje imaju osobe koje ne žive sa dijabetesom.

"Moramo misliti o dozama insulina, glikemijama koje merimo više puta dnevno, o ishrani, fizičkoj aktivnosti i velikom broju svakodnevnih prepreka. Kao da ovo nije dovoljno pa moramo brinuti i da li ćemo imati dovoljan broj tračica i ostali potrošni materijal koji nam je potreban kako bi dijabetes DRŽALI POD KONTROLOM, ne izlečili", poručuju oni.

Trenutni Pravilnik o potrošnom materijalu Republike Srbije, kako kažu, obezbeđuje znatno manje potrošnog materijala nego što je potrebno za pristojno vođenje bolesti. Uz sve to, veliki broj modernih pomagala kao i novijih tipova insulinske i oralne terapije nije moguće dobiti preko zdravstvenog fonda. Kako objašnjavaju, sve ovo je razlog zašto je potrebno izboriti se za promene i bolji položaj osoba sa dijabetesom, kako bi se obezbedio kvalitetniji i duži život.

Ko sve može pomoći?

Pre svega, kažu, tu je država, koja mora shvatiti koliko je bitno raditi na prevenciji i edukaciji obolelih od dijabetesa. Dobar nacionalni plan borbe protiv dijabetesa može prvenstveno kao rezultat dati zdraviju naciju i manji broj zdravstvenih komplikacija kod osoba sa dijabetesom, a zatim i manju količinu novca koji se daje za sanaciju i lečenje ogromnog broja komplikacija koje se javljaju usled lošeg vođenja šećerne bolesti (slepilo, amputacije, krvni sudovi, bubrezi …)

"Sada dolazimo do nas, osoba sa dijabetesom, koji se moramo probuditi iz letargije i čekanja da neko drugi odlučuje i kroji našu sudbinu. Moramo pokazati svima onima koji odlučuju o našem zdravlju da trenutno nisu u pravu i pokažemo šta je potrebno kako bi sebi obezbedili sigurnu i zdravu budućnost. Na veliku sreću, ali i žalost, jako nas je puno i siguran sam da možemo mnogo učiniti, ukoliko se ujedinimo i zajedno krenemo u borbu. Kada kažem da nas je mnogo, mislim na svih 700.000 obolelih od dijabetesa, kao i roditelja male dece i svih članova porodice. Samim tim ovaj se broj znatno povećava", poručuju na svom sajtu.

Pridružite se i vi

Milan Marković, roditelj deteta sa dijabetesom, osnivač je i pokretač ove borbe. On poziva ljude da se priključe Facebook grupi pod nazivom "Dijabetes tip 1 Libre Srbija" koja je podržana od roditelja dece sa dijabetesom, a sve zarad borbe za veća prava, kao i za bolji i lagodniji život osoba sa dijabetesom.

"Uključite se u diskusiju, mišljenje i ideju vezanu za to kako se izboriti za bolja prava", poziva on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: