Psihijatar: Deca imaju veliki unutrašnji kapacitet da se oporave od traume

Psihijatar i direktorka Zavoda za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju "Cvetko Brajović" u Beogradu Ljiljana Avramović rekla je danas, povodom tragedije u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", da deca imaju veliki unutrašnji kapacitet da se oporave od traume, ali je ukazala na to da nije dovoljno da se sa njima samo razgovara, već da ih treba razumeti.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 07.05.2023.

15:11

Psihijatar: Deca imaju veliki unutrašnji kapacitet da se oporave od traume
Foto:Tanjug

Direktorka Avramović je navela da su deca koja su preživela tragediju u osnovnoj školi doživela jednu vrstu traume od koje će neko vreme bolovati, ali da očekuje da će s vremenom uspeti da je savladaju i da neće biti većih posledica.

"Sa decom treba raditi, sa decom nije dovoljno razgovarati, decu treba shvatiti i razumeti", rekla je ona. Navela je da je, na osnovu svih informacija, dečak K. K. koji je ubio osmoro učenika i radnika obezbeđenja verovatno imao problema u komunikaciji sa vršnjačkom grupom. Dodala je da mora da se angažuje veliki broj psiholoških službi, socijalnih radnika i svih struktura društva kako bi se utvrdili razlozi zbog kojih je maloletni K. K. počinio ovaj zločin.

"Mislim da se radi o jednoj vrsti taloženja afekta, radi se o detetu čije unutrašnje potrebe za uvažavanjem očigledno nisu doživele svoju gratifikaciju i usled toga je iz dana u dan raslo unutrašnje nezadovoljstvo", navela je direktorka Avramović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: