Poremećaji koji izazivaju agresiju kod dece: Važno je prepoznati ih na vreme

Agresija kod dece može biti simptom mnogih različitih osnovnih problema. To je veoma polimorfna stvar, zajednička za bilo koji broj različitih psihijatrijskih stanja, zdravstvenih problema i životnih okolnosti.

Zdravlje

Izvor: hayat.ba

Subota, 06.05.2023.

15:32

Default images
Foto: fizkes/Shutterstock

Zato je u samoj suštini lečenja agresije prvi korak da se otkrije šta je pokreće.

Uzroci agresije mogu da se podele u nekoliko grupa, kaže dr Raul Silva, specijalista dečije i adolescentne psihijatrije.

Poremećaji raspoloženja

Prvo treba otkriti da li postoje problemi sa raspoloženjem. Deca koja su bipolarna, u maničnoj fazi, vrlo često postaju agresivna. Gube samokontrolu, postaju impulsivni.

Na drugom kraju spektra, kada postanu depresivni, iako je agresija ređa, mogu postati razdražljivi. Ponekad ta razdražljivost i naprasitost kod dece izazivaju depresiju.

Psihoza

Psihotične bolesti takođe mogu da se manifestuju agresijom. Na primjer, deca sa šizofrenijom često reaguju na unutrašnje stimulanse koji mogu postati uznemirujući.

Ponekad deca sa šizofrenijom postanu nepoverljiva ili sumnjičava – ili potpuno paranoična. Završe sa promenom psihe zbog sopstvenog straha.

Frustracija

Deca koja imaju problema sa kognicijom (ono što se sada naziva intelektualnim oštećenjem) ili komunikacijom (uključujući autizam) takođe to mogu da manifestuju agresijom.

Kada deca sa ovim stanjima postanu agresivna, često to čine jer imaju poteškoća da se nose sa svojom anksioznošću ili frustracijom. Tada ne mogu da verbalizuju svoja osjećanja kao drugi. Agresija takođe može biti oblik impulsivnosti.

Impulsivnost

Tu su i poremećaji ponašanja. Kod dece sa ADHD, koji je najčešći od njih, impulsivnost i loše donošenje odluka mogu dovesti do ponašanja koje se tumači kao agresivno.

Ova deca često ne razmišljaju o posledicama svojih postupaka, koje mogu izgledati kao bezdušne ili zlonamerne.

Poremećaj ponašanja

Kod poremećaja ponašanja, agresivnost je deo matrice bolesti, velika komponenta onoga što ona jeste.

Za razliku od deteta koje jednostavno ne razmišlja o posledicama svojih postupaka, deca sa poremećajem ponašanja namerno su zlonamerna. Tretman i prognoza sasvim su drugačiji.

Povreda

Ponekad postoje organski razlozi za agresivne ispade. Tada dete ima oštećenje čeonog režnja ili određene vrste epilepsije.

U ovim slučajevima možda nema razumljivog razloga za agresivnu epizodu. Takva epizoda može imati eksplozivnu komponentu.

Trauma

Konačno, postoje trenuci kada je agresija kod dece ili tinejdžera izazvana stresorima u njihovoj situaciji, a ne predstavljaju osnovnu emocionalnu bolest.

Kada agresija počne da se dešava sve češće, to može predstavljati novi emocionalni problem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: