Alarmantno: Dugotrajna izloženost zagađenom vazduhu povećava rizik od depresije i anksioznosti

Dugotrajna izloženost zagađenom vazduhu povećava rizik od depresije, pokazuju dve nove studije objavljene u mreži naučnih časopisa JAMA.

Zdravlje

Izvor: index.hr

Utorak, 14.02.2023.

17:41

Alarmantno: Dugotrajna izloženost zagađenom vazduhu povećava rizik od depresije i anksioznosti
Foto: nEwyyy/Shutterstock

Studija objavljena u časopisu JAMA Network Open otkrila je da dugotrajna izloženost povišenim nivoima zagađenog vazduha povećava rizik od kasne depresije kod starijih osoba.

Druga studija, objavljena u časopisu JAMA Psychiatry, otkrila je da je dugotrajna izloženost čak i niskim nivoima zagađivača vazduha povezana sa povećanom učestalošću depresije i anksioznosti.

Pored toga, zagađenje vazduha dugo se povezuje i sa kardiovaskularnim i respiratornim bolestima.

Sve je više dokaza, koje su sada potvrdile i ove nove studije, da loš kvalitet vazduha utiče i na mentalno zdravlje.

Za istraživanje ove studije, naučnici sa Harvarda i Univerziteta Emory analizirali su podatke gotovo devet miliona ljudi koji imaju zdravstveno osiguranje Medicare. Reč je o američkom zdravstvenom osiguranju za osobe u dobi od 65 godina i starije.

Više od 1.52 miliona njih imalo je dijagnozu depresije tokom razdoblja istraživanja od 2005. do 2016. godine, prema navodima Medicarea.

"Uočili smo statistički značajne štetne veze između dugotrajne izloženosti povišenim nivoima zagađenog vazduha i povećanog rizika od dijagnoze depresije u kasnoj životnoj dobi", rekli su naučnici.

"Uočeno je da su socijalno-ekonomski ugroženi pojedinci u ovoj studiji izloženi mnogo većem riziku od depresije u kasnoj životnoj dobi", rekli su.

"Oni su istovremeno izloženi i društvenom stresu i lošim ekološkim uslovima, uključujući i zagađeni vazduh."

Za potrebe studije naučnici su mapirali visinu zagađenja i uporedili ih sa adresama pacijenata.

Zagađivači kojima su bili izloženi bile su sitne čestice poput prašine ili dima, dioksidu, koji uglavnom dolazi od izduvnih gasova, i ozon, koji ispuštaju automobili, elektrane i rafinerije.

Naučnici su rekli da bi starije osobe mogle biti posebno podložne depresiji povezanoj sa zagađenjem zbog svoje plućne i neuralne osetljivosti.

"Iako je depresija manje raširena među starijim osobama u poređenju sa mlađom populacijom, može doći do ozbiljnih posledica, poput kognitivnog oštećenja, propratnih telesnih bolesti i smrti", rekli su.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: