Psiholog otkriva: "Svaki sportista kada krene u profesionalizam može da očekuje stres" VIDEO

Da bi se do pobeda u sportu stiglo nije dovoljna samo dobra fizička sprema. Potrebno je mnogo više od toga. Psiholog Vladimir Borković govorio je o tome kako stres utiče na sportiste u vestima na TV Prva.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 09.02.2023.

19:35

Psiholog otkriva:
Foto: Ilustracija /EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

Mikel Hansen, osvajač zlatnih medalja sa Olimpijskih igara, svetskih i evropskih prvenstava, tri puta najbolji rukometaš sveta na bolovanju je na neodređeno zbog stresa.

Simon Bajls, osvajačica sedam olimpijskih medalja, povukla se sa takmičenja u Tokiju pred timsko finale, zbog psihičkih problema.

Naomi Osaka, četvrorostruka Gren slem šampionka. Već sa dvadeset godina u depresiji, a od dvadeset četvrte godine ne može da igra na turnirima koji donose pritisak. I još ko zna koliko manje slavnih sportista svih uzrasta ima slične probleme.

Psiholog Vladimir Borković otkrio je kako stres utiče na sportiste.

"I sportisti su ljudi, i na primeru danskog rukometaša i gimnastičarke, kao i ostalih sportista mi vidimo da i vrhunski sportisti ne mogu da izdrže pritisak, a on je u današnje vreme ogroman."

Psiholog dodaje da svaki sportista kada krene u profesionalizam može da očekuje stres.

"Posledice mogu da se vide nakon deset godina. Sportisti trpe svakodnevno posledice sopstvene odluke. "

Detaljnije možete pogledati u videu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: