Namirnice koje ublažavaju bol u grlu

Najčešći uzrok grlobolje je virusna infekcija. Virus i vaš imunološki odgovor na virus uzrokuju upalu sluznice grla, a to uzrokuje bol.

Zdravlje

Izvor: 24sata.hr

Ponedeljak, 30.01.2023.

09:16

Namirnice koje ublažavaju bol u grlu
Shutterstock/RomarioIen

Hrana koju jedete definitivno može ubrzati vaše ozdravljenje, zato, ako osetite da vas boli grlo, treba da unosite neke od ovih namirnica.

Pileća supa

"Grlobolja je posledica upale i dehidracije. Tečnosti poput pileće supe ne samo da nadoknađuju izgubljenu vodu, već so pomaže telu da zadrži tečnost u tkivima. Isto važi za gotovo svaku supu, a ako ne jedete meso, dobra je i ona od povrća" savetuje dr Sinija Li.

Med

"Med je poznat od davnina, i to s dobrim razlogom. Moderna nauka pokazala je kako je med posebno učinkovit protiv raznih infekcija, bakterijskih i virusnih, uključujući one koje uzrokuju običnu prehladu. Samo nemojte preterivati s medom jer u većim dozama može sprečiti da vaš imunitet radi svoj posao, zbog sadržaja šećera" kaže dr Li.

Jogurt

"Jogurt je dobar izvor proteina, ugljikohidrata i zdravih masnoća, kao i probiotičkih bakterija koje podržavaju imunološku funkciju. Takođe, po nekim istraživanjima postojati poveznica između konzumacije jogurta i smanjene stope respiratornih infekcija i bolova u uhu. Osim toga, hladna i meka tekstura jogurta čine ga hranom koju je lako progutati kad vas boli grlo" objašnjava dr. Li.
Shutterstock/Zoka74
Jaja

"Jaja su bogata mineralima poput cinka, gvožđa i selena, kao i vitaminom D i B12, koji mogu pomoći vašem telu u odbrani od infekcije koja uzrokuje grlobolju" pojašnjava.

Ovsena kaša

"Uopšte, najbolja hrana kada imate upalu grla je ona meke teksture koja vam neće dodatno iritirati grlo. Dakle, da, ovsene pahuljice definitivno ispunjavaju te uslove" kažu stručnjaci.

Dr Li dodaje se da je ovsena kaša bogata magnezijem, cinkom i antioksidansima, koji pokreću procese detoksikacije tela, a zatim oslobađaju telo od otpada i infekcija.

Đumbir

"U laboratorijskim eksperimentima je dokazano da đumbir ima analgetski učinak, odnosno smanjuje osećaj boli. Takođe, ima antioksidativna i protivupalna svojstva. Takođe inhibira rast određenih štetnih sojeva bakterija" pojašnjava dr Li.

Smuti

"Ovakvi napici su sjajan način da u nekoliko gutljaja ubacite dobre nutrijente u vrednosti, recimo, cele glavice salate. Držite se sastojaka poput kelja, celera i bobičastog voća, koji imaju nizak udeo šećera i visok udio antioksidansa" savetuje dr Li.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: