Grčevi u mišićima, nesanica i nervoza: Fali vam jedan vitalan mineral

Magnezijum je važan mineral koji pomaže u borbi protiv svakodnevnog stresa, izrazito je važan za mišiće, nervni sistem, a utiče i na koncentraciju i san. Pomaže da pobedite nesanicu i poboljšate spavanje.

Izvor: hayat.ba
Podeli
profimedia
profimedia

Magnezijum pomaže da se mišići brže opuste. Mnogima san ometaju bolovi i grčevi u nogama. Najčešći razlog je manjak magnezijuma, koji je nužan i za opuštanje, kontrakciju mišića i normalno kretanje.

Magnezijum posebno u stresnim situacijama povoljno utiče na organizam, te pretežno na nervni sistem.

Minimalni dnevni unos ovog minerala je oko 300 mg (telo razgrađuje tek nešto manje od 200 mg).

Velike kolićine magnezijuma nisu preporučljive jer mogu naštetiti zdravlju. Prirodni izvori su zeleno lisnato povrće, mahunarke, integralna riža, žitarice, sojine i suncokretove semenke, orašasti plodovi, mlečni proizvodi, meso, riba, čokolada sa minimalno 70 posto kakaa, neprerađena morska sol.

No, treba znati da se termičkom obradom gubi čak 50 do 70 posto ovog minerala, kao i zamrzavanjem namirnica do 40 posto.

U koje doba dana treba da uzimate magnezijum? Otkriveno od čega to zavisi

Manjak magnezijuma dodatno uzrokuje i preterana konzumacija alkohola, kafe i preteran unos rafiniranog šećera. Dugotrajniji manjak magnezijuma ispoljava se grčevima u mišićima, javlja se osećaj utrnulosti i bockanja.

Preporučeni dnevni unos magnezijuma za zdravu odraslu ženu je 350 mg na dan, a za odraslog muškarca, trudnice i dojilje je 450 mg.

Dokazano je da magnezijum direktno utiče na raspoloženje i ako ga manjka, izaziva anksioznost i depresiju.

Naime, direktno deluje na ravnotežu otpuštanja i prihvaćanja hormona sreće, serotonina, i samo kada ga imamo dovoljno, osećamo se uravnoteženo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu