Da li ste psihopata? TEST

Naučnik Robert D. Her je još 1970. godine osmislio test koji je do danas neprikosnoven u otkrivanju psihopatskog poremećaja.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 02.08.2022.

11:07

Default images
Foto: Shutterstock/Photographee.eu

Ukoliko ste ikada nekoga nazvali ili su vas nazvali psihopatom, moguće je da zapravo niste shvatili pravo značenje reči koju ste upotrebili.

Jedna definicija psihopatije iz rada napisanog 2014. opisuje poremećaj kao "obeležen manjkavim emocionalnim reakcijama, nedostatkom empatije i lošom kontrolom ponašanja, što obično rezultira trajnom antisocijalnom devijantnošću i kriminalnim ponašanjem".

Postoji ceo niz stvari za koje se veruje da su uključene u razvoj ovog poremećaja, uključujući genetske uticaje, ali i faktore razvoja i vaspitanja. Čini se da su ljudi genetski predisponirani za psihopatiju, ali njihovo vaspitanje i razvoj takođe igraju značajnu ulogu, piše LAD bible.

Sedamdesetih godina forenzički psiholog po imenu Robert D. Her osmislio je kontrolni spisak koji se sastojao od pitanja usmerenih na dijagnostikovanje psihopatije, a taj test je dostupan i na internetu.

Premda je njegovo istraživanje bilo primarno usmereno na rad sa zatvorenicima u Kanadi, od tada se primenjuje izvan tih okolnosti. Vredi istaći da samo posedovanje ovih kvaliteta ne znači da ste psihopata, ali svakako je zanimljiv indikator za proveru.

Svako ko ima rezultat veći od 30 verovatno je psihopata

Iako ovaj test možete uraditi sami, svakako je poželjnije da ga napravi profesionalac. Evo kako funkcioniše.

Spisak sadrži 22 tvrdnje, na koje možete odgovoriti sa "nisam saglasan", što ne donosi poene, zatim "donekle sam saglasan", što se vrednuje kao jedan poen, i "saglasan sam u potpunosti", što donosi tri poena. Maksimalan broj poena je 40, međutim, već zbir od 30 i više ukazuje na psihopatski poremećaj.

Iako test eksplicitno u nekim segmentima igra na kartu transparentnog psihopatskog ponašanja tipa površnog šarma, grandioznog samopoštovanja, patološkog laganja, nedostatka kajanja i krivice, parazitskog načina života, promiskuiteta i kriminogene svestranosti, oslanja se i na manje vidljive simptome psihopatije, kao što su neodgovornost, nedostatak dugoročnih ciljeva i impulsivnost.

U određenim krugovima, test je kritikovan kao previše jednostavan, kao i da bi mnoga pitanja i odgovori mogli da ukažu na druge vrste poremećaja psihe.

Ipak, ako ste zainteresovani da testirate sebe ili nekog sebi bliskog, to možete učiniti OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: