Zašto je ponekad "nemoguće" probuditi se?

Ono stanje koje nam je svima vrlo poznato - kada se ujutro probudimo, a "nismo ni za šta", nego samo prolazimo kroz radnje, a kao da i dalje spavamo - ima svoje ime, radi se o inerciji spavanj.

Zdravlje

Izvor: 24sata.hr

Sreda, 02.06.2021.

08:44

Zašto je ponekad
Foto: depositphotos/MitaStockImages

Inercija spavanja je fiziološko stanje oštećenih kognitivnih i senzorno-motoričkih performansi koje je prisutno neposredno nakon buđenja, a tokom kog imamo smanjene sposobnosti i budnost te žarko želimo da se vratimo u krevet.

Istraživači nisu sasvim sigurni što je uzrok ovog stanja, ali pretpostavljaju da ima veze s našim unutrašnjim satom.

U maloj studiji s radnicima hitne pomoći, koji treba da budu 100% funkcionalni čim se probude, učinak inercije spavanja testiran je tokom cele noći. Dvanaest radnika budili su u različitim vremenima tokom noći i ranog jutra pa su od njih tražili da rešavaju matematičke jednačine.

Njihove kognitivne sposobnosti bile su niže kad su se probudili tokom noći, kada su im cirkadijski ritmovi govorili da je vreme za spavanje, što ukazuje da naš unutrašnji sat može da doprinese mrzovoljnosti i povećanom vremenu obrade podataka.

Izgleda da je buđenje tokom dublje faze spavanja, poput REM faze, doprinosi inerciji spavanja i dovodi do jutarnje mrzovolje. Idealno vreme za buđenje je neposredno nakon što završite ciklus spavanja, jer će se tada vaše telo osećati najsvežije.

Koliko traje inercija spavanja

Inercija spavanja prirodni je odgovor koji može da traje od nekoliko minuta do nekoliko sati, zavisi od osobe. Većina ljudi otkriće da mrzovoljnost počinje da nestaje 15-30 minuta nakon buđenja, pogotovo ako dan započnu energičnom jutarnjom rutinom.
Foto: shutterstock/PrinceOfLove
Kako se rešiti inercije spavanja

1. Krenite u jutarnju šetnju

Budući da na inerciju spavanja utiče svetlost, najbolji način da je pobedite je da izađete napolje i ujutro provedete neko vreme u šetnji na suncu.

2. Pokušajte s magnezijumom

Kada je unutrašnji sat isključen, bilo zbog promene pejzaža ili zato što ste ostali budni do kasno, inercija spavanja mogla bi biti još izraženija, a tu može pomoći magnezijum.

Magnezijum može da poveća melatonin, pomažući da naši cirkadijski ritmovi teku glatko ublažavajući mrzovoljnost. Kliničke studije suplementacije magnezijumom pokazale su da ovaj mineral smanjuje vreme potrebno da se zaspi, produžava celokupno trajanje sna i olakšava ranojutarnje buđenje. 3. Držite se dosledne rutine spavanja

Idealan način za buđenje je nakon cele noći sna, kada se sami prirodno probudimo. Kako bi to postigli ključno je da se držimo doslednog vremena za spavanje i buđenje, čak i vikendom.

4. Klonite se opcije odlaganja alarma na telefonu

Koliko god tih dodatnih nekoliko minuta može biti primamljivo, stručnjaci kažu da pritiskanje ekrana zbog odlaganja alarma samo pogoršava jutarnje mrzovoljno stanje.

Kada to uradite, veća je verovatnoća da ćete se vratiti u dublje stanje sna, što će buđenje učiniti još težim, a mrzovoljnost neizbežnim, piše Mbg.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: