Praznici i mentalno zdravlje: Nekima veselje, drugima okidač VIDEO

Iako je vreme praznika sinonim za radost, uživanje i druženje sa porodicom i prijateljima, nažalost, neretko se dešavaju samoubistva, upravo za vreme praznika.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: printscreen/Prva TV
Foto: printscreen/Prva TV

Pročitajte još:

Postporođajna depresija: Kako se izvući? VIDEO

"Stope samoubistava nisu rasle tokom pandemije, ali je bilo više drugih psihičkih bolesti" VIDEO

Besplatno savetovalište za mlade u Pančevu: Muči ih depresija, osećaj besmisla i anksioznost VIDEO

Praznični duh i raspoloženje ne mogu da budu glavni razlog nečijeg samoubistva, jer je problem postojao i pre ovog vremena. Međutim, mogu da predstavljaju, takozvani, okidač, odnosno, krajnji trenutak u kojem se donose suicidne odluke.

Prema rečima psihologa Stojana Mišića, veliki broj suicidnih osoba ima jaku potrebu da se distancira od ostalih ljudi, jer:

"Tokom praznika se osećaju samo, povlače se u sebe, jer ne vide izlaz iz sopstvene situacije".

Shodno ovome, psiholog Mišić upozorava da je klinička depresija, koja vodi do samoubistva velikog broja mladih osoba, realan problem današnjeg društva. Glavni razlozi za pojavu masovnog samoubistva u poslednje vreme ogledaju se u celokupnoj situaciji sa pandemijom koronavirusa, kao i ekonomskom situacijom pojedinaca. Naime, kako psiholog Mišić ističe za TV Prvu:

"Ova izolacija u kojoj smo svi, ali i finansijski problemi u kojima su se mnogi našli, doveli su do samoubistva većine ljudi".

Sklonost ka suicidnim mislima, praćena depresivnim stanjem, predstavlja ozbiljnu kliničku sliku, koju ne bi trebalo zanemariti. Proces izlečenja od ovog mentalnog stanja, prema rečima psihologa, traje godinama i veoma često se dešava da se pacijent potpuno ne oporavi.

"Neophodan je veliki rad na sebi i svojem mentalnom stanju, ukoliko osoba želi da se oporavi", ističe psiholog Stojan Mišić.

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu