Praznici i mentalno zdravlje: Nekima veselje, drugima okidač VIDEO

Iako je vreme praznika sinonim za radost, uživanje i druženje sa porodicom i prijateljima, nažalost, neretko se dešavaju samoubistva, upravo za vreme praznika.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.05.2021.

14:24

Praznici i mentalno zdravlje: Nekima veselje, drugima okidač VIDEO
Foto: printscreen/Prva TV

Praznični duh i raspoloženje ne mogu da budu glavni razlog nečijeg samoubistva, jer je problem postojao i pre ovog vremena. Međutim, mogu da predstavljaju, takozvani, okidač, odnosno, krajnji trenutak u kojem se donose suicidne odluke.

Prema rečima psihologa Stojana Mišića, veliki broj suicidnih osoba ima jaku potrebu da se distancira od ostalih ljudi, jer:

"Tokom praznika se osećaju samo, povlače se u sebe, jer ne vide izlaz iz sopstvene situacije".

Shodno ovome, psiholog Mišić upozorava da je klinička depresija, koja vodi do samoubistva velikog broja mladih osoba, realan problem današnjeg društva. Glavni razlozi za pojavu masovnog samoubistva u poslednje vreme ogledaju se u celokupnoj situaciji sa pandemijom koronavirusa, kao i ekonomskom situacijom pojedinaca. Naime, kako psiholog Mišić ističe za TV Prvu:

"Ova izolacija u kojoj smo svi, ali i finansijski problemi u kojima su se mnogi našli, doveli su do samoubistva većine ljudi".

Sklonost ka suicidnim mislima, praćena depresivnim stanjem, predstavlja ozbiljnu kliničku sliku, koju ne bi trebalo zanemariti. Proces izlečenja od ovog mentalnog stanja, prema rečima psihologa, traje godinama i veoma često se dešava da se pacijent potpuno ne oporavi.

"Neophodan je veliki rad na sebi i svojem mentalnom stanju, ukoliko osoba želi da se oporavi", ističe psiholog Stojan Mišić.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: