Znate li šta je "gaslighting" i kakve veze ima sa osumnjičenim Mikom Aleksićem?

Izraz "Gaslighting" (plinsko svetlo) još nije pronašao prevod u našem jeziku, ali opisuje zlonamernu i skrivenu formu mentalne manipulacije. U osnovi gaslightinga stoje potreba za moći i kontrolom, uz skrivanje stvarnih namera.

Izvor: Slađana Vasić
Podeli
Foto: shutterstock/panitanphoto
Foto: shutterstock/panitanphoto

Pročitajte još:

Milena Radulović: "Kad smo imale 13-14 godina, Mika Aleksić bi nas propitivao da li imamo seks"

"Drugarice, bez tebe bih bila sama": Milena Radulović podržala Ivu Ilinčić

Posle podrške - napadi: Užasne poruke Mileni Radulović nakon njene ispovesti

Ovako Ina Borenović objašnjava značenje ovog pojma na sajtu Psihoverzum. Ovaj oblik emocionalne manipulacije veoma je rasprostranjen na poslu, u odnosu sa prijateljima, roditeljima, partnerima, ali i profesorima. On može da preraste i u fizičko zlostavljanje, o čemu najbolje svedoči aktuelni slučaj glumice Milene Radulović (25), koja je prijavila profesora Miroslava Miku Aleksića (69) za seksualno zlostavljanje.

Sam termin "plinsko svetlo" potiče iz predstave i filma pod nazivom "Gaslight". U filmu vragolasti suprug, koga glumi Čarls Bojer, manipuliše i muči svoju suprugu, koju glumi Ingrid Bergman, da bi je ubedio da je poludela.

Kontrolom uma, ispiranjem mozgova i obeležjima i destruktivnim kultovima bavio se američki psiholog dr Stiv Ajhel, koji je ove pojmove objasnio stavku po stavku, a upravo ove obrasce ponašanja čuvenog Mike prema članovima svoje grupe prepoznaje psiholog Aleksandra Janković.

"Meni pojam gaslighting liči na ponašanje neke ličnosti unutar kulta. Ima bar pet osnova zbog čega se tako da zaključiti. Prvo, Miroslav je stvorio autoritet strogog i dominantnog lidera, koji važi za harizmatičnog, ali je i surov. Svi učenici imaju bezuslovno poverenje u njega, gurua, pa i Milena, a on je sve vreme naziva 'sine', uz gomilu uvreda istovremeno. On sebe predstavlja kao nekog bez mana i ne dozvoljava da mu ih bilo ko nađe, postavlja sebe kao Boga", kaže za B92.net Aleksandra Janković.

Drugo na šta naša sagovornica ukazuje jeste to što Aleksić određuje kako članovi treba da misle, da se sa roditeljima ne priča o časovima, jer je to navodno isključivo stvar grupe.

Treća poznata stvar je to što njegova grupa sebe doživljava kao elitističku, odnosno ta deca su razvila osećaj da su iznad druge grupe, te da kao takvi treba svašta da istrpe jer su oni sami i nihovi roditelji ponosni na to što su deo Mikine grupe.

Foto: Depositphotos-monkeybusiness
Foto: Depositphotos-monkeybusiness

"Usađivanje osećaja krivice i neprekidne manipulacije dovodi do toga da se napravi skup ljudi koji bezuslovno veruju i koji ne mogu da napuste grupu svojevoljno. Ritual umivanja znači da su razvili poseban način ponašanja. Dakle, navodno postoji osećaj neprekidne ljubavi između profesora i učenika, ali i konstantno stvaranje osećaja da mu oni duguju, ali i stida i sramote, koji je Milena opisala. Takvim ponašanjem ih je učinio saučesnicima", naglašava naša sagovornica.

Poslednja stavka na koju Jankovićeva ukazuje je izolacija od porodice, roditelja i prijatelja jer je, prema izjavama mnogih svedoka, Mika razgovarao sa roditeljima samo nakon upisa o ceni i kodeksu ponašanja, nakon čega je jasno stavljao do znanja da je to i poslednji put da ih vidi, a polaznicima branio da išta sa časova podele sa roditeljima, čak i sa najboljim prijateljima.

"Sve priloženo upućuje na to da je u odnosu Radulovićeve s Aleksićem bilo prisutno neprekidno mentalno silovanje uz seksualno zlostavljanje."

Kada je vreme da potražite pomoć

Prema dr Robinu Sternu, autoru knjige "Efekat gaslightinga: Kako uočiti i preživeti skrivenu manipulaciju kojom drugi upravljaju vašim životom", znaci da ste žrtva ove manipulacije uključuju više elemenata.

1. Ne osećate se više kao osoba koja ste nekada bili
2. Zabrinuti ste i imate manje samopouzdanja nego nekada
3. Često se pitate da li ste previše osetljivi
4. Osećate se kao da ništa što radite nije u redu
5. Uvek mislite da ste vi krivi kada stvari pođu po zlu
6. Izvinjavate se često
7. Imate osećaj da nešto nije u redu, ali niste u stanju da prepoznate šta je to
8. Često se pitate da li je vaš odgovor partneru prikladan (npr. pitate se da li ste previše nerazumni ili ne volite dovoljno)
9. Nalazite izgovore za ponašanje vašeg partnera
10. Izbegavate da date informacije prijateljima ili članovima porodice kako bi se izbeglo sukobljavanje oko vašeg partnera
11. Osećaj izolacije od prijatelja i porodice
12. Sve teže donosite odluke
13. Osećate se beznadežno i imate malo ili nimalo zadovoljstva u aktivnostima u kojima ste nekada uživali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu