Nova godina i mentalno zdravlje: Kakvo je stanje u klinici "Dr Laza Lazarević"?

Tokom novogodišnjih praznika povećan je broj prijema u Kliniku za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević". Da li su kapaciteti popunjeni, kakva je situacija na klinici koja je odnedavno u kovid-režimu rada?

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.01.2021.

13:33

Default images
Foto: Printskrin/TV Prva

"Inače je veća frekvencija pregleda i prijema tokom novogodišnjih praznika, ali imamo sasvim dovoljno kapaciteta", navela je za TV Prva dr Ivana Stašević Karličić, direktorka klinike "Dr Laza Lazarević".

Tokom kovida su napravili drugačiju organizaciju, a ono što je novina jeste kovid-odeljenje u kom se primaju pacijenti pozitivni na koronavirus a kod kojih je primarni razlog za hospitalizaciju duševni poremećaj.

U ovom zimskom periodu u kom sabiramo očekivanja od prethodne godine i na njih dajemo negativne procene, dobar su temelj za otežavanje mentalnog zdravlja, smatra dr Stašević Karličić.

"Imali smo dva puta više prijema sada u odnosu na one periode u godini u kojima imamo najviše prijema u bolnici", kaže i dodaje da je konzumiranje alkohola i psihoaktivnih supstanci često deklasirajući faktor za psihotičnu epizodu.

"Mi smo jedina ustanova u Beogradu koja zbrinjava urgentna stanja i teške psihotične epizode", navodi ona.

Pogledajte prilog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: