Farmaceutski fakultet razvija rešenje za one koji se leče od psihijatrijskih bolesti VIDEO

Naučnici sa Farmaceutskog fakulteta u Beogradu razvijaju algoritam za određivanje prave doze psihijatrijskog leka. Šta to znači za pacijente koji se leče od psihijatrijskih bolesti?

Izvor: B92
Podeli
Foto: Printscreen/ TV Prva
Foto: Printscreen/ TV Prva

Dr Marin Jukić, docent Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, smatra da, uprkos naporima farmaceutske industrije, malo je novih lekova za ove pacijente ušlo u terapiju poslednjih 20 godina.

"Da bismo uspeli da tretiramo pacijente na adekvatan način, moramo da doziramo najpreciznije moguće, tako da pacijent dobije pravi lek u pravoj dozi i samim tim su njegove šanse za oporavak i najveće", smatra Jukić.

Ovaj projekat se bazira na uspostavljanju algoritma na osnovu kog bi naučnici mogli da unesu koliko je pacijent težak, kakva je struktura gena, stanje jetre i bubrega i druge osobine i da onda algoritam predvidi potrebnu odgovarajuću dozu za pacijenta.

Ovo je veliki pomak, jer se do sada pacijentu smanjivala ili povećavala doza leka u zavisnosti od toga kako reaguje na terapiju, što je vrlo neprijatno za pacijenta, a sa ovim projektom nadaju se da će doziranje moći da se obavi adekvatnije i brže.

"Na ovaj način mogu da dobiju svoju adekvatnu dozu odmah", smatra Jukić.

Jukić smatra da postoje predznanja o svakom pojedinačnom faktoru koji utiče na količinu leka u plazmi, ali da ovim projektom pokušavaju da nađu vezu između faktora i da ih objedine.

Ovo bi moglo da pomogne pacijentima koji pate od depresije, bipolarnog porećaja, i šizofrenije.

Pogledajte prilog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu