Dr Stašević Karličić: U poslednje dve nedelje povećan broj pacijenata sa psihološkim smetnjama

Epidemija se smiruje, merese relaksiraju i društvo se polako vraća u normalu. A da li smo u ovoj krizi uspeli da sačuvamo mentalno zdravlje?

Izvor: B92
Podeli

Od kad je registrovan prvi zaraženi od koronavirusa 6. marta na Klinici za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" imaju 0 zaraženih jer tamo sprovode čvrste epidemiološke mere. Od 16. marta od kad je Ministarstvo zdravlja Reopublike Srbije uvelo posebnu liniju za psihosocijalnu podršku svim građanima tokom epidemije covic 19 imaju preko 3.700 poziva.

"U prethodne dve nedelje imamo povećan broj poziva. Prošlo je mesec dana izolacije i restrikcije kretanja i oni ljudi na koje je to izuzetno stresogeno delovalo se sada javljaju sa simptomima anksioznosti, insomnije odnosno nesanice i nekim depresivnim simptomima. Za njih imamo rešenje, tu brzu intervenciju u krizi, a takođe im stavljamo na raspolaganje i našu službu urgentne psihijatrije koja oduvek radi od 0-24 sata, a tu je i dispanzerska služba koja radi radnim danima od 7 do 14 sati", kaže za TV Prva dr Ivana Stašević Karličić v.d. direktora klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević".

Ona takođe savetuje svima koji imaju probleme da se obrate stručnjacima i da održavaju kvalitetne odnose s najbližima uz socijalno distanciranje, jer kako kaže, "socijalno distanciranje ne znači i manji kontakt sa najbližima".

strana 1 od 3 idi na stranu