Kako ublažiti napad anksioznosti

Anksioznost je osećanje ’straha radi straha’, neprijatelj hrabrosti i kamen spoticanja u kojoj god situaciji da se desi.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 19.02.2020.

15:26

Kako ublažiti napad anksioznosti
Ilustracija: Deposiphotos/DepositNovic

Anksioznost je nešto što mnogi osete bar jednom u životu, a ima i osoba koje od tog poremećaja pate svakodevno.

Ukoliko ste jedan od njih, donosimo par saveta ’prve pomoći’ kada ovakav napad počne.

1. Dišite duboko

Iako zvuči kao izlizana fraza, duboko i lagano disanje zapravo jeste prvi korak u prevazilaženju svake vrste stresa, napada panike i anksioznosti. Zatvorite oči, udahnite duboko na otprilike 8 sekundi i isto tako izdahnite, i ovo ponovite nekoliko puta.

2. Popijte čašu ili dve vode

Nedostatak tečnosti u organizmu, pored velikog broja nuspojava, između ostalog uzrokuje i povišen nivo stresa, a da toga nismo ni svesni. Obezbedite svom organizmu dovoljnu količinu vode, naročito u ovakvim situacijama.

3. Polako brojte do 10

Čarobna moć brojanja do 10 zaista ima antistresno dejstvo. Osim što smanjuje količinu besa, kao što je već poznato, ovaj mali trik pomaže i prilikom napada anksioznosti.

4. Ubedite sebe da vam nije ništa i da će proći

Da li ste znali da placebo efekat čini barem 28% kompletnog doživljaja ili trenutnog zdravstvenog stanja? Ta činjenica zaista može dosta poslužiti pri napadu anksioznosti. Nakon što ste zatvorli oči i počeli sa dubokim disanjem, govorite sebi da vam zapravo nije ništa i da je sve u vašoj glavi; zatim da će trenutna situacija proći i da vam strah od kog doslovno nemate ništa dobro može samo odmoći da prevaziđete situaciju. Kažite sebi da će se to čega se plašite desiti bojali se vi ili ne, te da ćete lakše prebroditi ukoliko uspete da smirite sebe. Mislite na nešto što vas smiruje, ako ste u mogućnosti pustite muziku koja na vas ima smirujući efekat i ubrzo ćete se osećati bolje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: