Čak 7 odsto mladih želi da digne ruku na sebe: Evo kako im pomoći

U Velikoj Britaniji će osnovci, i to u nižim razredima, učiti kako da poboljšaju svoje mentalno zdravlje. A kakva je situacija u Srbiji, u kojoj je kod više od 45 odsto učenika osnovnih i srednjih škola prisutno stalno osećanje brige o svakodnevnim stvarima?

Izvor: B92
Podeli
Foto: racorn/depositphotos.com
Foto: racorn/depositphotos.com

U našoj zemlji 12 odsto mladih ima doživljaj potpune bezvrednosti, dok je sedam odsto razmišljalo o prekidu života.

"Mlade ljude treba učiti prvo da imaju jedan pozitivan odnos prema sebi... Mladi su u procesu kada oni misle: 'Ako me drugi prihvataju, ja vredim'. I onda se pojavljuju neke vrednosti koje oni preuzimaju iz medija ili u svojoj kulturi vršnjaka", rekao je psihoterapeut Zoran Milivojević u "Jutru“ na TV Prva.

On je rekao da postoji strahovit porast usamljenosti u mladoj populaciji, na šta i te kako utiče mobilni telefon, koji ih otuđuje od vršnjaka.

"Svi oni gledaju u mobilne telefone, čak i kad su u istoj prostoriji šalju poruke jedni drugima. Ova generacija je na neki način prezaštićena, imaju veoma visoke aspiracije, ali misle da ne mogu da ih ostvare, u nekakvom su strahu od spoljašnjeg života i ono čemu ih treba učiti su životne veštine - znači kako pregovarati, rešavati konflikte, šta su prave životne vrednosti...", objasnio je Milivojević.

Poručuje da sa decom treba da se radi, kao i da škola treba da bude i vaspitna institucija, a ne samo obrazovna.

Kako još pomoći mladima pogledajte u video-materijalu:

Mentalno zdravlje

Kako da naučite da budete srećni? VIDEO

Nakon što su prošli praznici, treba preći iz jednog raspoloženja, jednog opuštanja, u nove radne pobede. Neki tvrde da ne bi trebalo uzimati preduge odmore, niti dopustiti svom organizmu da se opusti upravo zbog te nagle promene koja će uslediti s povratkom na posao. Sa druge strane, upravo su praznici period kada najčešće dolazi do porodičnih problema i odluka o razvodu braka.

Mentalno zdravlje utorak 8.01. 17:55 Komentara: 23
strana 1 od 2 idi na stranu