Čak 7 odsto mladih želi da digne ruku na sebe: Evo kako im pomoći

U Velikoj Britaniji će osnovci, i to u nižim razredima, učiti kako da poboljšaju svoje mentalno zdravlje. A kakva je situacija u Srbiji, u kojoj je kod više od 45 odsto učenika osnovnih i srednjih škola prisutno stalno osećanje brige o svakodnevnim stvarima?

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 20.02.2019.

08:10

Čak 7 odsto mladih želi da digne ruku na sebe: Evo kako im pomoći
Foto: racorn/depositphotos.com

U našoj zemlji 12 odsto mladih ima doživljaj potpune bezvrednosti, dok je sedam odsto razmišljalo o prekidu života.

"Mlade ljude treba učiti prvo da imaju jedan pozitivan odnos prema sebi... Mladi su u procesu kada oni misle: 'Ako me drugi prihvataju, ja vredim'. I onda se pojavljuju neke vrednosti koje oni preuzimaju iz medija ili u svojoj kulturi vršnjaka", rekao je psihoterapeut Zoran Milivojević u "Jutru“ na TV Prva.

On je rekao da postoji strahovit porast usamljenosti u mladoj populaciji, na šta i te kako utiče mobilni telefon, koji ih otuđuje od vršnjaka.

"Svi oni gledaju u mobilne telefone, čak i kad su u istoj prostoriji šalju poruke jedni drugima. Ova generacija je na neki način prezaštićena, imaju veoma visoke aspiracije, ali misle da ne mogu da ih ostvare, u nekakvom su strahu od spoljašnjeg života i ono čemu ih treba učiti su životne veštine - znači kako pregovarati, rešavati konflikte, šta su prave životne vrednosti...", objasnio je Milivojević.

Poručuje da sa decom treba da se radi, kao i da škola treba da bude i vaspitna institucija, a ne samo obrazovna.

Kako još pomoći mladima pogledajte u video-materijalu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: