Depresija kao posledica upale u mozgu?

Na osnovu novog istraživanja, otkriveno je da je depresija možda posledica upale mozga.

Izvor: Daily Mail
Podeli

Psihijatri su došli do podataka da su mozgovi pacijenata koji pate od depresije možda pod značajnom upalom.

Naime, protein koji se smatra markerom za upale je kod depresivnih pacijenata bio tri puta veći nego kod zdravih osoba.

Oni sa ozbiljnijim oblikom depresije imaju i veću upalu.

Ova otkrića mogu da objasne zašto depresija izaziva fizičke simptome poput gubitka apetita i lošeg sna.

Dr Džefri Mejer iz Centra za zavisnost i mentalno zdravlje u Torontu je izjavio da su ova otkrića važna za razvoj novih tretmana za ljude koji pate od depresije. On je sa svojim timom analizirao snimke mozga 20 pacijenata koji boluju od depresije i 20 zdravih osoba.

Otkrili su da pacijenti koji pate od ozbiljnih epizoda depresije imaju uvećan nivo proteina koji se povezuje sa upalom mozga, a ta upala može da ima veliki uticaj na aktivnost neurona i samim tim na mentalno zdravlje pacijenata.

Iako na kraju naučnici nisu mogli da utvrde da li je upala mozga direktan uzrok depresije ili samo njen rezultat, ono šta sa sigurnošću mogu da tvrde jeste da je upala u mozgu povezana sa mnogim simptomima depresije kao što je loše raspoloženje, gubitak apetita i loš san.

Foto: Pixabay

Mentalno zdravlje

Šta je zavisnost od seksa?

Holivudski producent Harvi Vajnštajn, optužen za seksualno uznemiravanje više desetina žena i nekoliko slučajeva silovanja, navodno je na lečenju od zavisnosti od seksa. Terapeuti objašnjavaju o kakvom poremećaju je reč i da li je Vajnštajn na pravom mestu.

Mentalno zdravlje utorak 17.10. 10:03 Komentara: 11

Kako dolazak jeseni i radno mesto utiču na mentalno zdravlje

Danas je Svetski dan mentalnog zdravlja. Otkako je ustanovljen, svake godine ima drugu temu, a danas je to mentalno zdravlje na radnom mestu. Odlazak leta i dolazak jeseni, a zatim i zime, kod nekih ljudi rađaju neraspoloženje, pa čak i depresiju. Priroda nas je, kaže psiholog Predrag Đorđević, obdarila time da na promenu godišnjih doba ne reagujemo baš kao medvedi. Pogledajte prilog iz "150 minuta“.

Mentalno zdravlje utorak 10.10. 14:20 Komentara: 1
strana 1 od 29 idi na stranu