Anoreksija i bulimija: Opsesija izgledom

Poremećaji u ishrani, poznati kao anoreksija i bulimija, počinju da se ispoljavaju još u pubertetu kada nezadovoljstvo sopstvenim izgledom kod devojčica prerasta u opsesiju. Zbog „sindroma iskrivljenog ogledala“, počinju da drže dijete koje daju kratkoročne rezultate.

Zdravlje

Izvor: Z. O. J.

Ponedeljak, 15.07.2013.

09:50

Default images

Najupornije počnu sa izgladnjivanjem. Iskrivljena percepcija o sopstvenom telu dovodi do kažnjavanja izgladnjivanjem kod anoreksičara, ili do „pročišćavanja“ kod bulimičara. „Pročišćavanje“ podrazumeva izazivanje nasilnog povraćanja, upotrebu laksativa i diuretika, da bi se smanjila količina unete hrane u organizmu.

- Anoreksija je ozbiljan poremećaj u ishrani koji se javlja kod adolescenata, a ponekad i kod osoba koje su prevalile dvadeset petu. Prepoznaju se po izuzetnoj mršavosti i preteranom vežbanju. Veruju da su predebele čak i kada je njihova telesna težina normalna. Isključivo čitaju literaturu o hrani i dijetama, izbegavajući namirnice koje goje. Često menjaju raspoloženja i izoluju se od okruženja, depresivne su i anksiozne, brzo se umaraju, a na kraju gube i menstruaciju. Telo anoreksične osobe je usporeno, mišići postaju sve slabiji, a koncentracija i pamćenje sve lošije - objašnjava nutricionista Svetlana Ćulibrk Pribaković.

Ovakva osoba pati od niskog pritiska, ima aritmije, anemična je i sa stalnim osećajem hladnoće. Njena koža postaje suva i osetljiva, žućkaste boje i sa podlivima, a kosa sve tanja. Kod njih se često stvara kamen u bubregu, dolazi do infarkta srca, i na kraju, nažalost, čak do smrtnog ishoda. Međutim, ako osoba sa ovim problemom uspe da se izleči, vraća se u normalno stanje, sa velikim šansama da čak ostane i u drugom stanju i stvori potomstvo.

Sa druge strane, za osobe sa bulimijom tipično je da jedu sve što im dođe pod ruku. Nije im uopšte važan kvalitet već količina, zbog čega konzumiraju hranu male prehrambene vrednosti. Čokoladno punomasno mleko, pice, gazirani napici, lisnata testa, različite pržene i slane grickalice, čokolade, za njih su posebna poslastica. Ove namirnice u dovoljnim količinama obezbeđuju belančevine i ugljene hidrate, ali izostaje voće i povrće bogato gvožđem, kalcijumom, magnezijumom, mineralima izuzetno važnim za stvaranje koštane mase za ceo život.

- Osobe sa bulimijom opsednute su strahom od gojenja, uz istovremeni osećaj gladi i žudnje za hranom. Prateći simptomi su i karijes i promena boje zuba izazvane želudačnom kiselinom zbog čestog povraćanja, ispucale usne, problemi sa štitastom žlezdom, promena raspoloženja od depresije do impulsivnosti i nepravilan menstruacioni ciklus - navodi Svetlana Ćulibrk Pribaković.

Prvi korak u lečenju za obe bolesti je psihoterapija, kombinovana sa antidepresivima i savetima o pravilnoj ishrani. Praćenje načina ishrane veoma je važno. Bitno je i vođenje dnevnika o tome šta je takva osoba u toku dana jela, pila i kako se osećala. Razgovor sa roditeljima, braćom, sestrama uz zajedničke kupovine namirnica, zajedničko kuvanje jela, postavljanje i raspremanje stola, posete restoranima, takođe su važni. Porodica treba zajednički da planira obroke, i da ne dozvoli da njihov oboleli član jede sam i kad se to njemu prohte.

Izvor: Novosti.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: