Sindrom psihičkog opterećenja poslom u porastu

Psihičko opterećenje poslom, stres i simptomi sindroma izgaranja (burnout) biće sve češći, reklo je u jednom istraživanju 70 odsto predstavnika anketiranih kompanija u Nemačkoj.

Izvor: DPA
Podeli
Foto:Shutterstock/Christian Schulz
Foto:Shutterstock/Christian Schulz

Gotovo 39 odsto direktora i menadžera izjavilo je da su psihička opterećenja na radnom mestu u njihovim kompanijama već sada prilično česta. Istraživanje, koje je naručila osiguravajuća kuća TK, predstavio je Institut za savetovanje o zdravlju na radnom mestu.

Psihičke bolesti su među osiguranicima bile jedan od glavnih razloga izostajanja sa posla, istakla je šefica za ljudske resurse u TK Karen Valkenhorst (Walkenhorst).

Prema podacima TK, prosečan broj dana na bolovanju zbog psihičkih poremećaja među osiguranicima nastavio je da raste prošle godine - zaposleni su na osnovu takvih dijagnoza odsustvovali u proseku 3,33 dana - naspram 3,17 dana godinu ranije.

Sindrom izgaranja je prošle godine u proseku izazvao do 1,95 dana na bolovanju - naspram 1,85 dana u 2021. U 2012. godini se, sa takvim dijagnozama, sa posla u proseku izostajalo 1,47 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu