Dizanje tegova sprečava dijabetes

Svakodnevno polusatno vežbanje sa tegovima u trajanju od pet dana u nedelji smanjilo je rizik od nastanka dijabetesa za čak 34 odsto.

Izvor: novosti.rs
Pošaljite komentar
 1. @DarkoZ:

  Dao sam ti minus, ili si se pogresno izrazio ili pravis gresku :) U seceru nema ni masti ni aminokiselina, vec samo secera ;) Zavisno koj je tip secera, moze biti ili on sam (vezbaci koriste dekstrozu iliti glukozu), a moze nesto komplikovanije (konzumni secer ili fruktozni sirup), ili jos komplikovanije (oligosaharidi - korica hleba), ili jos kompleksniji

  Generalno, ja ne znam sta je problem ili sta je novo ovde. Da li je problem u novinama koje uvek izvedu neke povrsne zakljucke ili objave nesto kao novo, itd. Prevencija dijabetesa II je pod broj jedan ishrana (sto manje prostih secera, i skroba), pod broj 2 fizicka aktivnost (i setnja, a i dizanje tegova smanjuju rezistentnost na insulin pa pankreas ne mora da ga luci previse), pod 3 stres... Ostalo nije u toj meri uticajno.
  (Milos, 23. septembar 2012 12:32)

  # Link komentara

 2. ja onda nema shanse da obolim ,xexe, iz bencha dizem 135kg svaki dan skoro ':) kapiram da ce to da mi napravi neki drugi problem kasnije ...bem li ga...
   (vavedenje, 23. septembar 2012 02:45)

  # Link komentara

 3. Naravno, misic u toku vezbanja sagoreva masti, ugljene hidrate i aminokiseline koje se nalaze u seceru. Tako da ako se preforsirate u vezbanju, docice do podrhtavanja u celom telu zbog kolapsa u balansu secera u organizmu. Umereno vezbanje u roku od 45 minuta je i vise nego dovoljno na dan. Sve vise od toga je opterecenje misicnih vlakana i pucanje istih. 5 dana u nedelji ali rad sa razlicitim grupama misica. Jedan te isti misic svakog dana dovodi do umora i kontra efekta.
   (DarkoZ, 22. septembar 2012 21:21)

  # Link komentara

 4. A kako je izolovan metodoloski samo faktor vezbanja? Sta je sa faktorom ishrane, jer ljudi koji vezbaju paze i na ishranu? Naravno tu je i pitanje organizacije zivota, odmora i eventualno koriscenje dodataka u ishrani, vitamina minerala i slicno. Ostaje pitanje koliko onda covek moze da se osloni sano na vezbanje, a da konzumira slatkise, peciva, slano i slicno?
   (te kvondo strikes back, 22. septembar 2012 13:48)

  # Link komentara

 5. a koliko povecava rizik za oboljenja srca?
  (seljadin, 22. septembar 2012 12:11)

  # Link komentara