Zašto nam pucketaju zglobovi?

Neobično krckanje i pucketanje koje osećamo u kolenima, ramenima ili vilici događaju se gotovo svakodnevno, ali, da li bi trebalo da se zabrinemo zbog toga?

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. Ja imam 16 godina i vilica mi puca, smeta mi isto kao neka baba. Ja sam mislila da mi je doktorica razglavila prilkom stavljanja fiksne proteze. Ja sam nju pitala zbog cega mi puca vilica, ona mi je rekla zato jer rastres.
  (Amilaa, 19. novembar 2015 07:37)

  # Link komentara

 2. Priznajem da nisi ni genije, ni lekar a ni upravu!
  Razmisli: Kada se polako spuštaš u čučanj, pošto je ubrzanje malo do nikakvo, onda ne povećavaš opterećenje? Naravno da nije.
  (Miloš, 8. septembar 2012 09:09)

  # Link komentara

 3. sta znaci "gleznjevi"? (Nada, 06. septembar 2012 21:38) .. skocni zglob?
   (swedenonline, 8. septembar 2012 01:44)

  # Link komentara

 4. ufff.. zglob kolena je kad je savijen uporna tacka poluge krakova cevanice i butne kosti. Istezanjem ligamenata preko spoljne tacke oslonca, casice, dovodi do razdele sila te su sile unutar zgloba koje dejstvuju na rskavicu povecane za 7 puta u od sile opterecenja koje izaziva pritisak mase tela u pozi horizontale, stajanja. Nisam doktor vec konstruktor i jasno mi je upozorenje, jer tada dolazi do istiskanja zglobne tecnosti koja ima funkciju ulja u amortizeru. Elem, posle svakog ovakog opterecenja zgloba je pozeljno rasteretiti iste u cilju opustanja veznog tkiva i nanovnog priliva tecnosti u zglob. Cista refleksija na vezu mehanike sa ortopedojom.
   (swedenonline, 8. septembar 2012 01:40)

  # Link komentara

 5. @Miloš - Ni ja nisam ni genije ni lekar ali ipak mogu da objasnim. Ne trpi koleno težinu, niti moment, nego silu, a sila zavisi od ubrzanja. Dakle samo u onom delu ustajanja i spuštanja kada to radimo promenljivom brzinom ta promena pomnožena našom telesnom masom od kolena nagore daje dodatnu silu koja pritiska koleno. Daleko bilo da neko pritiska koleno svojom sedmostrukom težinom: tako nešto može da uradi ako ode na Jupiter, na primer, jer težina zavisi od gravitacije a ne od želje da se nešto stisne. Eto zato je moj ton takav kakav je i upućen je novinarima koji niti se u stvar razumeju niti su radi da nekoga pitaju da im objasni pre nego što lupe.
  (kartmen, 7. septembar 2012 15:48)

  # Link komentara

 6. @kartmen

  Vidi, ja nisam genije a ni lekar, ali ću pokušati da ti odgovorim. U pitanju je moment, odnosno masa ostaje ista ali se zbog promene težišta moment znatno uvećava.

  Inače na tvom mestu bih prvo malo razmislio pre nego što postavim pitanje takvim tonom.
  (Miloš, 7. septembar 2012 14:43)

  # Link komentara

 7. "Zašto kolena pucaju kada se spustimo u čučanj? Zato što ih spuštanjem opterećujemo s težinom koja je sedam puta veća od naše ukupne telesne težine što bi značilo da tkivo protestuje." - A 'el može neki genije da mi objasni kako to ja opterećujem svoja kolena težinom koja je sedam puta veća od moje ukupne težine? Mislim, kol'ko nas to ima?
  (kartmen, 7. septembar 2012 11:19)

  # Link komentara

 8. ja kicmu, vrat, vilicu, prste na rukama, nogama, cak i karlicu... i nista mi ne fali..
   (ma, 7. septembar 2012 09:43)

  # Link komentara

 9. sada imam 31 god sa oko 16 god. sam poceo da primecujem kvrckanje u: zglobovima saka, ramena kada rotiram tj sa desnom rukom kao da hocu da udarim levo rame i obrnuto osetim kvrckanje, noge kada rotiram u visini struka cujem kvrckanje, kolena u lezecem polozaju kada cimnem u stranu osetim, skocne zglobove kada zarotiram ili se podignem na prste. sportski lekari su jos kada sam bio mladji to nazvali sportski zglobovi. hvala bogu probleme nikada zbog toga nisam imao a skoro ceo zivot sam bio rekreativni sportista raznih sportova. sada idem samo u teretanu. rucni zglobovi su mi samo malo vise osetljivi na povrede.

  jel ima slicnih meni?

  i da li je to kvrckanje u stvari to sto kazete ispunjenje tecnosti za podmazivanje jer se stvorio prostor izmedju ili to tetive klize, preskacu ili kako vec da nazovem?
   (rock, 7. septembar 2012 02:29)

  # Link komentara

 10. U svim zgolobovima se nalazi sinovijalna tecnost,koja ublazava(amortizuje) nesklad izmedju zglobnih povrsina,naravno uz meniskuse u kolenima!
  U pocetku svakog rada ili u fazi mirovanja,dolazi do bola i krckanja jer sinovijalna tecnost nije dostigla odredjenu temperaturu.Zato se UVEK pre svake sportske aktivnosti savetuje dobro zagrevanje svih zglobova i to je jedina preventiva! Lagano zagrevanje zglobova bi trebalo da pomogne kod 90% ljudi,a ostalih 10% ima neki od funkcionalnih poremecaja u zglobu ili kostanom sistemu-i treba da potraze pomoc doktora!
  Ni jedan lek ne menja fizicko vezbanje-a fizicko vezbanje zamenjuje sve lekove!
  (Profesor, 7. septembar 2012 02:17)

  # Link komentara

 11. i meni puca lopatica i vilica od povrede na rukometu, pa nista. zivot ide dalje....
   (Rodni, 7. septembar 2012 01:15)

  # Link komentara

 12. ja puckam prste na nogama od kad znam za sebe...pogotovo palac....znaci pocece da mi se tresu noge ili stopala :-)
   (midza, 7. septembar 2012 01:02)

  # Link komentara

 13. Neka neki doktor objasni kako je u svoje vreme najjaci covek na svetu Brus Li "pucketao" na zagrevanju pa posle "mlatio" sve redom.
  (Sotir, 6. septembar 2012 23:17)

  # Link komentara

 14. @Radomir
  Meni su svasta pricali za namerno pucketanje zglobovima na ruci.Medjutim prilikom prve posete prijatelju koji je lekar sportske medicine pitao sam ga za to.Naime,prilikom povlacenja prsta, tecnost (koja je prirodni lubrikant samog zgloba) tezi da popuni povecanu zapreminu pa se tom prilikom cuje pucketanje.Zglob se previse trosi ako je nema a nikako nije stetna.A to da se tresu ruke je izmisljotina i moj otac je ziv primer-slusam ga kako to radi zadnjih 35 godina bar 5-6 puta dnevno a ruke su mu mirne kao kod neurohirurga
   (Zika, 6. septembar 2012 23:06)

  # Link komentara

 15. imam 26god i od 18-te mi pucketaju nozni zglobovi pri obicnoj setnji, gotovo svaki put a nista me ne boli?!?!! to sam vec prihvatio kao normalno!
  (YNWA, 6. septembar 2012 22:38)

  # Link komentara

 16. sta znaci "gleznjevi"?
  (Nada, 6. septembar 2012 21:38)

  # Link komentara

 17. A kicma?
   (Zex, 6. septembar 2012 20:31)

  # Link komentara

 18. Dakle, ne slažem se u potpunosti sa svime što je ovde izneto. Većina stvari su možda tačne, ali ono najvažnije, jeste "pucketanje" zglobova šake i kolena.
  I ja sam još kao mali čuo za to da ako pucketam zglobove, da se ruke posle tresu. To smatram da je tačno, ali nije provereno.
  Prilikom tog pucketanja oslobađa se tečnost koja se nakuplja usled trenja zglobova i čašice. Ta tečnost nije ni malo naivna. Ona isušuje i oštećuje čašicu zgloba. Tako se vremenom ona deformiše i sve teže pomeramo te zglobove.
  voleo bi da neko ovo razjasni
  (Radomir, 6. septembar 2012 20:17)

  # Link komentara