Namirnica koju svi preporučuju zapravo povećava stomak

Hrana koju jedemo je odgovorna za veliki stomak koji imamo nakon svakog obroka. Godinama se sugeriše de je neophodno promeniti ishranu, način konzumiranja namirnica, kao i samu pripremu, ali posebna pažnja se skreće na šećer. Međutim, da li su supstituti za šećer dobri za stomak?

Izvor: Živim.hr
Pošaljite komentar
 1. Dakle, nije stevia ta koja nadima, već sorbitol.. Uzmite je u kombinaciji sa eritritolom, puno bolje..
  (Keto, 14. maj 2022 02:58)

  # Link komentara

 2. @Sile
  Kao sto rekoh lekari se ovim nedovoljno bave.

  Ili kazu "dispepsija" i procice to samo ili vas kljukaju nekim lekovima koji samo pogorsavaju simptome i maskiraju ih.
  Sve zdrave namirnice koje pominjete su jako bogate vlaknima. Ako imate previse bakterija na pogresnom mestu bice pakao.

  Na primer, SIBO. Ako imate previse bakterija u tankom crevu (gde im nije mesto), do fermentacije vlakana dolazi bas tu, a lekari to ne mogu lako da vide. Isto vazi i za SIFO sa gljivicama/kvascima. Neki ni ne priznaju testove,a drugi samo ne znaju kako bi to lecili. Stvar dodatno komplikuju i arachae koje se hrane vodonikom koji proizvode bakterije i stvaraju metan (jezivo nadimanje stomaka).

  Najvaznije je da se pomogne digestivnom traktu koliko je to moguce, sto znaci da u prvo vreme treba izbegavati sve sto stanje pogorsava, cak i ako je to zdravo. Potom treba poboljsati motilitet creva i smanjiti njihovu poroznost koja nastaje od upale.

  Djumbir je dobar ali ga lose tolerisu oni kojima je upaljen zeludac (gastritis). Isto vazi i za neke prirodne « antibiotike » kao su preparati na bazi origana, belog luka… Internet ce vam na ovom planu biti odlican izvor informacija, ali bi ipak bilo najbolje da nadjete neog ko se ovim bavi ii ma strpljenja.

  Svakako izbegavajte fruktozu i laktozu. Fermentisane namirnice koje su inace zdrave mogu jako da pogorsaju ovo stanje. Najvaznije je da povratite dobar motilitet, lucenje enzima, zeludacne kiseline itd.
  Svakod dobro!
  (Sanja, 13. maj 2022 10:06)

  # Link komentara

 3. Protiv nadimanja su najbolji kim i kumin. Pitajte arape, oni znaju.
  (Kim Il Kumin, 13. maj 2022 02:01)

  # Link komentara

 4. Ја се надувам од свега, буквално шта год јео, надувам се. Осим од теста. Али ове здраве намирнице и глупости, од тога прдим као луд...
  (шиле, 12. maj 2022 21:17)

  # Link komentara

 5. Sva hrana na kojoj mogu da zive lose bakterije je losa za ljude koji imaju problem sa nadimanjem. Isto vazi I za previde dobrih bakterija.
  Ako imate problem sa stomacnom kiselinom, manjkom enzima, losim lucenjem zuci, slabijom pokretljivodcu creva... dovoljna je samo jedna stavka sa ove liste da vas tokom godina dovede dotle da se stalno nadimate.
  Pomozite sebi jer se lekari ovim nr bave dovoljno!
  (Sanja, 12. maj 2022 20:26)

  # Link komentara

 6. Pa koje je rešenje za nadutost u stomaku?
  (LaLa, 12. maj 2022 20:14)

  # Link komentara