Epidemija suicidalnih ideja kod adolescenata

Roditelje u Srbiji brine kakve su posledice onlajn nastava i razna ograničenja u vreme epidemije ostavili na njihovu decu. Pred sam kraj školske godine pitaju se da li su dovoljno naučili, koliko su spremni za pravi društveni život i da li su postali zavisni od savremenih tehnologija.

Izvor: RTS
Pošaljite komentar
 1. bas smo napredna civilizacija,
  jedna godina tu i tamo restriktivnih mera
  i evo vec svi hoce da se roknu...

  pre bih rekao da smo postali
  mnogo svileni, razmazeni i sebicni
  (wer, 10. jun 2021 21:03)

  # Link komentara

 2. ne halucinirajte - deca vam se napolju igraju igrica na telefonu a krivite online nastavu. Niste ih nista naucili i krivite druge za vase roditeljske neuspehe i pehove. Skola i drustvo su samo uspevali donekle da isprave vasu roditeljsku neodgovornost, ali poslednjih godinu dana nema ko da vam ispravlja greske i sad vidite koliko ste nesposobni kao roditelji i da zapravo niste ni zasluzili da imate decu!!!
  (sasa, 10. jun 2021 16:41)

  # Link komentara

 3. Kakvi su nam moderni roditelji i drustvo, deci ostaje jedino da razmisljaju o samoubistvu.
  (Stojko, 10. jun 2021 14:49)

  # Link komentara

 4. U agresivnom drustvu u kojem je nasilje vrhunski ideal od kad ono postoji, nije nimalo cudno sto deca zele da pobegnu od svega.
  (besna glista, 10. jun 2021 11:52)

  # Link komentara

 5. onlajn nastava uticala? sram vas bilo! uticu svetski trendovi individualizma i opsednutoscu propagiranim izgledom i krpicama koje nikad nece imati

  a na to se doda to sto kuci sa tom decom niko ne radi, ne prica niti ih pita sta ima novo, kako je u skoli, ima li simpatije, niti da zajedno rucaju nedeljom, odu na izlet makar do prvog vidikovca.

  ko je radio u skoli, zna da mu je dosta u vrh glave dva casa po odeljenju da prepozna koje dete je prepusteno sebi a koje dolazi iz uredjene porodice.

  moje iskustvo je da je oko 60-75 posto dece nazalost raskaceno od porodice, prepusteno medijima, ulici i samo sebi. zato nije ni cudo kakve im sve gluposti padaju na um
  (key and peele, 10. jun 2021 11:44)

  # Link komentara

 6. Utiče na odrasle a da neće na decu.

  Prisetih se onog crtaća Teletabisi što se nekad prikazivao kod nas. Uticaj tog crtaća je bio da su deca skakala u bunar.

  Verovatno su kopirali ono što rade likovi iz Teletabisi. Smešno, a ujedno i strašno. 😁
  (Zaza, 10. jun 2021 11:22)

  # Link komentara

 7. Ovaj svet je jedna velika piramida.I covecanstvo je hiljadama godina islo ka vrhu i doslo je na vrh,dalje ne moze moze samo na drugu stranu dole a dole je online nastava,rasturena porodica,narkomanija,svakih 5 godina 1 stepen povecanje temperature,otapanje antartika,pojava srednjeg pola tj nije ni musko ni zensko,ekonomsko raslojavanje nestanak srednje klase...
  (Ne smem da se predstavim, 10. jun 2021 11:14)

  # Link komentara

 8. Gospođa Majo, možda bolje da ste upisali srpski...
  (., 10. jun 2021 09:45)

  # Link komentara

 9. Na žalost, ali je tačno:(
  Koronavirus, kao i rasturena država i društvo, su psihički unakazili decu Srbije:(((
  P. S. Ne samo decu.... :(
  (Smuleco, 10. jun 2021 09:45)

  # Link komentara

 10. (maja, 10. jun 2021 09:12)

  Majo, šta je pisac u stvari hteo da kaže?
  (Silvester, 10. jun 2021 09:38)

  # Link komentara

 11. Šta im pravite od života tek će da bude - oni su najveće žrtve pLandemije!
  (alba greaca, 10. jun 2021 09:32)

  # Link komentara

 12. Kako to mislite "novi problemi u odrastanju" ?! Pa oduvek je bilo tako da odrasli nemaju pojma kao se klinci osećaju, ili ih ne zanima jer "ma to su klinačke faze, proći će ga/je". Sada sam u godinama kada mnogi moji vršnjaci imaju decu raznih uzrasta, i ne mogu da verujem šta vidim, a to je da se ponavljaju uloge odrasli-deca kao kada smo mi bili deca a naši roditelji koji su sada babe i dede (a mnogi su već i pokojni, laka im zemlja) bili odrasli. Prave se iste greške, prosto ne razumem kako to jer ja se još uvek dobro sećam šta kao dete nisam voleo i šta mi je smetalo u ponašanju odraslih prema deci. Ako se ja sećam, to znači da se i drugi sećaju, pa zašto onda ne postupaju drugačije sa svojom decom (ili sa đacima, kad je reč o nastavnicima) ?!?
  (Gile, 10. jun 2021 09:15)

  # Link komentara

 13. U eu vecina nastave visokoskllske pa i od najnizeg uzrasta je predvidjena i ide online i bez korone i epidemija ne kazem da je ipak bolje imati komunikaciju samo cesto sad razmisljam koliko smo znali i isli jedni kod drugih u osnovnoj skoli koliko o mnogima sa kojima sam pohadjala srednju nisam nista znala niti smo se raspitivali suvise vise je to bilo povrsno saznanje o tome sa kojina smo se i druzili i isli u odeljenje, a tek na fakultetu gde nisam imala nikoga iz srednje jer su brzo odustali obzirom da sam zavrsila pmf primenjenu matematiku sto je tada za studente veliki psihicki problem jer ipak kroz osnivno i srednje obrazovanje nismo tako nauceni.
  Hocu da kazem mozda je decu bolje naviknuti na samostalnost u pohadjanju nastave od malena ili tu timsku igru i rad zadrzati i u srednjoj i na fakultetu.
  (maja, 10. jun 2021 09:12)

  # Link komentara