Koliko je opasna ešerihija koli? VIDEO

Nedavno je, u kontroli namirnica na kragujevačkim pijacama, utvrđeno prisustvo ešerihije koli u dva uzorka od ukupno 10 analiziranih uzoraka sira i kajmaka. Šta se dešava ukoliko pojedemo sir ili kajmak u kojima ima ove bakterije i kako to utiče na naše zdravlje?

Izvor: B92, TV Prva
Pošaljite komentar
 1. E.Coli ima ogroman broj mutacija tako da je čudna ta generalizacija u prilogu. Ima ih od korisnih (Nissle) do opasnih po život kao 0157. U stvari toliko ta bakterija mutira da je u svakom živom biću specifična podvrsta.
  Neki EC mutanti su izgleda i uzročnici raka crijeva. Istraživanja još traju.
  Zanimljivo da je Nissle otkrio EC vrstu koja po njemu nosi naziv tako što se pitao zašto samo jedan vojnik nije dobio dizenteriju u rovovima 1917te. Ustanovio je da ta mutacija EC ima jako zaštitno dejstvo i i danas se može kupiti ta bakterija iz stomaka tog vojnika iz prvog svjetskog rata
  (Obi van, 13. maj 2021 19:51)

  # Link komentara

 2. Ma kakvi, to je “redovan stanovnik”. Rak? Sida? Nema veze, samo se vi pazite najstrasnijeg virusa na svetu, virusa koji je izmislio smrt, jer pre korone ljudi nisu umirali. Dajte razonodu, posso i slobodu da bi spasavali nase bake i deke, nosite zute trake oko ruke, pardon, vakcinisite se...
  (zlo, 13. maj 2021 15:25)

  # Link komentara

 3. Hmm, pocinjem da se pitam gde su ovi lekari ucili skole, ili je to nova moda da se stvari banalizuju do krajnosti, jer nam je obrazovanje drasticno opalo pa se informacije prilagodjavaju stanju nacije?
  (jeste bas je tako..., 13. maj 2021 15:04)

  # Link komentara