Novorođenče na respiratoru u Kragujevcu: Da li to virus menja ćud ili je znak nečeg drugog?

Najnoviji slučaj novorođenčeta koje se nalazi na respiratoru na odeljenju neonatologije Univerzitetskog kliničkog centra u Kragujevcu otvorio je novo pitanje - da li koronavirus može biti podjednako opasan i za bebe, iako se do sada drugačije verovalo? Zapaljenski proces vezan za kovid je u poboljšanju, ali se kod tek rođene bebe pojavljuju postkovid komplikacije, što znači da ni od ovoga nisu izuzeti najmlađi.

Izvor: Slađana Vasić
Pošaljite komentar
 1. @Maltezer (i t-virus i sl.)
  To što ti ceniš je ne jako nego razbija. Ali ja nemam šta da cenim, nakon što si se ti ispoljio. Klasičnim slučajem kada osoba niže inteligencije, obrazovanja i mentalnog zdravlja ispoljava arogantnu snishodljivost osobi koja je iznad nje. Ono što je u prostoru tvoje glave o tuberkulozi - dakle mitologija - i ono što je njena realnost je pravi primer. Odakle i sledi kako ovo jedino može funkcionisati: da ja tebi dam domaći, a nikako ne ti meni. I Srbija i USA itd. su eliminisale tuberkulozu. Pišem ovo polako kako bi i ti mogao polako pročitati: nisu ih eliminisale nikakvim vakcinama a jesu dobrim životom, opštim porastom higijene i dovoljnom uhranjenošću.
  Primer samopodučavanja istorije tuberkuloze ti može dalje poslužiti kao vodič u neophodnoj naobrazbi. Ona ti je, odatle ćeš uvideti, i tako nedostatna i još gore - ono malo što je ima je pogrešna i ubangavljena biasom. A odatle ćeš onda to preneti na kako proučavanje istorijata ostalih bolesti, tako i istorijata medicine. A odatle, dobaciš li, i na proučavanje biasa i otežavanja gledanja unazad zbog preferenci trenutnog doba. I, vazda, papagajske većine, vazda falične.
  Onda ćeš - tj. ukoliko si tako u mogućnosti - bolje shvatiti ne samo kako to da se u Britaniji protiv malih boginja vakciniše od sredine XIX veka nego i spregu zašto su odavno odustali od svake obavezne vakcinacije, pa i za to. A i kako ovu činjenicu kao ni tolike (hiljade) drugih nisi znao, iako inače ceniš tako moćno.
  (Helios, 17. april 2021 12:17)

  # Link komentara

 2. Očigledno je da su novi sojevi mutirali i da sada ni mlađi nisu zaštićeni od njega. Greška je što se kod nas otvaraju škole, to može samo ponovo ubrazati rast zaraženih, a sada je izgleda opasno i po decu.
  (Gogi, 17. april 2021 05:41)

  # Link komentara

 3. (Helios, 16. april 2021 20:31)

  Da nije savremene medicine, cenim da bi imao manje od 50% šanse da preživiš detinjstvo. Od tuberkuloze pa nadalje.
  (Maltezer, 17. april 2021 00:30)

  # Link komentara

 4. "...Ovi nacivakci laici imaju u svojoj glavi sliku masovnih umiranja non-stop: ljudski rod ležaše bolestan stalno u žabokrečni i očaju još od kako je majmun krenuo na dve noge pa donedavno...
  (Helios, 16. april 2021 20:31)"

  Pronađi detalje o životu pisca i lekara, autora sledeće pesme.

  Pođem, klecnem, idem, zastajavam,
  šetalicu satu zadržavam;
  jurim, bežim ka’ očajnik kleti,
  zborim reči, reči bez pameti:
  “Ne sme nam umreti!”
   
  Vičem bogu: Ona je još mlada!
  Vičem pravdi: Ona se još nada!
  Anđelima: vi joj srca znate!
  Vičem zemlji: Ona nije za te!
  Niotkuda nema mi odjeka –
  vičem sebi: Zar joj nemaš leka!…
  Idem, stanem, ka’ očajnik kleti,
  opet zborim reči bez pameti:
  “Ne sme nam umreti!”
   
  Idem, stanem, pa mi klone glava
  nad kolevkom gde nam čedo spava.
  Čedo s’ budi pa me gleda nemo;
  gledamo se pa se zaplačemo;
  pa i njemu, ka’ očajnik kleti,
  zborim reči, reči bez pameti:
  “Ne sme nam umreti!”
  (Maltezer, 17. april 2021 00:17)

  # Link komentara

 5. Mojoj supruzi pocetkom nedelje na Sajmu nisu dali da primi vakcinu. Zašto se ne piše o tome da je država ostavila trudnice na cedilu ?! Na Sajmu su joj rekli da “nemaju odobrenje”
  (stole haringa, 17. april 2021 00:15)

  # Link komentara

 6. Bedničke li propagande. Mizerno. Sve će uraditi samo da smisle opravdanje za "vakcinisanje". Plan koji je javno objavio Bil Gejts podrazumeva genetsku terapiju dece od šestog meseca života. Do šeste godine biće zombi.
  (Gospodar Zarin, 16. april 2021 18:18)
  Tebi pod hitno treba dobar psihijatar. Ovo što si napisao ne može normalan mozak, jedino ispran, ali ne znam čim. I još ti objavljuju komentar.
  (Oprosti mu Bože, 17. april 2021 00:09)

  # Link komentara

 7. Još jedan pokazatelj da mi u stvari još uvek ništa ne znamo o ovom virusu. Ili ima neko ko i zna ali ćuti.
  (Neko, 16. april 2021 23:55)

  # Link komentara

 8. @helios

  baci tu spravu s koje si postavio komentar, pobacaj sva odela i stvari koje su rezultat tehnologije, i idi da zivis u sumi. ne bi preziveo ni 2 dana.
  (t-virus, 16. april 2021 23:53)

  # Link komentara

 9. Bedničke li propagande. Mizerno. Sve će uraditi samo da smisle opravdanje za "vakcinisanje". Plan koji je javno objavio Bil Gejts podrazumeva genetsku terapiju dece od šestog meseca života. Do šeste godine biće zombi.
  (Gospodar Zarin, 16. april 2021 18:18)

  e slatko se ismeja. ovo vec prelazi u parodiju teorija zavere. neverovatna vremena
  (t-virus, 16. april 2021 23:42)

  # Link komentara

 10. @hm
  Mirno stani kad govoris o dr Nestorovicu. Sram te bilo
  (doktor, 16. april 2021 23:34)

  # Link komentara

 11. @uvekljubazan mene ova vest nije uplasila, vec samo jos vise podigla svest o opasnosti koju ovaj virus nosi. da, imam malo dete kod kuce.
  (zmitjkoe, 16. april 2021 23:31)

  # Link komentara

 12. @? ne panici, disi duboko, a kada se smiris shvatices da je ovo cinjenicno stanje.
  (zmitjkoe, 16. april 2021 23:28)

  # Link komentara

 13. Izdrzi mala bebo! :) I kada porastes, nemoj nikada biti poput ovih komentatora. Nikada.
  (Cofi, 16. april 2021 22:53)

  # Link komentara

 14. Ovo nije širenje panike već zabijanje glave u pesak. Ne želim nešto da čujem, praviću se da ne postoji! Ako je cilj vakcinacija dece, menjanje DNK i slično, pa ta ista deca već primaju sijaset vakcina! Može se to i lakše postići a da se ne uništi pola sveta. Farmaceuti koji prave stare vakcine su dobrice, ovi koji prave za koronu su mračna strana.
  (Kata, 16. april 2021 22:40)

  # Link komentara

 15. Sta kaze dr Nestorovic!? Jel’ u cudu!!? Pricao nam prosle godine kako virus ne napada decu, trudnice, porodilje... pricao o estrogenu kod zena... a sada, sve obrnuto!! Strucnjak...
  (hm?, 16. april 2021 22:31)

  # Link komentara

 16. Ja ne razumem kakvo širenje panike spominju u komentarima? Ako ti neko iznese javno činjenice koje dokazuju to što doktor govori onda to nije nikakvo sirenje panike. Ako je krenuo Tornado na neki grad ili asteroid da udari u zenlju i stručnjaci iz tih oblasti to kažu narodu, govore im sta rade, posledice toh nepogoda, zar je to širenje panike? Širenje panike je kada govoriš nešto neutemeljeno sa dokazima, pogotovo kada je reč o javnom zdravlju, još gore od sirenja panike je kada nešto od javnog interesa i zdravlja prećutiš i sakriješ narodu.
  (Milivoje, 16. april 2021 21:52)

  # Link komentara

 17. "Sve najbolje bebi, ali mene zanima da li majka spava mirno pošto je mogla da se vakciniše pre nekoliko meseci dana a nije želela!"

  Sram vas bilo. Možda je i želela, ali su joj zdravstveni radnici savetovali da to ne radi jer vakcine nisu ispitivane na trudnicama.
  (Mara, 16. april 2021 21:46)

  # Link komentara

 18. Pa cilj je da laziraju ili puste virus medju najmladje kako bi vakcinisali iste...
  (Šerlok, 16. april 2021 20:42)

  # Link komentara

 19. Da li ce neko odgovarati zbog sirenje panike?
  (?, 16. april 2021 20:33)

  # Link komentara

 20. "Umirali bismo od svega da nema antibiotika i vakcina. Zaboravili smo da je cela jedna populacija Maja ubijena morbilama. Možda će nam i za kovid 19, kao i za grip, svake godine trebati nova vakcina pravljena prema novom soju"
  Ne, i ne, i ne. I gde je sad ovde ono "izazivanje panike" ili "širenje negativnog uticaja" i sva ta tirada? Nadrealno i sumanuto. Čitaš opet i opet i ne veruješ. Ali već je gotovo - zaista ima sad i dvocifreni procenat kako naroda tako i "struke" koji ne može da zamisli postojanje ljudskog roda bez antibiotika i vakcina. Verovali ili ne bila jednom jedna istorija. Mnogo zdravih i srećnih ljudi je tumaralo naokolo bez GoreTex jakni, iako je to nemoguće. Čak nisu imali mobilni telefon a ni ikakva ljudska prava, nit su čuli za tako nešto. Ovi nacivakci laici imaju u svojoj glavi sliku masovnih umiranja non-stop: ljudski rod ležaše bolestan stalno u žabokrečni i očaju još od kako je majmun krenuo na dve noge pa donedavno. A onda su došle vakcine i antibiotici pa su srećni odahnuli i od radosti zaplesali uz pop muziku. I sve silne bolesti koje dotada nisu ni postojale ne postoje, a ako i postoje mala su cena za taj spas. Jer da ih nema izumrli bismo načisto, i to 17 puta uzastopce.
  To što se već pristaje na permanentnost vakcinacije samo na ovaj jedan od inače mnooogo hiljada virusa - to je bolest po sebi, i to baš teška. A jednom kada se stvore/selekcionišu biološka bića koja ne mogu da opstanu bez tehnologije - može da ide samo na gore.
  Stop ludilu!
  (Helios, 16. april 2021 20:31)

  # Link komentara

 21. Sve najbolje bebi, ali mene zanima da li majka spava mirno pošto je mogla da se vakciniše pre nekoliko meseci dana a nije želela!
  (Samolik, 16. april 2021 20:26)

  # Link komentara

 22. Svako se danas razume u genetiku.
  (Zvrk, 16. april 2021 20:26)

  # Link komentara

 23. Ajmo vakcina i za bebe ,trudnice ...
  (Ocekivanje ?, 16. april 2021 17:38) # Link komentara

  Vakcinisaće se svi uskoro, pa šta? Vas niko ne tera, lečite se prirodno po arenama i batajnicama.
  (makibg, 16. april 2021 19:54)

  # Link komentara

 24. Ne vidim čemu plašenje naroda jednim slučajem. Bebe su osetljive i jedan od najvažnijih ciljeva, a ujedno i najvećih dostignuća svake države jeste niska smrtnost novorođenčadi. Nadam se da će ova beba da bude dobro i da će da prođe bez posledica.
  (uvekljubazan, 16. april 2021 19:20)

  # Link komentara

 25. Vi ste bre bolesni u glavu. Nečije dete se bori za život, a vi ovde lupetate gluposti i jedni i drugi.
  Bebi želim oporavak i dug i srećan život, a vama da vas neko što pre odvede na psihijatriju zatvorenog tipa pa tamo debatujte o vakcinama, epidemiologiji i teorijama zavere.
  (Tasa, 16. april 2021 19:13)

  # Link komentara

 26. Bedničke li propagande. Mizerno. Sve će uraditi samo da smisle opravdanje za "vakcinisanje". Plan koji je javno objavio Bil Gejts podrazumeva genetsku terapiju dece od šestog meseca života. Do šeste godine biće zombi.
  (Gospodar Zarin, 16. april 2021 18:18)

  'Ajde objasni ti meni sada šte će bilo kome da se pati da izmišlja čipove, pandemije, ovo ono, da bi tebe napravio zombijem? Sa kojim ciljem? Zar misliš da si toliko važan i neophodan? Zar ne kapiraš da si već uveliko zavistan i da si već savršen zombi potrošač, zombk glasač, zombi konzument itd. A TV i Internet je tvoja svakodnevna doza.To je brale tvoja svrha, nema to nikakve veze sa vakcinom.
  (La la iz Banata, 16. april 2021 18:46)

  # Link komentara

 27. Bedničke li propagande. Mizerno. Sve će uraditi samo da smisle opravdanje za "vakcinisanje". Plan koji je javno objavio Bil Gejts podrazumeva genetsku terapiju dece od šestog meseca života. Do šeste godine biće zombi.
  (Gospodar Zarin, 16. april 2021 18:18)

  Treba pomoć pri nošenju guske, lopate, praznjenju urinarnih kesa, menjanje pelena, pomoć pri hranjenju pacijenata..... u Kovid bolnici u Batajnici. Javi kako je bilo i naravno, uđi bez skafandera jer je virus glupost i virus ne postoji. Na svaku vest se nakačite da lupate gluposti pa i na ovu gde je beba u teškom stanju.
  (Jelena, 16. april 2021 18:38)

  # Link komentara

 28. Ovoga sam se plašila, da virus može toliko da mutira da će i deci škoditi. Nadam se da je ovo izuzetak. Bebi želim brz oporavak bez posledica.
  (Jelena, 16. april 2021 18:35)

  # Link komentara

 29. Bedničke li propagande. Mizerno. Sve će uraditi samo da smisle opravdanje za "vakcinisanje". Plan koji je javno objavio Bil Gejts podrazumeva genetsku terapiju dece od šestog meseca života. Do šeste godine biće zombi.
  (Gospodar Zarin, 16. april 2021 18:18)

  # Link komentara

 30. totalna glupost.....sve je korona.....
  (nikola, 16. april 2021 18:08)

  # Link komentara

 31. Znak je da treba nositi maske i dalje, izbegavati gužve, prati ruke i ne pljuvati po ulici, bacati slinave maramice gde ko stigne, vakcinisati se.
  (NikolaBg, 16. april 2021 18:00)

  # Link komentara

 32. Ajmo vakcina i za bebe ,trudnice ...
  (Ocekivanje ?, 16. april 2021 17:38)

  # Link komentara

 33. Знак је да се вирус прилагођава. Ускраћује му се поприличан број домаћина, па сад тражи нова "станишта".
  (Јабучило, 16. april 2021 17:28)

  # Link komentara