Ponedeljak, 12.04.2021.

11:24

Gubitak čula mirisa i ukusa uopšte nije naivan - posledica kovida 19 koju ne shvatamo preozbiljno

Izvor: B92

Gubitak èula mirisa i ukusa uopšte nije naivan - posledica kovida 19 koju ne shvatamo preozbiljno IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

joca

pre 3 godine

I ja i zena imali koronu u novembru. Ja sam bio dva dana lose i proslo me, nisam izgubio ni culo ukusa, ni mirisa. Zena zaglavila u bolnici i prelezala upalu pluca, ni ona nije izgubila culo mirisa i ukusa. Radili test antitela pre dve nedelje, jos uvek ih imamo.


Sam, si, je, smo, ste, su...
Da li su u BG školama pomoćni glagoli zabranjeni, ili samo ukinuti kao nepotrebni ?

gospodin foka

pre 3 godine

"Bio sam pozitivan 13.03. Posle par dana, a pre obostrane upale pluca sam izgubio i ukus i miris koji su se vratili za nekih 7 dana..medjutim, evo sace skoro mesec dana i ostala mi je jedna jedini negativna stvar te price - koka kola i sva ostala gazirana pica su mi odvratnaaaaaaa do bola...naravno, to je super stvar, ali samo kazem...
(Perhan, 12. april 2021 18:34)"

Ista priča, s' tim što sam ja imao julu prošle godine. Meni i neki parfemi mirišu da kažem čudno...

Sly

pre 3 godine

@Tristan - jeste, poznato je da smo od gripa svake godine obolevali toliko da smo morali danima da budemo na kiseoniku, pod veoma visokom temperaturom, infuzijom i lekovima u bolnicama. I zavrsavali na respiratorima u ovom broju... To je bas bilo tipicno za grip. Kako vas karijerni teoreticari ubede da ne postoji ono sto vam je ispred nosa, nikad mi nece biti jasno. Isealni za manipulaciju, a ubedjeni da su najpametniji

Drago

pre 3 godine

Takodje sam prelezao koronu pre tri meseca sa izgubljenim culom ukusa, mirisa i do dana danasnjeg koka kola se osecao na cudnu hemiju i sva pica slicna njoj.

mare

pre 3 godine

Izgubio sam čulo mirisa na 2 nedelje pre 3 meseca, kada sam i preležao koronu.. Od tada se vratilo čulo mirisa možda nekih 60 - 70 % i dosta je slabije, plus ne osećam ljudski vonj, ni smrad u kupatilu, nikakv smrad feklaija, znoja i sličnog generalno

I love you 3000

pre 3 godine

Meni je najzalije sto ne mogu da osetim miris svoje dece....Nadam se da ce se vratiti da ih njuskam jos malo dok ne porastu :-)
(marijana, 12. april 2021 23:43)

I meni je ovo najveći problem. Naime, imala sam koronu u decembru, negde u 5. mesecu trudnoće sam je zakačila. Izgubila čulo mirisa, još uvek ne osećam potpuno sve, iako mi se pre oko mesec dana pojavila parosmija, pa mi mnoge stvari smrde, i to identičnim smradom: voda, sapun, deterdženti, izduvni gasovi na vozilima, pržena hrana... Molila sam boga samo da mogu da osetim miris svoje bebe kada se porodim. Rodila sam dečaka pre 6 dana, i ipak mogu malo da ga osetim, drugo mi ništa nije važno.

Pajapajser

pre 3 godine

Upravo to! Izgubio čulo mirisa i ukusa, i pomislim da nema gore kletve od "dabogda imao da jedeš sve što želiš i koliko želiš, ali da imaš anosmiju" . Baš kako je i u tekstu napisano, zaista na kraju tera u depresiju, neverovatno. Pravio sam omiljena jela, pizzu, francuski baget, svašta nešto, i nikakav miris..užasan osećaj. Sada mi se vraća, nakon mesec dana, ali ima jela koja pripremam, i bukvalno smrde na pokvareno meso, ja to zovem "miris smrti". Ako je za utehu, to je , valjda, pokazatelj da mi se čula vraćaju...

Dragan

pre 3 godine

nema to veze sa mirisom. ionako ako jedete voće koje kupite kod nas nećete osetiti ama baš ništa jer je sama plastika. katastrofa.
jedva čekam da se vratim na Tajlandu da osetim šta jedem.
Kakva korona. šta lupate

S

pre 3 godine

... kad smo kod mirisa, jedan vic: Uveli vodu u cigan- malu i predsednik opštine pita cigane, evo i vodu ste dobili jeste li zadovoljni? Nismo uopšte drug precednik, reče jedan ciga. A zašto aman. Pa otkako je došla voda ona ženska stvar više nema ni miris ni ukus ...!!!!!!!!????

Masariko

pre 3 godine

15 novembra sam saznao da sam pozitivan. Prelezao sam bez velikih muka. Culo mirisa i ukusa se vratilo 15 marta. Oba su “pokvarena”. Neke stvari osecam kao da su premazane farbom za kosu ili tako nesto peceno gadno. Da li mogu da se nadam da se oporavljaju receptori? Utešite me.
(grinch, 12. april 2021 18:40)

Mislim da ne možeš da se nadaš. Ta čula više nikada neće biti kao pre.

Dana

pre 3 godine

Prelezala koronu u decembru, još uvek mi se čulo mirisa nije skroz vratilo. U zadnje vreme čak neke namirnice mi imaju fantomske mirise tipa kao zagorelo pokvareno meso (kafa, piletina) i evo od danas osećam miris cigarete i tamo gde niko ne pusi... Jako neprijatno i jedva čekam da mi se čulo mirisa vrati i bude kao pre...

N

pre 3 godine

Moje iskustvo:

Prelezao Covid u junu, bez tezih simptoma, posle 4 dana izgubio miris i ukus, 10-ak dana totalno bez mirisa i ukusa, nakon cega su poceli da se vracaju, prvo miris, pa i ukus. Posle mesec dva se vratio 90%. E od tad pocinju moje muke. Sve počinje da mi smrdi, to je jedan težak uzas. Smrdeo sam sam sebi, znoj mi je smrdeo, luk, sir, mleveno meso, pasta, šampon, dezedorans, sve (veštacke) arome jagode i ostalog voca. Osim toga, sve na bazi mleka uzasnog ukusa i mirisa (zapravo je jako teško opisati je li miris ili ukus, jer sampon ne jedem, a isti smrad kao kad probam sir). Najveći problem mi je bio sto sam sam sebi smrdeo. Promena sampona, pasti, i svega ostalog pomagalo je privremeno, tako da savetujem ljude da probaju da promene te neke stvari koje im smrde. Najgore mi je kad se okupam, i smrdim sebi, bilo me sramota da bilo gde izadjem od tog smrada, nisam mogao da sam sa sobom budem.

Tek pre mesec dana pocinje oporavak, dakle 9 meseci kasnije. Naime, vakcinisao sam se Astrazeneka vakcinom (02.03.), i u medjuvremenu, uz sve ove promene sampona/kupki i slicno, počinje da me prolazi taj smrad, i sada sam gotovo skroz izlecen, jednom u 5 dana osetim blago neprijatan miris, ni blizu od pre, onaj nedefinisan smrad, ali uzasan. Uvek isti. Sad da li je do vakcine ili ne, ne mogu vam reći, ali ako je do vakcine, onda da je samo to, da nista ne stiti, bukvalno bih je svima preporucio. Inace, imam 26 godina, musko, ako nekom znaci.

istovremeno

pre 3 godine

@pocelo je
Nije mi bio zapusen nos. Samo sam prestao da osecam ukus i miris. I to je trajalo dve pune nedelje, posle toga su mirisi poceli da se vracaju i tek posle jos cetiri nedelje se potpuno vratili. Kod neke koleginice se jos nije vratilo, od avgusta. Ali to je sve po tvom misljenju od obicnog viruscica od kog ti bude zapusen nos dva dana...

dule

pre 3 godine

U junu sam imao dva dana blazu temperaturu, posle 3-4 dana izgubio sam miris i ukus(osecao sam samo ljuto), nisam mogao nista da jedem 5 dana, miris se normalizovao posle 20 dana. Supruga u novembru imala istovetne simptome, jos uvek joj se nisu vratila cula.

вонбиби

pre 3 godine

Прележао корону у октобру прошле године. Мирис нисам осетио око месец дана. Када се коначно вратило чуло мириса, схватио сам да ми мирис и укус црног лука, кафе, меса и барених јаја сметају. Могу да једем све осим барених јаја, али углавном више не уживам у храни. Добро за одржавање линије ако ништа друго (тешим се тиме...) :)

Djordje

pre 3 godine

@Vau, prosto da čovek pomisli da si ti bio prehlađen, a da je žena preležala teži oblik gripa.

To bi važilo do pre godinu i po, makar.
(Tristan, 12. april 2021 21:13

Istina, ali zeni dijagnostikovali PCR-om da je to sad korona, pa onda i meni. Pre dve godine ja ne bi ni trepnuo, a ona bi ionako u bolnicu kao i hiljade drugih tokom sezone gripa.

vlada niš

pre 3 godine

Pijem treću kutiju Alfalipoinske kiseline sa b6 i B12 vitaminom.
Preležao pre 5 meseci , vraća se miris postepeno u zadnjih nekih 2 meseca.
Pozdrav

Tristan

pre 3 godine

I ja i zena imali koronu u novembru. Ja sam bio dva dana lose i proslo me, nisam izgubio ni culo ukusa, ni mirisa. Zena zaglavila u bolnici i prelezala upalu pluca, ni ona nije izgubila culo mirisa i ukusa. Radili test antitela pre dve nedelje, jos uvek ih imamo.
(Djordje, 12. april 2021 19:14)

Vau, prosto da čovek pomisli da si ti bio prehlađen, a da je žena preležala teži oblik gripa.

To bi važilo do pre godinu i po, makar.

rale

pre 3 godine

Ja sam imao koronu pre godinu dana a da nisam ni osetio. Samo zapusen nos. Jos uvek mi sce isto smrdi kao kontejner leti. Nista ne mogu da raspoznam sem slanog, slatkog, ljutog itd. Nije za zezanje, evo doslo prolece ja hocu da riknem kiliko sve smrdi. Citrusi, pasta, samponi sce isto smrdi. Nadam se da ce da se normalizuje uskoro.

humanista

pre 3 godine

Poznaniku ni posle 4 mesca od virusa koji je ,,stojecki,, pregurao nije se vratio ni miris ni ukus, oseti samo ljutu papricicu.
Ali ,,pomirio,, se sa tim i funkcionise kao i pre kovida.

V

pre 3 godine

Potpuno se slažem. Zbog korone nisam imala ukus i miris oko pet dana i ništa nisam mogla da kuvam niti da jedem. Tek tada sam shvatila koliko su to čula važna.

Lea

pre 3 godine

Ljudi nisu svesni koliko je čulo mirisa važno. Prosto, čovek se oslanja prvenstveno na vid, pa na sluh, onda na dodir i ukus, a miris mu je nekako najnevažniji - dok ga ne izgubi. Ja sam preležala koronu samo sa tim simptomom. Mesec dana nisam osećala ništa, posle je polaaaako počeo da se vraća, a osim što sam kuvala napamet (osećala samo slano, kiselo i ljuto) i sve što jedem imalo ukus papira, najstrašnije je bilo to što sam se udaljila od ljudi. Ne umem to lepo da objasnim, ali ljude koje poznajem nisam doživljavala kao pre, kao da ih nisam prepoznavala kompletno i potpuno kao ranije, kao da je nešto nedostajalo. Znam te, prijatelj si mi, ali nešto nedostaje.
Miris izaziva direktnu emociju i asocijaciju čak i kad ga niste svesni, on je naš suptilni mehanizam komunikacije. Osećala sam se ko invalid.

Pavle

pre 3 godine

koka kola i sva ostala gazirana pica su mi odvratnaaaaaaa do bola...naravno, to je super stvar, ali samo kazem...
(Perhan, 12. april 2021 18:34)
Tokom mnogo godina discipline odvikao sam se od gaziranih "sokova". Sad ako probam, osetim u njima odbojno i veštačko. Što znači da nas čulo ukusa laže kad se naviknemo na ofarbanu gaziranu neupotrebljivu vodu.

dartanjan

pre 3 godine

Čulo mirisa i ukusa nemam već više od 2 meseca, u međuvremenu sam uradio test na antitela i imam ih NULA!!!

I posle neko kaže da ovo nije trovanje.....
(pLandemija ne pandemija, 12. april 2021 19:03)

Nisam ih ni ja imao posle 3 meseca a isto sam izgubio čulo ukusa i mirisa. Ali nije to ništa čudno. To samo znaci da smo zakačili kovid, imali ga nekoliko dana i da su nam u tom periodu oštećena ta čula. To što i dalje imamo taj problem, ne znaci da imamo virus i dalje. A dugotrajna antitela se retko razvijaju kod ljudi koji su imali samo taj simptom ili neku drugu blagu ili asimptomatsku varijantu. Sto takođe ne znaci da nemamo sposobnost imunoreakcije ukoliko se zarazimo ponovo. Postoje tu i memorijske T-ćelije koje pamte i mogu da ponovo odreaguju na prisustvo virusa. Po mnogim istraživanjima (ovo važi i za grip i mnoge druge viruse), najbolja i najdugotrajnija vrsta imuniteta se stece upravo tako - kad dodjemo više puta u kontakt sa manjom količinom virusa tako da ne razvijemo jake simptome a pri tom damo imunocelijama materijal za stvaranje odbrambenog mehanizma koji nije merljiv antitelima. Zato će sve ovo sa Koronom i da potraje dosta duže nego sto mislimo bez obzira na vakcine. Vakcine su tu da uspore virus u širenju, rasterete bolnicki sistem, ali kod ovolikih epidemija/pandemija priča se vraća u normalu tek kada virus prokuzi veći deo populacije. Usput, treba se vakcinisati sve jedno jer kombinacija prelezanig kovida (bez obzira na to da li neko ima antitela) I vakcine isto stvara jednu od najboljih i najdugotrajnijih vrsta imuniteta.

Neko tamo

pre 3 godine

Odvratno stanje jer sam stvarno uzivao u hrani a sada jedem samo zato što moram. Jeo sunđer ili pizzu isto mi. U početku bilo interesantno i razlog za zezanje, sada već dosta smeta. Nadam se da će sve opet biti po starom.

kovid +

pre 3 godine

osim cula mirisa meni se zbrljao ukus. voce mi preterano slatko, grisine preslane. nisam mogla tri ej tri jagode da pojedem, preslatke...

Baba

pre 3 godine

Meni je tako bilo skoro uvek kad imam grip i vracalo se kooz par dana al znam jednu sto je prosle godina imala korolu i dalje joj se nije vratilo

Djordje

pre 3 godine

I ja i zena imali koronu u novembru. Ja sam bio dva dana lose i proslo me, nisam izgubio ni culo ukusa, ni mirisa. Zena zaglavila u bolnici i prelezala upalu pluca, ni ona nije izgubila culo mirisa i ukusa. Radili test antitela pre dve nedelje, jos uvek ih imamo.

Nata

pre 3 godine

Prelezala krajem novembra bez većih posledica i izgubila čulo mirisa. Još mi se nije vratilo do kraja ali imam problem što mi sve miriši na nešto izgorelo. Sve mi smrdi, na izduvne gasove i zagoreo tost?

pLandemija ne pandemija

pre 3 godine

Čulo mirisa i ukusa nemam već više od 2 meseca, u međuvremenu sam uradio test na antitela i imam ih NULA!!!

I posle neko kaže da ovo nije trovanje.....

grinch

pre 3 godine

15 novembra sam saznao da sam pozitivan. Prelezao sam bez velikih muka. Culo mirisa i ukusa se vratilo 15 marta. Oba su “pokvarena”. Neke stvari osecam kao da su premazane farbom za kosu ili tako nesto peceno gadno. Da li mogu da se nadam da se oporavljaju receptori? Utešite me.

Perhan

pre 3 godine

Bio sam pozitivan 13.03. Posle par dana, a pre obostrane upale pluca sam izgubio i ukus i miris koji su se vratili za nekih 7 dana..medjutim, evo sace skoro mesec dana i ostala mi je jedna jedini negativna stvar te price - koka kola i sva ostala gazirana pica su mi odvratnaaaaaaa do bola...naravno, to je super stvar, ali samo kazem...

Veljoni

pre 3 godine

Ja sam bio srecan kao malo dete kad mi se vratilo posle 10-ak dana. Srećom pa se u mojoj okolini brzo vratilo svima koji su bolovali i onda nisam paničio. Medjutim, da sam tada znao da to moze i mesecima da potraje ne bi mi bilo svejedno. Svi se sprdaju za taj simptom, a dosta je gadna stvar.

Lea

pre 3 godine

Ljudi nisu svesni koliko je čulo mirisa važno. Prosto, čovek se oslanja prvenstveno na vid, pa na sluh, onda na dodir i ukus, a miris mu je nekako najnevažniji - dok ga ne izgubi. Ja sam preležala koronu samo sa tim simptomom. Mesec dana nisam osećala ništa, posle je polaaaako počeo da se vraća, a osim što sam kuvala napamet (osećala samo slano, kiselo i ljuto) i sve što jedem imalo ukus papira, najstrašnije je bilo to što sam se udaljila od ljudi. Ne umem to lepo da objasnim, ali ljude koje poznajem nisam doživljavala kao pre, kao da ih nisam prepoznavala kompletno i potpuno kao ranije, kao da je nešto nedostajalo. Znam te, prijatelj si mi, ali nešto nedostaje.
Miris izaziva direktnu emociju i asocijaciju čak i kad ga niste svesni, on je naš suptilni mehanizam komunikacije. Osećala sam se ko invalid.

Perhan

pre 3 godine

Bio sam pozitivan 13.03. Posle par dana, a pre obostrane upale pluca sam izgubio i ukus i miris koji su se vratili za nekih 7 dana..medjutim, evo sace skoro mesec dana i ostala mi je jedna jedini negativna stvar te price - koka kola i sva ostala gazirana pica su mi odvratnaaaaaaa do bola...naravno, to je super stvar, ali samo kazem...

grinch

pre 3 godine

15 novembra sam saznao da sam pozitivan. Prelezao sam bez velikih muka. Culo mirisa i ukusa se vratilo 15 marta. Oba su “pokvarena”. Neke stvari osecam kao da su premazane farbom za kosu ili tako nesto peceno gadno. Da li mogu da se nadam da se oporavljaju receptori? Utešite me.

Veljoni

pre 3 godine

Ja sam bio srecan kao malo dete kad mi se vratilo posle 10-ak dana. Srećom pa se u mojoj okolini brzo vratilo svima koji su bolovali i onda nisam paničio. Medjutim, da sam tada znao da to moze i mesecima da potraje ne bi mi bilo svejedno. Svi se sprdaju za taj simptom, a dosta je gadna stvar.

Neko tamo

pre 3 godine

Odvratno stanje jer sam stvarno uzivao u hrani a sada jedem samo zato što moram. Jeo sunđer ili pizzu isto mi. U početku bilo interesantno i razlog za zezanje, sada već dosta smeta. Nadam se da će sve opet biti po starom.

pLandemija ne pandemija

pre 3 godine

Čulo mirisa i ukusa nemam već više od 2 meseca, u međuvremenu sam uradio test na antitela i imam ih NULA!!!

I posle neko kaže da ovo nije trovanje.....

Nata

pre 3 godine

Prelezala krajem novembra bez većih posledica i izgubila čulo mirisa. Još mi se nije vratilo do kraja ali imam problem što mi sve miriši na nešto izgorelo. Sve mi smrdi, na izduvne gasove i zagoreo tost?

dartanjan

pre 3 godine

Čulo mirisa i ukusa nemam već više od 2 meseca, u međuvremenu sam uradio test na antitela i imam ih NULA!!!

I posle neko kaže da ovo nije trovanje.....
(pLandemija ne pandemija, 12. april 2021 19:03)

Nisam ih ni ja imao posle 3 meseca a isto sam izgubio čulo ukusa i mirisa. Ali nije to ništa čudno. To samo znaci da smo zakačili kovid, imali ga nekoliko dana i da su nam u tom periodu oštećena ta čula. To što i dalje imamo taj problem, ne znaci da imamo virus i dalje. A dugotrajna antitela se retko razvijaju kod ljudi koji su imali samo taj simptom ili neku drugu blagu ili asimptomatsku varijantu. Sto takođe ne znaci da nemamo sposobnost imunoreakcije ukoliko se zarazimo ponovo. Postoje tu i memorijske T-ćelije koje pamte i mogu da ponovo odreaguju na prisustvo virusa. Po mnogim istraživanjima (ovo važi i za grip i mnoge druge viruse), najbolja i najdugotrajnija vrsta imuniteta se stece upravo tako - kad dodjemo više puta u kontakt sa manjom količinom virusa tako da ne razvijemo jake simptome a pri tom damo imunocelijama materijal za stvaranje odbrambenog mehanizma koji nije merljiv antitelima. Zato će sve ovo sa Koronom i da potraje dosta duže nego sto mislimo bez obzira na vakcine. Vakcine su tu da uspore virus u širenju, rasterete bolnicki sistem, ali kod ovolikih epidemija/pandemija priča se vraća u normalu tek kada virus prokuzi veći deo populacije. Usput, treba se vakcinisati sve jedno jer kombinacija prelezanig kovida (bez obzira na to da li neko ima antitela) I vakcine isto stvara jednu od najboljih i najdugotrajnijih vrsta imuniteta.

Pavle

pre 3 godine

koka kola i sva ostala gazirana pica su mi odvratnaaaaaaa do bola...naravno, to je super stvar, ali samo kazem...
(Perhan, 12. april 2021 18:34)
Tokom mnogo godina discipline odvikao sam se od gaziranih "sokova". Sad ako probam, osetim u njima odbojno i veštačko. Što znači da nas čulo ukusa laže kad se naviknemo na ofarbanu gaziranu neupotrebljivu vodu.

rale

pre 3 godine

Ja sam imao koronu pre godinu dana a da nisam ni osetio. Samo zapusen nos. Jos uvek mi sce isto smrdi kao kontejner leti. Nista ne mogu da raspoznam sem slanog, slatkog, ljutog itd. Nije za zezanje, evo doslo prolece ja hocu da riknem kiliko sve smrdi. Citrusi, pasta, samponi sce isto smrdi. Nadam se da ce da se normalizuje uskoro.

вонбиби

pre 3 godine

Прележао корону у октобру прошле године. Мирис нисам осетио око месец дана. Када се коначно вратило чуло мириса, схватио сам да ми мирис и укус црног лука, кафе, меса и барених јаја сметају. Могу да једем све осим барених јаја, али углавном више не уживам у храни. Добро за одржавање линије ако ништа друго (тешим се тиме...) :)

V

pre 3 godine

Potpuno se slažem. Zbog korone nisam imala ukus i miris oko pet dana i ništa nisam mogla da kuvam niti da jedem. Tek tada sam shvatila koliko su to čula važna.

humanista

pre 3 godine

Poznaniku ni posle 4 mesca od virusa koji je ,,stojecki,, pregurao nije se vratio ni miris ni ukus, oseti samo ljutu papricicu.
Ali ,,pomirio,, se sa tim i funkcionise kao i pre kovida.

istovremeno

pre 3 godine

@pocelo je
Nije mi bio zapusen nos. Samo sam prestao da osecam ukus i miris. I to je trajalo dve pune nedelje, posle toga su mirisi poceli da se vracaju i tek posle jos cetiri nedelje se potpuno vratili. Kod neke koleginice se jos nije vratilo, od avgusta. Ali to je sve po tvom misljenju od obicnog viruscica od kog ti bude zapusen nos dva dana...

kovid +

pre 3 godine

osim cula mirisa meni se zbrljao ukus. voce mi preterano slatko, grisine preslane. nisam mogla tri ej tri jagode da pojedem, preslatke...

Baba

pre 3 godine

Meni je tako bilo skoro uvek kad imam grip i vracalo se kooz par dana al znam jednu sto je prosle godina imala korolu i dalje joj se nije vratilo

dule

pre 3 godine

U junu sam imao dva dana blazu temperaturu, posle 3-4 dana izgubio sam miris i ukus(osecao sam samo ljuto), nisam mogao nista da jedem 5 dana, miris se normalizovao posle 20 dana. Supruga u novembru imala istovetne simptome, jos uvek joj se nisu vratila cula.

Djordje

pre 3 godine

I ja i zena imali koronu u novembru. Ja sam bio dva dana lose i proslo me, nisam izgubio ni culo ukusa, ni mirisa. Zena zaglavila u bolnici i prelezala upalu pluca, ni ona nije izgubila culo mirisa i ukusa. Radili test antitela pre dve nedelje, jos uvek ih imamo.

Tristan

pre 3 godine

I ja i zena imali koronu u novembru. Ja sam bio dva dana lose i proslo me, nisam izgubio ni culo ukusa, ni mirisa. Zena zaglavila u bolnici i prelezala upalu pluca, ni ona nije izgubila culo mirisa i ukusa. Radili test antitela pre dve nedelje, jos uvek ih imamo.
(Djordje, 12. april 2021 19:14)

Vau, prosto da čovek pomisli da si ti bio prehlađen, a da je žena preležala teži oblik gripa.

To bi važilo do pre godinu i po, makar.

vlada niš

pre 3 godine

Pijem treću kutiju Alfalipoinske kiseline sa b6 i B12 vitaminom.
Preležao pre 5 meseci , vraća se miris postepeno u zadnjih nekih 2 meseca.
Pozdrav

Djordje

pre 3 godine

@Vau, prosto da čovek pomisli da si ti bio prehlađen, a da je žena preležala teži oblik gripa.

To bi važilo do pre godinu i po, makar.
(Tristan, 12. april 2021 21:13

Istina, ali zeni dijagnostikovali PCR-om da je to sad korona, pa onda i meni. Pre dve godine ja ne bi ni trepnuo, a ona bi ionako u bolnicu kao i hiljade drugih tokom sezone gripa.

Sly

pre 3 godine

@Tristan - jeste, poznato je da smo od gripa svake godine obolevali toliko da smo morali danima da budemo na kiseoniku, pod veoma visokom temperaturom, infuzijom i lekovima u bolnicama. I zavrsavali na respiratorima u ovom broju... To je bas bilo tipicno za grip. Kako vas karijerni teoreticari ubede da ne postoji ono sto vam je ispred nosa, nikad mi nece biti jasno. Isealni za manipulaciju, a ubedjeni da su najpametniji

I love you 3000

pre 3 godine

Meni je najzalije sto ne mogu da osetim miris svoje dece....Nadam se da ce se vratiti da ih njuskam jos malo dok ne porastu :-)
(marijana, 12. april 2021 23:43)

I meni je ovo najveći problem. Naime, imala sam koronu u decembru, negde u 5. mesecu trudnoće sam je zakačila. Izgubila čulo mirisa, još uvek ne osećam potpuno sve, iako mi se pre oko mesec dana pojavila parosmija, pa mi mnoge stvari smrde, i to identičnim smradom: voda, sapun, deterdženti, izduvni gasovi na vozilima, pržena hrana... Molila sam boga samo da mogu da osetim miris svoje bebe kada se porodim. Rodila sam dečaka pre 6 dana, i ipak mogu malo da ga osetim, drugo mi ništa nije važno.

N

pre 3 godine

Moje iskustvo:

Prelezao Covid u junu, bez tezih simptoma, posle 4 dana izgubio miris i ukus, 10-ak dana totalno bez mirisa i ukusa, nakon cega su poceli da se vracaju, prvo miris, pa i ukus. Posle mesec dva se vratio 90%. E od tad pocinju moje muke. Sve počinje da mi smrdi, to je jedan težak uzas. Smrdeo sam sam sebi, znoj mi je smrdeo, luk, sir, mleveno meso, pasta, šampon, dezedorans, sve (veštacke) arome jagode i ostalog voca. Osim toga, sve na bazi mleka uzasnog ukusa i mirisa (zapravo je jako teško opisati je li miris ili ukus, jer sampon ne jedem, a isti smrad kao kad probam sir). Najveći problem mi je bio sto sam sam sebi smrdeo. Promena sampona, pasti, i svega ostalog pomagalo je privremeno, tako da savetujem ljude da probaju da promene te neke stvari koje im smrde. Najgore mi je kad se okupam, i smrdim sebi, bilo me sramota da bilo gde izadjem od tog smrada, nisam mogao da sam sa sobom budem.

Tek pre mesec dana pocinje oporavak, dakle 9 meseci kasnije. Naime, vakcinisao sam se Astrazeneka vakcinom (02.03.), i u medjuvremenu, uz sve ove promene sampona/kupki i slicno, počinje da me prolazi taj smrad, i sada sam gotovo skroz izlecen, jednom u 5 dana osetim blago neprijatan miris, ni blizu od pre, onaj nedefinisan smrad, ali uzasan. Uvek isti. Sad da li je do vakcine ili ne, ne mogu vam reći, ali ako je do vakcine, onda da je samo to, da nista ne stiti, bukvalno bih je svima preporucio. Inace, imam 26 godina, musko, ako nekom znaci.

joca

pre 3 godine

I ja i zena imali koronu u novembru. Ja sam bio dva dana lose i proslo me, nisam izgubio ni culo ukusa, ni mirisa. Zena zaglavila u bolnici i prelezala upalu pluca, ni ona nije izgubila culo mirisa i ukusa. Radili test antitela pre dve nedelje, jos uvek ih imamo.


Sam, si, je, smo, ste, su...
Da li su u BG školama pomoćni glagoli zabranjeni, ili samo ukinuti kao nepotrebni ?

gospodin foka

pre 3 godine

"Bio sam pozitivan 13.03. Posle par dana, a pre obostrane upale pluca sam izgubio i ukus i miris koji su se vratili za nekih 7 dana..medjutim, evo sace skoro mesec dana i ostala mi je jedna jedini negativna stvar te price - koka kola i sva ostala gazirana pica su mi odvratnaaaaaaa do bola...naravno, to je super stvar, ali samo kazem...
(Perhan, 12. april 2021 18:34)"

Ista priča, s' tim što sam ja imao julu prošle godine. Meni i neki parfemi mirišu da kažem čudno...

S

pre 3 godine

... kad smo kod mirisa, jedan vic: Uveli vodu u cigan- malu i predsednik opštine pita cigane, evo i vodu ste dobili jeste li zadovoljni? Nismo uopšte drug precednik, reče jedan ciga. A zašto aman. Pa otkako je došla voda ona ženska stvar više nema ni miris ni ukus ...!!!!!!!!????

Dana

pre 3 godine

Prelezala koronu u decembru, još uvek mi se čulo mirisa nije skroz vratilo. U zadnje vreme čak neke namirnice mi imaju fantomske mirise tipa kao zagorelo pokvareno meso (kafa, piletina) i evo od danas osećam miris cigarete i tamo gde niko ne pusi... Jako neprijatno i jedva čekam da mi se čulo mirisa vrati i bude kao pre...

Masariko

pre 3 godine

15 novembra sam saznao da sam pozitivan. Prelezao sam bez velikih muka. Culo mirisa i ukusa se vratilo 15 marta. Oba su “pokvarena”. Neke stvari osecam kao da su premazane farbom za kosu ili tako nesto peceno gadno. Da li mogu da se nadam da se oporavljaju receptori? Utešite me.
(grinch, 12. april 2021 18:40)

Mislim da ne možeš da se nadaš. Ta čula više nikada neće biti kao pre.

Dragan

pre 3 godine

nema to veze sa mirisom. ionako ako jedete voće koje kupite kod nas nećete osetiti ama baš ništa jer je sama plastika. katastrofa.
jedva čekam da se vratim na Tajlandu da osetim šta jedem.
Kakva korona. šta lupate

Pajapajser

pre 3 godine

Upravo to! Izgubio čulo mirisa i ukusa, i pomislim da nema gore kletve od "dabogda imao da jedeš sve što želiš i koliko želiš, ali da imaš anosmiju" . Baš kako je i u tekstu napisano, zaista na kraju tera u depresiju, neverovatno. Pravio sam omiljena jela, pizzu, francuski baget, svašta nešto, i nikakav miris..užasan osećaj. Sada mi se vraća, nakon mesec dana, ali ima jela koja pripremam, i bukvalno smrde na pokvareno meso, ja to zovem "miris smrti". Ako je za utehu, to je , valjda, pokazatelj da mi se čula vraćaju...

Drago

pre 3 godine

Takodje sam prelezao koronu pre tri meseca sa izgubljenim culom ukusa, mirisa i do dana danasnjeg koka kola se osecao na cudnu hemiju i sva pica slicna njoj.

mare

pre 3 godine

Izgubio sam čulo mirisa na 2 nedelje pre 3 meseca, kada sam i preležao koronu.. Od tada se vratilo čulo mirisa možda nekih 60 - 70 % i dosta je slabije, plus ne osećam ljudski vonj, ni smrad u kupatilu, nikakv smrad feklaija, znoja i sličnog generalno

pLandemija ne pandemija

pre 3 godine

Čulo mirisa i ukusa nemam već više od 2 meseca, u međuvremenu sam uradio test na antitela i imam ih NULA!!!

I posle neko kaže da ovo nije trovanje.....

Tristan

pre 3 godine

I ja i zena imali koronu u novembru. Ja sam bio dva dana lose i proslo me, nisam izgubio ni culo ukusa, ni mirisa. Zena zaglavila u bolnici i prelezala upalu pluca, ni ona nije izgubila culo mirisa i ukusa. Radili test antitela pre dve nedelje, jos uvek ih imamo.
(Djordje, 12. april 2021 19:14)

Vau, prosto da čovek pomisli da si ti bio prehlađen, a da je žena preležala teži oblik gripa.

To bi važilo do pre godinu i po, makar.

Lea

pre 3 godine

Ljudi nisu svesni koliko je čulo mirisa važno. Prosto, čovek se oslanja prvenstveno na vid, pa na sluh, onda na dodir i ukus, a miris mu je nekako najnevažniji - dok ga ne izgubi. Ja sam preležala koronu samo sa tim simptomom. Mesec dana nisam osećala ništa, posle je polaaaako počeo da se vraća, a osim što sam kuvala napamet (osećala samo slano, kiselo i ljuto) i sve što jedem imalo ukus papira, najstrašnije je bilo to što sam se udaljila od ljudi. Ne umem to lepo da objasnim, ali ljude koje poznajem nisam doživljavala kao pre, kao da ih nisam prepoznavala kompletno i potpuno kao ranije, kao da je nešto nedostajalo. Znam te, prijatelj si mi, ali nešto nedostaje.
Miris izaziva direktnu emociju i asocijaciju čak i kad ga niste svesni, on je naš suptilni mehanizam komunikacije. Osećala sam se ko invalid.

dartanjan

pre 3 godine

Čulo mirisa i ukusa nemam već više od 2 meseca, u međuvremenu sam uradio test na antitela i imam ih NULA!!!

I posle neko kaže da ovo nije trovanje.....
(pLandemija ne pandemija, 12. april 2021 19:03)

Nisam ih ni ja imao posle 3 meseca a isto sam izgubio čulo ukusa i mirisa. Ali nije to ništa čudno. To samo znaci da smo zakačili kovid, imali ga nekoliko dana i da su nam u tom periodu oštećena ta čula. To što i dalje imamo taj problem, ne znaci da imamo virus i dalje. A dugotrajna antitela se retko razvijaju kod ljudi koji su imali samo taj simptom ili neku drugu blagu ili asimptomatsku varijantu. Sto takođe ne znaci da nemamo sposobnost imunoreakcije ukoliko se zarazimo ponovo. Postoje tu i memorijske T-ćelije koje pamte i mogu da ponovo odreaguju na prisustvo virusa. Po mnogim istraživanjima (ovo važi i za grip i mnoge druge viruse), najbolja i najdugotrajnija vrsta imuniteta se stece upravo tako - kad dodjemo više puta u kontakt sa manjom količinom virusa tako da ne razvijemo jake simptome a pri tom damo imunocelijama materijal za stvaranje odbrambenog mehanizma koji nije merljiv antitelima. Zato će sve ovo sa Koronom i da potraje dosta duže nego sto mislimo bez obzira na vakcine. Vakcine su tu da uspore virus u širenju, rasterete bolnicki sistem, ali kod ovolikih epidemija/pandemija priča se vraća u normalu tek kada virus prokuzi veći deo populacije. Usput, treba se vakcinisati sve jedno jer kombinacija prelezanig kovida (bez obzira na to da li neko ima antitela) I vakcine isto stvara jednu od najboljih i najdugotrajnijih vrsta imuniteta.

Djordje

pre 3 godine

I ja i zena imali koronu u novembru. Ja sam bio dva dana lose i proslo me, nisam izgubio ni culo ukusa, ni mirisa. Zena zaglavila u bolnici i prelezala upalu pluca, ni ona nije izgubila culo mirisa i ukusa. Radili test antitela pre dve nedelje, jos uvek ih imamo.

Djordje

pre 3 godine

@Vau, prosto da čovek pomisli da si ti bio prehlađen, a da je žena preležala teži oblik gripa.

To bi važilo do pre godinu i po, makar.
(Tristan, 12. april 2021 21:13

Istina, ali zeni dijagnostikovali PCR-om da je to sad korona, pa onda i meni. Pre dve godine ja ne bi ni trepnuo, a ona bi ionako u bolnicu kao i hiljade drugih tokom sezone gripa.

rale

pre 3 godine

Ja sam imao koronu pre godinu dana a da nisam ni osetio. Samo zapusen nos. Jos uvek mi sce isto smrdi kao kontejner leti. Nista ne mogu da raspoznam sem slanog, slatkog, ljutog itd. Nije za zezanje, evo doslo prolece ja hocu da riknem kiliko sve smrdi. Citrusi, pasta, samponi sce isto smrdi. Nadam se da ce da se normalizuje uskoro.

Dragan

pre 3 godine

nema to veze sa mirisom. ionako ako jedete voće koje kupite kod nas nećete osetiti ama baš ništa jer je sama plastika. katastrofa.
jedva čekam da se vratim na Tajlandu da osetim šta jedem.
Kakva korona. šta lupate

grinch

pre 3 godine

15 novembra sam saznao da sam pozitivan. Prelezao sam bez velikih muka. Culo mirisa i ukusa se vratilo 15 marta. Oba su “pokvarena”. Neke stvari osecam kao da su premazane farbom za kosu ili tako nesto peceno gadno. Da li mogu da se nadam da se oporavljaju receptori? Utešite me.

Veljoni

pre 3 godine

Ja sam bio srecan kao malo dete kad mi se vratilo posle 10-ak dana. Srećom pa se u mojoj okolini brzo vratilo svima koji su bolovali i onda nisam paničio. Medjutim, da sam tada znao da to moze i mesecima da potraje ne bi mi bilo svejedno. Svi se sprdaju za taj simptom, a dosta je gadna stvar.

humanista

pre 3 godine

Poznaniku ni posle 4 mesca od virusa koji je ,,stojecki,, pregurao nije se vratio ni miris ni ukus, oseti samo ljutu papricicu.
Ali ,,pomirio,, se sa tim i funkcionise kao i pre kovida.

Perhan

pre 3 godine

Bio sam pozitivan 13.03. Posle par dana, a pre obostrane upale pluca sam izgubio i ukus i miris koji su se vratili za nekih 7 dana..medjutim, evo sace skoro mesec dana i ostala mi je jedna jedini negativna stvar te price - koka kola i sva ostala gazirana pica su mi odvratnaaaaaaa do bola...naravno, to je super stvar, ali samo kazem...

V

pre 3 godine

Potpuno se slažem. Zbog korone nisam imala ukus i miris oko pet dana i ništa nisam mogla da kuvam niti da jedem. Tek tada sam shvatila koliko su to čula važna.

istovremeno

pre 3 godine

@pocelo je
Nije mi bio zapusen nos. Samo sam prestao da osecam ukus i miris. I to je trajalo dve pune nedelje, posle toga su mirisi poceli da se vracaju i tek posle jos cetiri nedelje se potpuno vratili. Kod neke koleginice se jos nije vratilo, od avgusta. Ali to je sve po tvom misljenju od obicnog viruscica od kog ti bude zapusen nos dva dana...

Neko tamo

pre 3 godine

Odvratno stanje jer sam stvarno uzivao u hrani a sada jedem samo zato što moram. Jeo sunđer ili pizzu isto mi. U početku bilo interesantno i razlog za zezanje, sada već dosta smeta. Nadam se da će sve opet biti po starom.

Nata

pre 3 godine

Prelezala krajem novembra bez većih posledica i izgubila čulo mirisa. Još mi se nije vratilo do kraja ali imam problem što mi sve miriši na nešto izgorelo. Sve mi smrdi, na izduvne gasove i zagoreo tost?

vlada niš

pre 3 godine

Pijem treću kutiju Alfalipoinske kiseline sa b6 i B12 vitaminom.
Preležao pre 5 meseci , vraća se miris postepeno u zadnjih nekih 2 meseca.
Pozdrav

вонбиби

pre 3 godine

Прележао корону у октобру прошле године. Мирис нисам осетио око месец дана. Када се коначно вратило чуло мириса, схватио сам да ми мирис и укус црног лука, кафе, меса и барених јаја сметају. Могу да једем све осим барених јаја, али углавном више не уживам у храни. Добро за одржавање линије ако ништа друго (тешим се тиме...) :)

Masariko

pre 3 godine

15 novembra sam saznao da sam pozitivan. Prelezao sam bez velikih muka. Culo mirisa i ukusa se vratilo 15 marta. Oba su “pokvarena”. Neke stvari osecam kao da su premazane farbom za kosu ili tako nesto peceno gadno. Da li mogu da se nadam da se oporavljaju receptori? Utešite me.
(grinch, 12. april 2021 18:40)

Mislim da ne možeš da se nadaš. Ta čula više nikada neće biti kao pre.

S

pre 3 godine

... kad smo kod mirisa, jedan vic: Uveli vodu u cigan- malu i predsednik opštine pita cigane, evo i vodu ste dobili jeste li zadovoljni? Nismo uopšte drug precednik, reče jedan ciga. A zašto aman. Pa otkako je došla voda ona ženska stvar više nema ni miris ni ukus ...!!!!!!!!????

Baba

pre 3 godine

Meni je tako bilo skoro uvek kad imam grip i vracalo se kooz par dana al znam jednu sto je prosle godina imala korolu i dalje joj se nije vratilo

kovid +

pre 3 godine

osim cula mirisa meni se zbrljao ukus. voce mi preterano slatko, grisine preslane. nisam mogla tri ej tri jagode da pojedem, preslatke...

Pavle

pre 3 godine

koka kola i sva ostala gazirana pica su mi odvratnaaaaaaa do bola...naravno, to je super stvar, ali samo kazem...
(Perhan, 12. april 2021 18:34)
Tokom mnogo godina discipline odvikao sam se od gaziranih "sokova". Sad ako probam, osetim u njima odbojno i veštačko. Što znači da nas čulo ukusa laže kad se naviknemo na ofarbanu gaziranu neupotrebljivu vodu.

dule

pre 3 godine

U junu sam imao dva dana blazu temperaturu, posle 3-4 dana izgubio sam miris i ukus(osecao sam samo ljuto), nisam mogao nista da jedem 5 dana, miris se normalizovao posle 20 dana. Supruga u novembru imala istovetne simptome, jos uvek joj se nisu vratila cula.

Sly

pre 3 godine

@Tristan - jeste, poznato je da smo od gripa svake godine obolevali toliko da smo morali danima da budemo na kiseoniku, pod veoma visokom temperaturom, infuzijom i lekovima u bolnicama. I zavrsavali na respiratorima u ovom broju... To je bas bilo tipicno za grip. Kako vas karijerni teoreticari ubede da ne postoji ono sto vam je ispred nosa, nikad mi nece biti jasno. Isealni za manipulaciju, a ubedjeni da su najpametniji

joca

pre 3 godine

I ja i zena imali koronu u novembru. Ja sam bio dva dana lose i proslo me, nisam izgubio ni culo ukusa, ni mirisa. Zena zaglavila u bolnici i prelezala upalu pluca, ni ona nije izgubila culo mirisa i ukusa. Radili test antitela pre dve nedelje, jos uvek ih imamo.


Sam, si, je, smo, ste, su...
Da li su u BG školama pomoćni glagoli zabranjeni, ili samo ukinuti kao nepotrebni ?

Dana

pre 3 godine

Prelezala koronu u decembru, još uvek mi se čulo mirisa nije skroz vratilo. U zadnje vreme čak neke namirnice mi imaju fantomske mirise tipa kao zagorelo pokvareno meso (kafa, piletina) i evo od danas osećam miris cigarete i tamo gde niko ne pusi... Jako neprijatno i jedva čekam da mi se čulo mirisa vrati i bude kao pre...

N

pre 3 godine

Moje iskustvo:

Prelezao Covid u junu, bez tezih simptoma, posle 4 dana izgubio miris i ukus, 10-ak dana totalno bez mirisa i ukusa, nakon cega su poceli da se vracaju, prvo miris, pa i ukus. Posle mesec dva se vratio 90%. E od tad pocinju moje muke. Sve počinje da mi smrdi, to je jedan težak uzas. Smrdeo sam sam sebi, znoj mi je smrdeo, luk, sir, mleveno meso, pasta, šampon, dezedorans, sve (veštacke) arome jagode i ostalog voca. Osim toga, sve na bazi mleka uzasnog ukusa i mirisa (zapravo je jako teško opisati je li miris ili ukus, jer sampon ne jedem, a isti smrad kao kad probam sir). Najveći problem mi je bio sto sam sam sebi smrdeo. Promena sampona, pasti, i svega ostalog pomagalo je privremeno, tako da savetujem ljude da probaju da promene te neke stvari koje im smrde. Najgore mi je kad se okupam, i smrdim sebi, bilo me sramota da bilo gde izadjem od tog smrada, nisam mogao da sam sa sobom budem.

Tek pre mesec dana pocinje oporavak, dakle 9 meseci kasnije. Naime, vakcinisao sam se Astrazeneka vakcinom (02.03.), i u medjuvremenu, uz sve ove promene sampona/kupki i slicno, počinje da me prolazi taj smrad, i sada sam gotovo skroz izlecen, jednom u 5 dana osetim blago neprijatan miris, ni blizu od pre, onaj nedefinisan smrad, ali uzasan. Uvek isti. Sad da li je do vakcine ili ne, ne mogu vam reći, ali ako je do vakcine, onda da je samo to, da nista ne stiti, bukvalno bih je svima preporucio. Inace, imam 26 godina, musko, ako nekom znaci.

I love you 3000

pre 3 godine

Meni je najzalije sto ne mogu da osetim miris svoje dece....Nadam se da ce se vratiti da ih njuskam jos malo dok ne porastu :-)
(marijana, 12. april 2021 23:43)

I meni je ovo najveći problem. Naime, imala sam koronu u decembru, negde u 5. mesecu trudnoće sam je zakačila. Izgubila čulo mirisa, još uvek ne osećam potpuno sve, iako mi se pre oko mesec dana pojavila parosmija, pa mi mnoge stvari smrde, i to identičnim smradom: voda, sapun, deterdženti, izduvni gasovi na vozilima, pržena hrana... Molila sam boga samo da mogu da osetim miris svoje bebe kada se porodim. Rodila sam dečaka pre 6 dana, i ipak mogu malo da ga osetim, drugo mi ništa nije važno.

Pajapajser

pre 3 godine

Upravo to! Izgubio čulo mirisa i ukusa, i pomislim da nema gore kletve od "dabogda imao da jedeš sve što želiš i koliko želiš, ali da imaš anosmiju" . Baš kako je i u tekstu napisano, zaista na kraju tera u depresiju, neverovatno. Pravio sam omiljena jela, pizzu, francuski baget, svašta nešto, i nikakav miris..užasan osećaj. Sada mi se vraća, nakon mesec dana, ali ima jela koja pripremam, i bukvalno smrde na pokvareno meso, ja to zovem "miris smrti". Ako je za utehu, to je , valjda, pokazatelj da mi se čula vraćaju...

Drago

pre 3 godine

Takodje sam prelezao koronu pre tri meseca sa izgubljenim culom ukusa, mirisa i do dana danasnjeg koka kola se osecao na cudnu hemiju i sva pica slicna njoj.

mare

pre 3 godine

Izgubio sam čulo mirisa na 2 nedelje pre 3 meseca, kada sam i preležao koronu.. Od tada se vratilo čulo mirisa možda nekih 60 - 70 % i dosta je slabije, plus ne osećam ljudski vonj, ni smrad u kupatilu, nikakv smrad feklaija, znoja i sličnog generalno

gospodin foka

pre 3 godine

"Bio sam pozitivan 13.03. Posle par dana, a pre obostrane upale pluca sam izgubio i ukus i miris koji su se vratili za nekih 7 dana..medjutim, evo sace skoro mesec dana i ostala mi je jedna jedini negativna stvar te price - koka kola i sva ostala gazirana pica su mi odvratnaaaaaaa do bola...naravno, to je super stvar, ali samo kazem...
(Perhan, 12. april 2021 18:34)"

Ista priča, s' tim što sam ja imao julu prošle godine. Meni i neki parfemi mirišu da kažem čudno...