Rak debelog creva - drugi vodeći uzrok umiranja među malignitetima

Ukoliko bi se u Srbiji realizovao skrining program i uvela ciljana terapija u prvoj liniji lečenja raka debelog creva, mogli bismo da sačuvamo više od 4.000 života svake godine, zaključeno je danas na konferenciji za medije Udruženja medikalnih onkologa Srbije (UMOS) i Udruženja pacijenata obolelih od raka debelog creva i jetre.

Izvor: Beta
Pošaljite komentar
 1. Strava ali ajde neka neko obavesti i ministra zdravlja, a i preCednika pa da omoguce bolje uslove po bolnicama i medju zaposlenima. Dzaba vi nama pricate kad se na pregled ceka mesecima uz obavezno napusavanje sto im trosimo vreme, a posle uz napusavanje pa sto se nismo javili ranije...
  (Tafak, 26. mart 2021 02:33)

  # Link komentara

 2. Fizička aktivnost, eliminisati prerađeno meso i raditi kolonoskopiju posle 50-e obavezno.Kod nas možda i odmah posle 40-e.
  (cholak, 26. mart 2021 02:18)

  # Link komentara

 3. 4000 godišnje!? Dajte tekst o simptomima i prevenciji.
  (DukiNS, 25. mart 2021 18:39)

  # Link komentara

 4. A kako bi bilo da javnost zna koliko je nivo vitamina D u krvi bitan u prevenciji od celog niza bolesti? Upravo se u prevenciji raka debelog creva pokazuje kao izuzetno efikasan. To ne tvrdim ja, to pokazuju zvanični podaci, svako može da ih proveri na sajtovima raznih vrhunskih instituta i kliničkih centara po celom svetu, samo treba znati jezik. Ili čekate da vam neko to servira na tanjiru?
  (Rade, 25. mart 2021 18:37)

  # Link komentara

 5. Dakle, vise dijetnih vlakana, fizicke aktivnosti, mlecnih proizvoda, manje mesnih preradjevina, gojaznosti, cigareta.
  Ciljani skrinig osoba koje znaju za ranije obolele clanove porodice.
  Potom pracenje osoba koje imaju ozbiljnije polipe.
  Sva ciljana i hemioterapija ima za cilj produzenje zivota, ali ne izlecenje
  (Moi, 25. mart 2021 18:01)

  # Link komentara