Sreda, 02.12.2020.

16:08

Dr Gligić: "Nosači" vakcina su bezazleni adenovirusi

Izvor: Tanjug

Dr Gligiæ: "Nosaèi" vakcina su bezazleni adenovirusi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

70 Komentari

Sortiraj po:

hmmm

pre 3 godine

@Pedja: Svako dobro Vam zelim od srca i zao mi je sto Vam je dete autisticno, ali Vasa doktorka je upravu. Autizam je, nazalost, urodjeno stanje i ne postoji vakcina koja moze da ga izazove. I da niste vakcinisali dete, ono bi svakako bilo autisticno. Razumem da je roditeljima lakse da krive nekog drugog ali je istina da krivca tu nema. Deca na pocetku zivota izgledaju sasvim normalno, prate normalan razvoj a onda naglo degradiraju upravo u periodu kad se prima ta vakcina koju pominjete. Kod neke dece se naznake pokazuju vrlo rano, samo roditelji to ne povezu sa autizmom jer je beba jako mala (recimo, nema kontakta ociju), dok kod nekih prosto ne primete nista. Zato se dijagnoza autizma postavlja kasnije, to vec znate.

Saljem Vam lep pozdrav i uzivajte sa svojim detetom, to su divna i posebna deca...

Jaaaa

pre 3 godine

Posle vakcinacije od gripa imamo imunitet samo šest meseci?!
(ŠONE, 03. decembar 2020 09:55)

Na taj soj virusa imaš doživotan imunitet, problem sa virusom gripa je što mutira često...

Pravi stari Čačanin

pre 3 godine

krizni stab plus doticna zajedno imaju 500 godina.....sta to govori?
(vasa ladacki, 02. decembar 2020 23:25)

Da su mnogo, mnogo pametniji od tebe što imaš 13.

LogenMNE

pre 3 godine

Kreće kampanja za vakcinaciju. Do sada smo slušali da je potrebno dugo ispitivanje, a sada kad je vakcina kratkotrajno ispitana i tako došla nam pred vrata, da je ona bezbedna. Čovek nije pametan kako da postupi.
(Pera Detlić, 02. decembar 2020 22:10)

U jee, bas nije pametno. Vakcinisace se 3 milijarde ljudi, al mozda je zavjera protiv Pere Detlica samo, bitan faktor

Maska

pre 3 godine

Nema potrebe za teorijama zavere jer su proizvodjaci veoma transparentni oko tehnologije i rezultata. Postoje 4 osnovna tipa vakcine - 1) RNK 2) adenovirisne 3) proteinske 4) mrtav virus. Doktorka priča o tipu 2) i pominje 4).

Jaaaa

pre 3 godine

Kad je tako, što je nisu napravili još letos, ili ranije, nego im je trebalo godinu dana? Sa današnjom tehnologijom nije teško ni dugotrajno izdvojiti parče rna, a verujem da su i svi bezazleni adeno virusi dostupni na klik...
(novikorisnik, 02. decembar 2020 22:45)

Napravili su je još pre leta ali ako nisi znao sprovodi se testranje efikasnosti i bezbednosti pre upotrebe...

PatriJota za tastaturom

pre 3 godine

Ma kakav adenovirus i prepolovljena RNK, gospođo. Sve te vakcine, u stvari, imaju jedan mali čip koji komunicira preko 5G i omogućava im (Bilu GejCu i Stivu Džobsu -samo naivni misle da je on umro i to od raka koji također ne postoji) da nas kontrolišu tako što nam ubacuju komande: kupi najnoviji iPhone od 1500e jer bez njega ne možeš da dišeš, koristi legalan Windows, Linux smrdi, zemlja je ravna jer bi oni sa druge strana popadali itd.

AB+

pre 3 godine

+ aluminijum oksid, malko žive i ko zna čega još... Lako je lekarima, oni će naći ko će da im upiše da su primili vakcinu. Kako moja deca da izbegnu vakcinisanje?

1914

pre 3 godine

Nista ovde nije objasnjeno za fajzerovu i moderninu mRNK vakcinu.Verovatno gospodja ne zna da ta tehnologija postoji,sto je verovatno zbog toga sto nikad nije dobila dozvolu za upotrebu na ljudima.Sreca pa ima dovoljno vas "obrazovanih" anti-antivaksera i anti-teoreticara zavera koji ce da da budu prvi u redovima da to isprobaju.Hvala vam.
(bili, 2. decembar 2020 23:19)
Ne zna ona,jedna od najvećih stručnjaka još u bivšoj Jugoslaviji,ti ćeš joj objasniti preko facebooka.Sram te bilo.

Istok

pre 3 godine

Dzabe objasnjavate ovom polu pismenom svetu. Uvesti obavezno vakcinisanje
(Boka, 02. decembar 2020 21:57)

Пише се "полуписменом". Спојено, не одвојено.
:)

dzoni

pre 3 godine

Oksford vakcina koristi adenovirus prehlade simpanze Dok ruska Vakcin koristi adenovirus prehlade Coveka.. Sad sta je od ta dva bolje..dal je pametno unositi nesto sto nije od Coveka.. Pa za oksfordsku imamo da dvoje su imali ozbiljnu neuro bolest posle vakcine .. Mislim da je pametnije ovo rusko jer bolje da dobijes obicnu prehladu nego put u nepoznato

Mile

pre 3 godine

Objasni nam žena da postoji doživotni imunitet na virus! Ista žena koja je tvrdila da za proizvodnju vakcine treba više godina. Uz dužno poštovanje prema dr Gligić zbog godina i minulog rada, moram da primetim da ova žena ne zna šta govori...

Ivan Jr

pre 3 godine

Pa da, sto je onda svi ne prave ako je tako? Kako to da je mi nismo napravili? Zasto je onda sam Gates najavio da moramo da se pomirimo da ce umreti oko 700,000 ljudi od eventualnih posledica vakcine, sto je po njemu ‘bolje’ nego da umre dobar deo populacije od ovako ‘strasnog’ virusa?

max

pre 3 godine

Kad je tako, što je nisu napravili još letos, ili ranije, nego im je trebalo godinu dana?
(novikorisnik, 02. decembar 2020 22:45)

Napravljene su sve one veoma brzo jos pre leta. Nego, prva faza (zivotinje), druga faza (manji broj ljudi), treca faza (veci broj ljudi) i eto sada su u fazi odobravanja. Kinezi su preskocili trecu fazu pa se vakcinisu vec odavno, Rusi su skratili trecu fazu pa se vakcinicu od skorije, Amerikanci i Evropljani su u procesu odobravanja nakon takodje skracenja trece faze. Britanci odobrili a EU bi jos desetak dana da sve proveri. Obicno treca faza traje godinama ali se sada nema toliko vremena.

Eto

pre 3 godine

Prosto i jednostavno, zena objasnila, a nepismeni srbi idu sa teorijom "cipuju nas", "Gejts" (o kome su culi od Seselja, kao i o Sorosu (coveku koji zbog starosti nece ziveti jos dugo ali eto "mrzi" srbe), i tako dalje. Jadni mi koliko nepismenih i tupavih imamo.

Johny Grobar

pre 3 godine

Ja koliko sam shvatio, treba da se unese izmedju 400 i 500 cestica da bi se zarazilo. Ako se unese manje, onda su bela krvna zrnca sposobna da se izbore. Ako se to desava 5, 7, 10 dana ( jbm ga) onda se telo navikne i stvori imunitet. Pretpostavljam da vakcina sadrzi neki koncentrat virusa koji je slab ali opstaje duze. Ja cu se valcinisati jer zelum da vidjam moju majku bez grize savesti da je zarazim. Pozdrav iz Kanade

darko

pre 3 godine

Ovo je cak i za jednog laika kao sto sam ja vrlo povrsna debata o vakcinama koju prezentuje doktorka. Tacno je da Rusi koriste Adeno virus, ali treba napomenuti da je on ljudskog porekla, dok Zeneca koristi od simpanzi. Taj virus je pak najslicniji humanom koji koristi Ruska. Mene vise interesuje razlog za veliku devijaciju u efikasnisti izmedju Ruske i Zenecine ili same Zenecine sa razlicitim doziranjem. Time se nazalost niko ne bavi. Drugo imamo Modernu i Biontech/Pfizer sa mRNA vakcinama koje nemaju patogen u sebi, samim tim i vektor u obliku Adeno virusa. Bitnije pitanje od svega je da li takva vakcina moze da utice na genetiku ili sto sam negde procitao, dovede do oboljenja i sl. Nacelnik jednog instituta na Beckom AKH, tvrdi da to nije slucaj, isto sam video nekog zakletog zapadnog antivaksera da tvrdi isto... Ono sto mene isto interesuje, je razlika u temperaturi na kojoj se cuvaju ove vakcine. Biontech mora na - 70-75'c, dok Moderna moze na - 50, i moze dosta duze u konvencionalnim zamrzivacima da stoji, na kraju Curevac je stabilan i u obicnom frizideru a isto je mRNA, zar o tome nisu u Biontech razmisljali, posto to proizvodi ogroman logisticki problem kao i transportni trosak i u cemu je uopste tu razlika. Pored ovih ima i vakcina se mrtvim patogenom i takve razvijaju par Kineskih firmi. Jos jedna koja kao i mRNA nikada nije postojala, je vakcina firme Novavax sa mrtvim patogenom u nano tehnologiji i u nju je Americka drzava ulozila milijarde, tako da i nju treba spomenuti. GSK, Sanofi, Cansino, Sinopharm, Merck, Janssen, SinoVac su jos neke od firmi koje su u poslednjoj fazi testiranja, ako je verovati jednoj nemackoj uglednoj stranici najmanje 214 firmi radi na razvoju vakcine. Na kraju krajeva pitanje je, za koju opciju se odluciti... Ja licno biram mRNA.

Papillon

pre 3 godine

Malo se doktorka zbunila.
Phiser/Biotech je iRNK bazirana, trigeruje maš imuni sistem da pravi B limfocite na osnovu informacije iRNK koji sadrži info za proteon spajka sars-cov2.
Sputnjik i kineske jesu bazirane na nekom adeno virusu kao nosiocu i imaju protein spajka umetnut.
Inače, ne znam čemu čudjenje. Ovo se zna bar 9 meseci. Kako sad neki ovde doživeše prosvetljenje. Čak je na srpskom, možda i ovde, bilo prenetih članaka.

Mili

pre 3 godine

Hajde ta vakcina već jednom da stigne,pa ko hoće neka se vakciniše ko neće ne mora.Ja želim da se vakcinišem i jedva čekam,želim svoj život od pre epidemije nazad.Npr moja sestra ne želi vakcinu,kaže da će je čipovati?Mogu misliti, baš nekom treba da čipuje babu!

Sve go intelektualac

pre 3 godine

@Dzabe objasnjavate ovom polu pismenom svetu. Uvesti obavezno vakcinisanje
(Boka, 2. decembar 2020 21:57)

Pise se "polupismenom svetu", kad se vec pravis pametan i pismen.

ima i drugih

pre 3 godine

Ovo je tačno za kinesku vakcinu, ruski Sputnjik i Oxfordsku ali Pfizer i Moderna nisu uopšte taj tip vakcine. Valjalo bi ljudima lepo objasniti i šta je mRNK vakcina, jer neinformisanost je dobra osnova za zablude

Pedja

pre 3 godine

(da, 02. decembar 2020 23:35)
Vi sa skroz suzenim vidikom ste najpametniji, vidite samo one strucnjake koji pisu i pricaju pozitivno o vakcini. Ove druge ne vidite pa mislite da ne postoje. A zaprepastili bi ste se kada bi ste imali priliku da cujete od brojnih lekara sve o nuspojavama nekih vakcina. I to ne od bilo kojih lekara, kao sto sam ja (na zalost) bio u prilici licno da cujem. Strucnost ove gospodje je nesporna ali namera moze (i ne mora) biti diskutabilna. I Mengele je bio strucnjak, zar ne?! Ova gospodja tvrdi da je ova vakcina maksimalno bezbedna, tako je i nasa doktorka (pedijatar) nama rekla da je vakcina bezbedna. Nekoliko dana posle sin je postao autistican. Ista doktorka tvrdi da nije od vakcine. A mi svi osteceni smo izgleda veverice.

Zoran

pre 3 godine

Da li imaju žive ili aluminijuma u sastavu? (dzox, 2. decembar 2020 21:48)
A koja vakcina ima? Recimo link a ne FB strana.
Ali zato vam ovo uopšte nije bitno :
Mi smo pre svega izloženi živi zbog termoenergetskog kompleksa koji se bazira na sagorevanju uglja. Jer živa je prirodni sastav Zemljine kore, pa u rudama“, kaže doktorka Branislava Matić sa Instituta za javno zdravlje „Batut“.

bili

pre 3 godine

Nista ovde nije objasnjeno za fajzerovu i moderninu mRNK vakcinu.Verovatno gospodja ne zna da ta tehnologija postoji,sto je verovatno zbog toga sto nikad nije dobila dozvolu za upotrebu na ljudima.Sreca pa ima dovoljno vas "obrazovanih" anti-antivaksera i anti-teoreticara zavera koji ce da da budu prvi u redovima da to isprobaju.Hvala vam.

Vlada

pre 3 godine

@Milosh
Mislim da je stvar i u koncentraciji. Sa vakcinom dobiješ ogromnu količinu "kobajagi" virusa i telo dobro "zapamti" taj kod. Zato se vakcina obično i prima barem iz dvaput.
Kod prirodnog zaražavanja, naročito ako nemaš neke jake simptome, telo nije stiglo da pokupi dovoljno informacija.
Skroz laički rečeno. Ako neko može da ovi stručno objasni (naravno ako je sve ovo u načelu tačno) bio bih zahvalan. Hvala!

SPQR

pre 3 godine

Odakle doktorki podatak da iRNK vakcine koriste adenovirusne vektore? Pitam, jer nisam nigde naisla na taj podatak, a volela bih da procitam. Obicno se govori o vakcinama sa adenovirusnim vektorom i o onim drugim koje ne koriste te vektore.
(L., 2. decembar 2020 21:44)

Nećete ni pročitati. Genetički materijal adenovirusa je dvolančana DNK, a koronavirusa jednolančana RNK (+lanac, koji funkcioniše kao informaciona RNK u procesu translacije viralnih proteina). Strategija sa adenoviralnim vektorom se satstoji u tome da se u adenovirus ubaci DNK kopija viralne RNK poreklom iz koronavirusa, i to onaj deo koji kodira već čuveni "Spike" protein. Prema tome, svaka čast za pređašnje zasluge u suzbijanju epidemije variole iz 1972, ali doktorku je ipak malo pregazilo vreme.

da

pre 3 godine

@Beowolf: Ne palamude farmaceuti i lekari nego polupismeni ljudi sa drustvenih mreza, pevaljke, politicari, vodoinstalateri i bukvalno svako, ama bas svako ima neku svoju teoriju a veze nema ni sta je vakcina, ni sta je adenovirus, ni kakve vakcine postoje a ni kako funkcionise. Evo, ljudi ne znaju ni kako funkcionise vakcina protiv gripa a tolike godine postoji. Osnovno znanje o medicini im je da piju antibiotik kad imaju virus (naravno, pojma nemaju da oni deluju na bakterije). Misle da su 'provalili sistem', oni tako pametni iz neke palanke u Srbiji su procitali Bila GejCa, misle da ce neko da ih cipuje jer su mnogo bitni, da vakcina ima stetne supstance (nemaju pojma koje, samo su tako 'culi').

Najgori neprijatelj coveka je NEZNANJE i nedostatak obrazovanja. To, sto nesto ne razume, izaziva takav strah kod coveka, da on nije sposoban razumno da misli, umislja da su svi protiv njega, da hoce da ga povrede, posebno ako su to ljudi koji su dosta obrazovaniji od njega, njih se posebno plasi.

Evo dajem glavu da sad lupim neku nebulozu, recimo da je nekome izrastao rep od vakcine i pozovem se na izmisljeni izvor da bi vecina ljudi poverovala. Ali zato, kad dodje strucnjak kao gospodja Gligic - e ma ona nema pojma. Takvi smo.

Ćiro

pre 3 godine

Ja samo jedno znam. Da jedino pravilo kod ovog virusa je da nema pravila. Nadam se da će sve tako biti kako ova doktorka kaže, ali ko bi ga znao...

Stwfan

pre 3 godine

Dobrodosli u doba kada su doktori bili doktori.

Lagano objasnjenje puno znanja a ne ovi danasnji njanjanjnjanjanja rekla kazala procitali su negde.

Veliki pozdrav za gospodju

tuga

pre 3 godine

Ne posesujem apsolutno nikakvo znanje da bih mogao da raspravljam o vakcinama, samo znam da ako je budem primao neću biti medju prvima sigurno.

novikorisnik

pre 3 godine

Kad je tako, što je nisu napravili još letos, ili ranije, nego im je trebalo godinu dana? Sa današnjom tehnologijom nije teško ni dugotrajno izdvojiti parče rna, a verujem da su i svi bezazleni adeno virusi dostupni na klik...

Milosh

pre 3 godine

Nisam antiwaxer i sva deca su normalno vakcinisana domacim vakcinama. Ali mene sada kao laika zanima sledece. Neko dobije korona virus i kod njega se stvore antitela, i oni nama sada kazu da ta antitela stite od 1-6 meseci zavisno od osobe do osobe i zavisno o tezine klinicke slike. E sad posto su sa tom pricom zeznuli farmakomafiju i limitirali njihovu zaradu, sada nam kazu da cemo kada dobijemo vakcinu sa samo odredjenim RNK covid19 koji inicara stvaranje antitela, taj isti nas imuni sistem sada stvoriti antitela koja ce trajati 2 godine. Da li vi zaista mislite da su svi glupi?! Na koji nacin prirodno dobijena puna doza virusa, koja je potvrdjena PCR ili igM testom ce nas zastiti manje nego vakcina sa samo delom virusa?! Ajde naucnici potrudite se malo vise da to objasnite.

g4

pre 3 godine

To znaci da oni koji su prelezali virus, imaju dozivotni imunitet posto su bili napadnuti kompletnim virusnim RNK. Ako oslabljena vakcina daje dozivotni imunitet, onda pravi virus jos vise vodi ka pomenutom, dozivotnim imunitetom. Ili, posto virus mutira, onda se moramo vakcinisati svake godine?

kad

pre 3 godine

Draga doktorko hvala Vam, ako sam do sada imao i 1% sumnje da li cu je primiti sada sam 100% siguran da cu je prvi primiti. Nadam se da ce se glas nauke jos vise cuti!

Marko

pre 3 godine

Koliko sam ja razumeo s podataka na internetu nosaci RNK svih vakcina sem ruske nisu adenovirusi nego lipozomi, nano cestice. To je prvi put da se takva vakcina i tehnologija koristi i ne spada u do sada poznatu kategorizaciju vakcina.Smatraju se tzv. pametnim vakcinama. Otud i tolike teorije zavere na tu temu. Ruska je pravljena na adenovirusu kao nosacu jer sy oni valjda vecj imali dosta toga gotovog dok su istrazivali neke druge vakcine. mislim za ebolu

Pera Detlić

pre 3 godine

Kreće kampanja za vakcinaciju. Do sada smo slušali da je potrebno dugo ispitivanje, a sada kad je vakcina kratkotrajno ispitana i tako došla nam pred vrata, da je ona bezbedna. Čovek nije pametan kako da postupi.

Dusanovo carstvo!

pre 3 godine

"Adenovirusi najčešće izazivaju blage respiratorne infekcije ili gripozni sindrom, i često ove infekcije prolaze bez simptoma. Međutim, pored navedenih stanja adenovirusi imaju moć da izazovu niz drugih kliničkih manifestacija.

Pojedini tipovi virusa izazivaju sledeće simptome kod čoveka:

Akutne respiratorne infekcije (gripozni sindrom, febrilni faringitis, pneumonija)
Faringokonjuktivalna groznica
Akutni febrilni konjuktivitis
Folikularni konjuktivitis
Epidemijski keratokonjuktivitis
Pneumonije kod beba, male dece, predškolske i školske dece
Akutni gastroenteritis (tip 40 i 41)
Traheobronhitis, bronchitis, bronhiolitis i pertusiformni sindrom
Mononukleozni sindrom sa anginom i limfadenopatijom
Akutni hemoragični cistitis u dece i mladih osoba
Meningitis, meningoencefalitis, i druge neurološke bolesti
Herpetiformne promene na genitalnim organima
Respiratorne infekcije sa morbiliformnom ospom i mijalgijama
Oštećenje jetre (hepatitis sindrom)
U imunodeficijentnih osoba (bolesnika sa hiv-om, leukozom, malignim tumorom) ove infekcije adenovirusima su veliki problem, uvek se završavaju letalno. Obično dođe do generalizovane bolesti."

To je istina a sve ostali je bla bla truc truc

Drug kontraš

pre 3 godine

Zašto je ona stručna da daje svoje mišljenje? Jel ima svoj YouTube kanal ili makar blog? Nema?

U svakom slučaju, sada će joj "pravi" stručnjaci objasniti da u stvari nema pojma o virusima i vakcinama :)

Beowolf

pre 3 godine

Napokon da cujem nesto smisleno i pametno.Ljudi sa nikakvim zvanjem i znanjem,iznose svoja misljenja a zbog tih spodoba, covek vise ne zna sta da misli i sta da radi.Hvala Vam doktorka sto ste nam malo olaksali ovu tesku situaciju.
(sinisa, 02. decembar 2020 21:28)

Potpuno se slažem. Treba sve objasniti "plastično" da bi svi ljudi mogli da razumeju. Da crnjak bude veći, igrom slučaja znam par farmaceuta po profesiji... Nikakvi značajni likovi. I još odavno mi je jedan od njih objasnio procese pravljenja vakcine generalno... I to je otprilike to što gospođa kaže. Elem... Suština je u tome da svi oni umeju to lepo da objasne ali iz nekog razloga palamude.

Proka

pre 3 godine

Oksfordska i ruska vakcina jesu bazirane na adenovirusu kao nosacu ali Fajzer nije ona je RNK vakcina a nisu ni kineske vakcine koje su napravljene od deaktiviranog virusa

Dejan

pre 3 godine

Ana Gligić je jedini stručnjak kojem verujem. Do sada, uz sav oprez za sve što je izjavila, bila je sve u pravu. Ono što ne zna ili ne može da zna, to i kaže. Puno poštovanje od mene.

L.

pre 3 godine

Odakle doktorki podatak da iRNK vakcine koriste adenovirusne vektore? Pitam, jer nisam nigde naisla na taj podatak, a volela bih da procitam. Obicno se govori o vakcinama sa adenovirusnim vektorom i o onim drugim koje ne koriste te vektore.

gedzo

pre 3 godine

Objasni ti to neobrazovanim tzv. ljudima, koji misle da je njihova FB grupa - puna istih kao oni - pouzdan izvor informacija o medicini... Samo nam ostaje da se nadamo da su takvi glasna manjina.

sinisa

pre 3 godine

Napokon da cujem nesto smisleno i pametno.Ljudi sa nikakvim zvanjem i znanjem,iznose svoja misljenja a zbog tih spodoba, covek vise ne zna sta da misli i sta da radi.Hvala Vam doktorka sto ste nam malo olaksali ovu tesku situaciju.

Moka

pre 3 godine

Sad ce dezurni antivakseri da popljuju i doktorku Gligic. Po njima je i ona verovatno deo farmakomafije i uzima pare na tudjoj nesreći. Tuzni ljudi zaista ti antivakseri. Ne veruju naučnicima, ali komotno veruju nekoj dokonoj domaćici bez ikakvog medicinskog znanja, koja ima svoj antivakserski blog i gomila pare preko gomile naivaca.

Gordana

pre 3 godine

Pozivam...ili prozivam. dr Anu Gigić..da se čim stignu vakcine i prodju sve potrebne provere sigurnosti... istih.
Prva prijavi da bude vakcinisana.!
U istoriji nauke medicine bilo .je više lekara dobrovoljaca za brojne probe vakcina i lekova ...kao pokusni zamorcici.. da pomognu čovečanstvu ...iz svog humanog entuzijazma.

sinisa

pre 3 godine

Napokon da cujem nesto smisleno i pametno.Ljudi sa nikakvim zvanjem i znanjem,iznose svoja misljenja a zbog tih spodoba, covek vise ne zna sta da misli i sta da radi.Hvala Vam doktorka sto ste nam malo olaksali ovu tesku situaciju.

Stwfan

pre 3 godine

Dobrodosli u doba kada su doktori bili doktori.

Lagano objasnjenje puno znanja a ne ovi danasnji njanjanjnjanjanja rekla kazala procitali su negde.

Veliki pozdrav za gospodju

Beowolf

pre 3 godine

Napokon da cujem nesto smisleno i pametno.Ljudi sa nikakvim zvanjem i znanjem,iznose svoja misljenja a zbog tih spodoba, covek vise ne zna sta da misli i sta da radi.Hvala Vam doktorka sto ste nam malo olaksali ovu tesku situaciju.
(sinisa, 02. decembar 2020 21:28)

Potpuno se slažem. Treba sve objasniti "plastično" da bi svi ljudi mogli da razumeju. Da crnjak bude veći, igrom slučaja znam par farmaceuta po profesiji... Nikakvi značajni likovi. I još odavno mi je jedan od njih objasnio procese pravljenja vakcine generalno... I to je otprilike to što gospođa kaže. Elem... Suština je u tome da svi oni umeju to lepo da objasne ali iz nekog razloga palamude.

da

pre 3 godine

@Beowolf: Ne palamude farmaceuti i lekari nego polupismeni ljudi sa drustvenih mreza, pevaljke, politicari, vodoinstalateri i bukvalno svako, ama bas svako ima neku svoju teoriju a veze nema ni sta je vakcina, ni sta je adenovirus, ni kakve vakcine postoje a ni kako funkcionise. Evo, ljudi ne znaju ni kako funkcionise vakcina protiv gripa a tolike godine postoji. Osnovno znanje o medicini im je da piju antibiotik kad imaju virus (naravno, pojma nemaju da oni deluju na bakterije). Misle da su 'provalili sistem', oni tako pametni iz neke palanke u Srbiji su procitali Bila GejCa, misle da ce neko da ih cipuje jer su mnogo bitni, da vakcina ima stetne supstance (nemaju pojma koje, samo su tako 'culi').

Najgori neprijatelj coveka je NEZNANJE i nedostatak obrazovanja. To, sto nesto ne razume, izaziva takav strah kod coveka, da on nije sposoban razumno da misli, umislja da su svi protiv njega, da hoce da ga povrede, posebno ako su to ljudi koji su dosta obrazovaniji od njega, njih se posebno plasi.

Evo dajem glavu da sad lupim neku nebulozu, recimo da je nekome izrastao rep od vakcine i pozovem se na izmisljeni izvor da bi vecina ljudi poverovala. Ali zato, kad dodje strucnjak kao gospodja Gligic - e ma ona nema pojma. Takvi smo.

Drug kontraš

pre 3 godine

Zašto je ona stručna da daje svoje mišljenje? Jel ima svoj YouTube kanal ili makar blog? Nema?

U svakom slučaju, sada će joj "pravi" stručnjaci objasniti da u stvari nema pojma o virusima i vakcinama :)

Dejan

pre 3 godine

Ana Gligić je jedini stručnjak kojem verujem. Do sada, uz sav oprez za sve što je izjavila, bila je sve u pravu. Ono što ne zna ili ne može da zna, to i kaže. Puno poštovanje od mene.

Moka

pre 3 godine

Sad ce dezurni antivakseri da popljuju i doktorku Gligic. Po njima je i ona verovatno deo farmakomafije i uzima pare na tudjoj nesreći. Tuzni ljudi zaista ti antivakseri. Ne veruju naučnicima, ali komotno veruju nekoj dokonoj domaćici bez ikakvog medicinskog znanja, koja ima svoj antivakserski blog i gomila pare preko gomile naivaca.

Milosh

pre 3 godine

Nisam antiwaxer i sva deca su normalno vakcinisana domacim vakcinama. Ali mene sada kao laika zanima sledece. Neko dobije korona virus i kod njega se stvore antitela, i oni nama sada kazu da ta antitela stite od 1-6 meseci zavisno od osobe do osobe i zavisno o tezine klinicke slike. E sad posto su sa tom pricom zeznuli farmakomafiju i limitirali njihovu zaradu, sada nam kazu da cemo kada dobijemo vakcinu sa samo odredjenim RNK covid19 koji inicara stvaranje antitela, taj isti nas imuni sistem sada stvoriti antitela koja ce trajati 2 godine. Da li vi zaista mislite da su svi glupi?! Na koji nacin prirodno dobijena puna doza virusa, koja je potvrdjena PCR ili igM testom ce nas zastiti manje nego vakcina sa samo delom virusa?! Ajde naucnici potrudite se malo vise da to objasnite.

Marko

pre 3 godine

Koliko sam ja razumeo s podataka na internetu nosaci RNK svih vakcina sem ruske nisu adenovirusi nego lipozomi, nano cestice. To je prvi put da se takva vakcina i tehnologija koristi i ne spada u do sada poznatu kategorizaciju vakcina.Smatraju se tzv. pametnim vakcinama. Otud i tolike teorije zavere na tu temu. Ruska je pravljena na adenovirusu kao nosacu jer sy oni valjda vecj imali dosta toga gotovog dok su istrazivali neke druge vakcine. mislim za ebolu

SPQR

pre 3 godine

Odakle doktorki podatak da iRNK vakcine koriste adenovirusne vektore? Pitam, jer nisam nigde naisla na taj podatak, a volela bih da procitam. Obicno se govori o vakcinama sa adenovirusnim vektorom i o onim drugim koje ne koriste te vektore.
(L., 2. decembar 2020 21:44)

Nećete ni pročitati. Genetički materijal adenovirusa je dvolančana DNK, a koronavirusa jednolančana RNK (+lanac, koji funkcioniše kao informaciona RNK u procesu translacije viralnih proteina). Strategija sa adenoviralnim vektorom se satstoji u tome da se u adenovirus ubaci DNK kopija viralne RNK poreklom iz koronavirusa, i to onaj deo koji kodira već čuveni "Spike" protein. Prema tome, svaka čast za pređašnje zasluge u suzbijanju epidemije variole iz 1972, ali doktorku je ipak malo pregazilo vreme.

gedzo

pre 3 godine

Objasni ti to neobrazovanim tzv. ljudima, koji misle da je njihova FB grupa - puna istih kao oni - pouzdan izvor informacija o medicini... Samo nam ostaje da se nadamo da su takvi glasna manjina.

kad

pre 3 godine

Draga doktorko hvala Vam, ako sam do sada imao i 1% sumnje da li cu je primiti sada sam 100% siguran da cu je prvi primiti. Nadam se da ce se glas nauke jos vise cuti!

tuga

pre 3 godine

Ne posesujem apsolutno nikakvo znanje da bih mogao da raspravljam o vakcinama, samo znam da ako je budem primao neću biti medju prvima sigurno.

Proka

pre 3 godine

Oksfordska i ruska vakcina jesu bazirane na adenovirusu kao nosacu ali Fajzer nije ona je RNK vakcina a nisu ni kineske vakcine koje su napravljene od deaktiviranog virusa

Vlada

pre 3 godine

@Milosh
Mislim da je stvar i u koncentraciji. Sa vakcinom dobiješ ogromnu količinu "kobajagi" virusa i telo dobro "zapamti" taj kod. Zato se vakcina obično i prima barem iz dvaput.
Kod prirodnog zaražavanja, naročito ako nemaš neke jake simptome, telo nije stiglo da pokupi dovoljno informacija.
Skroz laički rečeno. Ako neko može da ovi stručno objasni (naravno ako je sve ovo u načelu tačno) bio bih zahvalan. Hvala!

Pera Detlić

pre 3 godine

Kreće kampanja za vakcinaciju. Do sada smo slušali da je potrebno dugo ispitivanje, a sada kad je vakcina kratkotrajno ispitana i tako došla nam pred vrata, da je ona bezbedna. Čovek nije pametan kako da postupi.

Gordana

pre 3 godine

Pozivam...ili prozivam. dr Anu Gigić..da se čim stignu vakcine i prodju sve potrebne provere sigurnosti... istih.
Prva prijavi da bude vakcinisana.!
U istoriji nauke medicine bilo .je više lekara dobrovoljaca za brojne probe vakcina i lekova ...kao pokusni zamorcici.. da pomognu čovečanstvu ...iz svog humanog entuzijazma.

g4

pre 3 godine

To znaci da oni koji su prelezali virus, imaju dozivotni imunitet posto su bili napadnuti kompletnim virusnim RNK. Ako oslabljena vakcina daje dozivotni imunitet, onda pravi virus jos vise vodi ka pomenutom, dozivotnim imunitetom. Ili, posto virus mutira, onda se moramo vakcinisati svake godine?

bili

pre 3 godine

Nista ovde nije objasnjeno za fajzerovu i moderninu mRNK vakcinu.Verovatno gospodja ne zna da ta tehnologija postoji,sto je verovatno zbog toga sto nikad nije dobila dozvolu za upotrebu na ljudima.Sreca pa ima dovoljno vas "obrazovanih" anti-antivaksera i anti-teoreticara zavera koji ce da da budu prvi u redovima da to isprobaju.Hvala vam.

L.

pre 3 godine

Odakle doktorki podatak da iRNK vakcine koriste adenovirusne vektore? Pitam, jer nisam nigde naisla na taj podatak, a volela bih da procitam. Obicno se govori o vakcinama sa adenovirusnim vektorom i o onim drugim koje ne koriste te vektore.

Ćiro

pre 3 godine

Ja samo jedno znam. Da jedino pravilo kod ovog virusa je da nema pravila. Nadam se da će sve tako biti kako ova doktorka kaže, ali ko bi ga znao...

Dusanovo carstvo!

pre 3 godine

"Adenovirusi najčešće izazivaju blage respiratorne infekcije ili gripozni sindrom, i često ove infekcije prolaze bez simptoma. Međutim, pored navedenih stanja adenovirusi imaju moć da izazovu niz drugih kliničkih manifestacija.

Pojedini tipovi virusa izazivaju sledeće simptome kod čoveka:

Akutne respiratorne infekcije (gripozni sindrom, febrilni faringitis, pneumonija)
Faringokonjuktivalna groznica
Akutni febrilni konjuktivitis
Folikularni konjuktivitis
Epidemijski keratokonjuktivitis
Pneumonije kod beba, male dece, predškolske i školske dece
Akutni gastroenteritis (tip 40 i 41)
Traheobronhitis, bronchitis, bronhiolitis i pertusiformni sindrom
Mononukleozni sindrom sa anginom i limfadenopatijom
Akutni hemoragični cistitis u dece i mladih osoba
Meningitis, meningoencefalitis, i druge neurološke bolesti
Herpetiformne promene na genitalnim organima
Respiratorne infekcije sa morbiliformnom ospom i mijalgijama
Oštećenje jetre (hepatitis sindrom)
U imunodeficijentnih osoba (bolesnika sa hiv-om, leukozom, malignim tumorom) ove infekcije adenovirusima su veliki problem, uvek se završavaju letalno. Obično dođe do generalizovane bolesti."

To je istina a sve ostali je bla bla truc truc

novikorisnik

pre 3 godine

Kad je tako, što je nisu napravili još letos, ili ranije, nego im je trebalo godinu dana? Sa današnjom tehnologijom nije teško ni dugotrajno izdvojiti parče rna, a verujem da su i svi bezazleni adeno virusi dostupni na klik...

Pravi stari Čačanin

pre 3 godine

krizni stab plus doticna zajedno imaju 500 godina.....sta to govori?
(vasa ladacki, 02. decembar 2020 23:25)

Da su mnogo, mnogo pametniji od tebe što imaš 13.

1914

pre 3 godine

Nista ovde nije objasnjeno za fajzerovu i moderninu mRNK vakcinu.Verovatno gospodja ne zna da ta tehnologija postoji,sto je verovatno zbog toga sto nikad nije dobila dozvolu za upotrebu na ljudima.Sreca pa ima dovoljno vas "obrazovanih" anti-antivaksera i anti-teoreticara zavera koji ce da da budu prvi u redovima da to isprobaju.Hvala vam.
(bili, 2. decembar 2020 23:19)
Ne zna ona,jedna od najvećih stručnjaka još u bivšoj Jugoslaviji,ti ćeš joj objasniti preko facebooka.Sram te bilo.

PatriJota za tastaturom

pre 3 godine

Ma kakav adenovirus i prepolovljena RNK, gospođo. Sve te vakcine, u stvari, imaju jedan mali čip koji komunicira preko 5G i omogućava im (Bilu GejCu i Stivu Džobsu -samo naivni misle da je on umro i to od raka koji također ne postoji) da nas kontrolišu tako što nam ubacuju komande: kupi najnoviji iPhone od 1500e jer bez njega ne možeš da dišeš, koristi legalan Windows, Linux smrdi, zemlja je ravna jer bi oni sa druge strana popadali itd.

LogenMNE

pre 3 godine

Kreće kampanja za vakcinaciju. Do sada smo slušali da je potrebno dugo ispitivanje, a sada kad je vakcina kratkotrajno ispitana i tako došla nam pred vrata, da je ona bezbedna. Čovek nije pametan kako da postupi.
(Pera Detlić, 02. decembar 2020 22:10)

U jee, bas nije pametno. Vakcinisace se 3 milijarde ljudi, al mozda je zavjera protiv Pere Detlica samo, bitan faktor

Jaaaa

pre 3 godine

Kad je tako, što je nisu napravili još letos, ili ranije, nego im je trebalo godinu dana? Sa današnjom tehnologijom nije teško ni dugotrajno izdvojiti parče rna, a verujem da su i svi bezazleni adeno virusi dostupni na klik...
(novikorisnik, 02. decembar 2020 22:45)

Napravili su je još pre leta ali ako nisi znao sprovodi se testranje efikasnosti i bezbednosti pre upotrebe...

Jaaaa

pre 3 godine

Posle vakcinacije od gripa imamo imunitet samo šest meseci?!
(ŠONE, 03. decembar 2020 09:55)

Na taj soj virusa imaš doživotan imunitet, problem sa virusom gripa je što mutira često...

Istok

pre 3 godine

Dzabe objasnjavate ovom polu pismenom svetu. Uvesti obavezno vakcinisanje
(Boka, 02. decembar 2020 21:57)

Пише се "полуписменом". Спојено, не одвојено.
:)

Maska

pre 3 godine

Nema potrebe za teorijama zavere jer su proizvodjaci veoma transparentni oko tehnologije i rezultata. Postoje 4 osnovna tipa vakcine - 1) RNK 2) adenovirisne 3) proteinske 4) mrtav virus. Doktorka priča o tipu 2) i pominje 4).

dzoni

pre 3 godine

Oksford vakcina koristi adenovirus prehlade simpanze Dok ruska Vakcin koristi adenovirus prehlade Coveka.. Sad sta je od ta dva bolje..dal je pametno unositi nesto sto nije od Coveka.. Pa za oksfordsku imamo da dvoje su imali ozbiljnu neuro bolest posle vakcine .. Mislim da je pametnije ovo rusko jer bolje da dobijes obicnu prehladu nego put u nepoznato

max

pre 3 godine

Kad je tako, što je nisu napravili još letos, ili ranije, nego im je trebalo godinu dana?
(novikorisnik, 02. decembar 2020 22:45)

Napravljene su sve one veoma brzo jos pre leta. Nego, prva faza (zivotinje), druga faza (manji broj ljudi), treca faza (veci broj ljudi) i eto sada su u fazi odobravanja. Kinezi su preskocili trecu fazu pa se vakcinisu vec odavno, Rusi su skratili trecu fazu pa se vakcinicu od skorije, Amerikanci i Evropljani su u procesu odobravanja nakon takodje skracenja trece faze. Britanci odobrili a EU bi jos desetak dana da sve proveri. Obicno treca faza traje godinama ali se sada nema toliko vremena.

Mili

pre 3 godine

Hajde ta vakcina već jednom da stigne,pa ko hoće neka se vakciniše ko neće ne mora.Ja želim da se vakcinišem i jedva čekam,želim svoj život od pre epidemije nazad.Npr moja sestra ne želi vakcinu,kaže da će je čipovati?Mogu misliti, baš nekom treba da čipuje babu!

Eto

pre 3 godine

Prosto i jednostavno, zena objasnila, a nepismeni srbi idu sa teorijom "cipuju nas", "Gejts" (o kome su culi od Seselja, kao i o Sorosu (coveku koji zbog starosti nece ziveti jos dugo ali eto "mrzi" srbe), i tako dalje. Jadni mi koliko nepismenih i tupavih imamo.

Johny Grobar

pre 3 godine

Ja koliko sam shvatio, treba da se unese izmedju 400 i 500 cestica da bi se zarazilo. Ako se unese manje, onda su bela krvna zrnca sposobna da se izbore. Ako se to desava 5, 7, 10 dana ( jbm ga) onda se telo navikne i stvori imunitet. Pretpostavljam da vakcina sadrzi neki koncentrat virusa koji je slab ali opstaje duze. Ja cu se valcinisati jer zelum da vidjam moju majku bez grize savesti da je zarazim. Pozdrav iz Kanade

Papillon

pre 3 godine

Malo se doktorka zbunila.
Phiser/Biotech je iRNK bazirana, trigeruje maš imuni sistem da pravi B limfocite na osnovu informacije iRNK koji sadrži info za proteon spajka sars-cov2.
Sputnjik i kineske jesu bazirane na nekom adeno virusu kao nosiocu i imaju protein spajka umetnut.
Inače, ne znam čemu čudjenje. Ovo se zna bar 9 meseci. Kako sad neki ovde doživeše prosvetljenje. Čak je na srpskom, možda i ovde, bilo prenetih članaka.

AB+

pre 3 godine

+ aluminijum oksid, malko žive i ko zna čega još... Lako je lekarima, oni će naći ko će da im upiše da su primili vakcinu. Kako moja deca da izbegnu vakcinisanje?

Sve go intelektualac

pre 3 godine

@Dzabe objasnjavate ovom polu pismenom svetu. Uvesti obavezno vakcinisanje
(Boka, 2. decembar 2020 21:57)

Pise se "polupismenom svetu", kad se vec pravis pametan i pismen.

ima i drugih

pre 3 godine

Ovo je tačno za kinesku vakcinu, ruski Sputnjik i Oxfordsku ali Pfizer i Moderna nisu uopšte taj tip vakcine. Valjalo bi ljudima lepo objasniti i šta je mRNK vakcina, jer neinformisanost je dobra osnova za zablude

Pedja

pre 3 godine

(da, 02. decembar 2020 23:35)
Vi sa skroz suzenim vidikom ste najpametniji, vidite samo one strucnjake koji pisu i pricaju pozitivno o vakcini. Ove druge ne vidite pa mislite da ne postoje. A zaprepastili bi ste se kada bi ste imali priliku da cujete od brojnih lekara sve o nuspojavama nekih vakcina. I to ne od bilo kojih lekara, kao sto sam ja (na zalost) bio u prilici licno da cujem. Strucnost ove gospodje je nesporna ali namera moze (i ne mora) biti diskutabilna. I Mengele je bio strucnjak, zar ne?! Ova gospodja tvrdi da je ova vakcina maksimalno bezbedna, tako je i nasa doktorka (pedijatar) nama rekla da je vakcina bezbedna. Nekoliko dana posle sin je postao autistican. Ista doktorka tvrdi da nije od vakcine. A mi svi osteceni smo izgleda veverice.

darko

pre 3 godine

Ovo je cak i za jednog laika kao sto sam ja vrlo povrsna debata o vakcinama koju prezentuje doktorka. Tacno je da Rusi koriste Adeno virus, ali treba napomenuti da je on ljudskog porekla, dok Zeneca koristi od simpanzi. Taj virus je pak najslicniji humanom koji koristi Ruska. Mene vise interesuje razlog za veliku devijaciju u efikasnisti izmedju Ruske i Zenecine ili same Zenecine sa razlicitim doziranjem. Time se nazalost niko ne bavi. Drugo imamo Modernu i Biontech/Pfizer sa mRNA vakcinama koje nemaju patogen u sebi, samim tim i vektor u obliku Adeno virusa. Bitnije pitanje od svega je da li takva vakcina moze da utice na genetiku ili sto sam negde procitao, dovede do oboljenja i sl. Nacelnik jednog instituta na Beckom AKH, tvrdi da to nije slucaj, isto sam video nekog zakletog zapadnog antivaksera da tvrdi isto... Ono sto mene isto interesuje, je razlika u temperaturi na kojoj se cuvaju ove vakcine. Biontech mora na - 70-75'c, dok Moderna moze na - 50, i moze dosta duze u konvencionalnim zamrzivacima da stoji, na kraju Curevac je stabilan i u obicnom frizideru a isto je mRNA, zar o tome nisu u Biontech razmisljali, posto to proizvodi ogroman logisticki problem kao i transportni trosak i u cemu je uopste tu razlika. Pored ovih ima i vakcina se mrtvim patogenom i takve razvijaju par Kineskih firmi. Jos jedna koja kao i mRNA nikada nije postojala, je vakcina firme Novavax sa mrtvim patogenom u nano tehnologiji i u nju je Americka drzava ulozila milijarde, tako da i nju treba spomenuti. GSK, Sanofi, Cansino, Sinopharm, Merck, Janssen, SinoVac su jos neke od firmi koje su u poslednjoj fazi testiranja, ako je verovati jednoj nemackoj uglednoj stranici najmanje 214 firmi radi na razvoju vakcine. Na kraju krajeva pitanje je, za koju opciju se odluciti... Ja licno biram mRNA.

Mile

pre 3 godine

Objasni nam žena da postoji doživotni imunitet na virus! Ista žena koja je tvrdila da za proizvodnju vakcine treba više godina. Uz dužno poštovanje prema dr Gligić zbog godina i minulog rada, moram da primetim da ova žena ne zna šta govori...

hmmm

pre 3 godine

@Pedja: Svako dobro Vam zelim od srca i zao mi je sto Vam je dete autisticno, ali Vasa doktorka je upravu. Autizam je, nazalost, urodjeno stanje i ne postoji vakcina koja moze da ga izazove. I da niste vakcinisali dete, ono bi svakako bilo autisticno. Razumem da je roditeljima lakse da krive nekog drugog ali je istina da krivca tu nema. Deca na pocetku zivota izgledaju sasvim normalno, prate normalan razvoj a onda naglo degradiraju upravo u periodu kad se prima ta vakcina koju pominjete. Kod neke dece se naznake pokazuju vrlo rano, samo roditelji to ne povezu sa autizmom jer je beba jako mala (recimo, nema kontakta ociju), dok kod nekih prosto ne primete nista. Zato se dijagnoza autizma postavlja kasnije, to vec znate.

Saljem Vam lep pozdrav i uzivajte sa svojim detetom, to su divna i posebna deca...

Ivan Jr

pre 3 godine

Pa da, sto je onda svi ne prave ako je tako? Kako to da je mi nismo napravili? Zasto je onda sam Gates najavio da moramo da se pomirimo da ce umreti oko 700,000 ljudi od eventualnih posledica vakcine, sto je po njemu ‘bolje’ nego da umre dobar deo populacije od ovako ‘strasnog’ virusa?

Zoran

pre 3 godine

Da li imaju žive ili aluminijuma u sastavu? (dzox, 2. decembar 2020 21:48)
A koja vakcina ima? Recimo link a ne FB strana.
Ali zato vam ovo uopšte nije bitno :
Mi smo pre svega izloženi živi zbog termoenergetskog kompleksa koji se bazira na sagorevanju uglja. Jer živa je prirodni sastav Zemljine kore, pa u rudama“, kaže doktorka Branislava Matić sa Instituta za javno zdravlje „Batut“.

Gordana

pre 3 godine

Pozivam...ili prozivam. dr Anu Gigić..da se čim stignu vakcine i prodju sve potrebne provere sigurnosti... istih.
Prva prijavi da bude vakcinisana.!
U istoriji nauke medicine bilo .je više lekara dobrovoljaca za brojne probe vakcina i lekova ...kao pokusni zamorcici.. da pomognu čovečanstvu ...iz svog humanog entuzijazma.

bili

pre 3 godine

Nista ovde nije objasnjeno za fajzerovu i moderninu mRNK vakcinu.Verovatno gospodja ne zna da ta tehnologija postoji,sto je verovatno zbog toga sto nikad nije dobila dozvolu za upotrebu na ljudima.Sreca pa ima dovoljno vas "obrazovanih" anti-antivaksera i anti-teoreticara zavera koji ce da da budu prvi u redovima da to isprobaju.Hvala vam.

Dusanovo carstvo!

pre 3 godine

"Adenovirusi najčešće izazivaju blage respiratorne infekcije ili gripozni sindrom, i često ove infekcije prolaze bez simptoma. Međutim, pored navedenih stanja adenovirusi imaju moć da izazovu niz drugih kliničkih manifestacija.

Pojedini tipovi virusa izazivaju sledeće simptome kod čoveka:

Akutne respiratorne infekcije (gripozni sindrom, febrilni faringitis, pneumonija)
Faringokonjuktivalna groznica
Akutni febrilni konjuktivitis
Folikularni konjuktivitis
Epidemijski keratokonjuktivitis
Pneumonije kod beba, male dece, predškolske i školske dece
Akutni gastroenteritis (tip 40 i 41)
Traheobronhitis, bronchitis, bronhiolitis i pertusiformni sindrom
Mononukleozni sindrom sa anginom i limfadenopatijom
Akutni hemoragični cistitis u dece i mladih osoba
Meningitis, meningoencefalitis, i druge neurološke bolesti
Herpetiformne promene na genitalnim organima
Respiratorne infekcije sa morbiliformnom ospom i mijalgijama
Oštećenje jetre (hepatitis sindrom)
U imunodeficijentnih osoba (bolesnika sa hiv-om, leukozom, malignim tumorom) ove infekcije adenovirusima su veliki problem, uvek se završavaju letalno. Obično dođe do generalizovane bolesti."

To je istina a sve ostali je bla bla truc truc

kad

pre 3 godine

Draga doktorko hvala Vam, ako sam do sada imao i 1% sumnje da li cu je primiti sada sam 100% siguran da cu je prvi primiti. Nadam se da ce se glas nauke jos vise cuti!

Pera Detlić

pre 3 godine

Kreće kampanja za vakcinaciju. Do sada smo slušali da je potrebno dugo ispitivanje, a sada kad je vakcina kratkotrajno ispitana i tako došla nam pred vrata, da je ona bezbedna. Čovek nije pametan kako da postupi.

Milosh

pre 3 godine

Nisam antiwaxer i sva deca su normalno vakcinisana domacim vakcinama. Ali mene sada kao laika zanima sledece. Neko dobije korona virus i kod njega se stvore antitela, i oni nama sada kazu da ta antitela stite od 1-6 meseci zavisno od osobe do osobe i zavisno o tezine klinicke slike. E sad posto su sa tom pricom zeznuli farmakomafiju i limitirali njihovu zaradu, sada nam kazu da cemo kada dobijemo vakcinu sa samo odredjenim RNK covid19 koji inicara stvaranje antitela, taj isti nas imuni sistem sada stvoriti antitela koja ce trajati 2 godine. Da li vi zaista mislite da su svi glupi?! Na koji nacin prirodno dobijena puna doza virusa, koja je potvrdjena PCR ili igM testom ce nas zastiti manje nego vakcina sa samo delom virusa?! Ajde naucnici potrudite se malo vise da to objasnite.

Moka

pre 3 godine

Sad ce dezurni antivakseri da popljuju i doktorku Gligic. Po njima je i ona verovatno deo farmakomafije i uzima pare na tudjoj nesreći. Tuzni ljudi zaista ti antivakseri. Ne veruju naučnicima, ali komotno veruju nekoj dokonoj domaćici bez ikakvog medicinskog znanja, koja ima svoj antivakserski blog i gomila pare preko gomile naivaca.

da

pre 3 godine

@Beowolf: Ne palamude farmaceuti i lekari nego polupismeni ljudi sa drustvenih mreza, pevaljke, politicari, vodoinstalateri i bukvalno svako, ama bas svako ima neku svoju teoriju a veze nema ni sta je vakcina, ni sta je adenovirus, ni kakve vakcine postoje a ni kako funkcionise. Evo, ljudi ne znaju ni kako funkcionise vakcina protiv gripa a tolike godine postoji. Osnovno znanje o medicini im je da piju antibiotik kad imaju virus (naravno, pojma nemaju da oni deluju na bakterije). Misle da su 'provalili sistem', oni tako pametni iz neke palanke u Srbiji su procitali Bila GejCa, misle da ce neko da ih cipuje jer su mnogo bitni, da vakcina ima stetne supstance (nemaju pojma koje, samo su tako 'culi').

Najgori neprijatelj coveka je NEZNANJE i nedostatak obrazovanja. To, sto nesto ne razume, izaziva takav strah kod coveka, da on nije sposoban razumno da misli, umislja da su svi protiv njega, da hoce da ga povrede, posebno ako su to ljudi koji su dosta obrazovaniji od njega, njih se posebno plasi.

Evo dajem glavu da sad lupim neku nebulozu, recimo da je nekome izrastao rep od vakcine i pozovem se na izmisljeni izvor da bi vecina ljudi poverovala. Ali zato, kad dodje strucnjak kao gospodja Gligic - e ma ona nema pojma. Takvi smo.

L.

pre 3 godine

Odakle doktorki podatak da iRNK vakcine koriste adenovirusne vektore? Pitam, jer nisam nigde naisla na taj podatak, a volela bih da procitam. Obicno se govori o vakcinama sa adenovirusnim vektorom i o onim drugim koje ne koriste te vektore.

sinisa

pre 3 godine

Napokon da cujem nesto smisleno i pametno.Ljudi sa nikakvim zvanjem i znanjem,iznose svoja misljenja a zbog tih spodoba, covek vise ne zna sta da misli i sta da radi.Hvala Vam doktorka sto ste nam malo olaksali ovu tesku situaciju.

gedzo

pre 3 godine

Objasni ti to neobrazovanim tzv. ljudima, koji misle da je njihova FB grupa - puna istih kao oni - pouzdan izvor informacija o medicini... Samo nam ostaje da se nadamo da su takvi glasna manjina.

novikorisnik

pre 3 godine

Kad je tako, što je nisu napravili još letos, ili ranije, nego im je trebalo godinu dana? Sa današnjom tehnologijom nije teško ni dugotrajno izdvojiti parče rna, a verujem da su i svi bezazleni adeno virusi dostupni na klik...

Drug kontraš

pre 3 godine

Zašto je ona stručna da daje svoje mišljenje? Jel ima svoj YouTube kanal ili makar blog? Nema?

U svakom slučaju, sada će joj "pravi" stručnjaci objasniti da u stvari nema pojma o virusima i vakcinama :)

Stwfan

pre 3 godine

Dobrodosli u doba kada su doktori bili doktori.

Lagano objasnjenje puno znanja a ne ovi danasnji njanjanjnjanjanja rekla kazala procitali su negde.

Veliki pozdrav za gospodju

SPQR

pre 3 godine

Odakle doktorki podatak da iRNK vakcine koriste adenovirusne vektore? Pitam, jer nisam nigde naisla na taj podatak, a volela bih da procitam. Obicno se govori o vakcinama sa adenovirusnim vektorom i o onim drugim koje ne koriste te vektore.
(L., 2. decembar 2020 21:44)

Nećete ni pročitati. Genetički materijal adenovirusa je dvolančana DNK, a koronavirusa jednolančana RNK (+lanac, koji funkcioniše kao informaciona RNK u procesu translacije viralnih proteina). Strategija sa adenoviralnim vektorom se satstoji u tome da se u adenovirus ubaci DNK kopija viralne RNK poreklom iz koronavirusa, i to onaj deo koji kodira već čuveni "Spike" protein. Prema tome, svaka čast za pređašnje zasluge u suzbijanju epidemije variole iz 1972, ali doktorku je ipak malo pregazilo vreme.

Dejan

pre 3 godine

Ana Gligić je jedini stručnjak kojem verujem. Do sada, uz sav oprez za sve što je izjavila, bila je sve u pravu. Ono što ne zna ili ne može da zna, to i kaže. Puno poštovanje od mene.

tuga

pre 3 godine

Ne posesujem apsolutno nikakvo znanje da bih mogao da raspravljam o vakcinama, samo znam da ako je budem primao neću biti medju prvima sigurno.

Beowolf

pre 3 godine

Napokon da cujem nesto smisleno i pametno.Ljudi sa nikakvim zvanjem i znanjem,iznose svoja misljenja a zbog tih spodoba, covek vise ne zna sta da misli i sta da radi.Hvala Vam doktorka sto ste nam malo olaksali ovu tesku situaciju.
(sinisa, 02. decembar 2020 21:28)

Potpuno se slažem. Treba sve objasniti "plastično" da bi svi ljudi mogli da razumeju. Da crnjak bude veći, igrom slučaja znam par farmaceuta po profesiji... Nikakvi značajni likovi. I još odavno mi je jedan od njih objasnio procese pravljenja vakcine generalno... I to je otprilike to što gospođa kaže. Elem... Suština je u tome da svi oni umeju to lepo da objasne ali iz nekog razloga palamude.

g4

pre 3 godine

To znaci da oni koji su prelezali virus, imaju dozivotni imunitet posto su bili napadnuti kompletnim virusnim RNK. Ako oslabljena vakcina daje dozivotni imunitet, onda pravi virus jos vise vodi ka pomenutom, dozivotnim imunitetom. Ili, posto virus mutira, onda se moramo vakcinisati svake godine?

Marko

pre 3 godine

Koliko sam ja razumeo s podataka na internetu nosaci RNK svih vakcina sem ruske nisu adenovirusi nego lipozomi, nano cestice. To je prvi put da se takva vakcina i tehnologija koristi i ne spada u do sada poznatu kategorizaciju vakcina.Smatraju se tzv. pametnim vakcinama. Otud i tolike teorije zavere na tu temu. Ruska je pravljena na adenovirusu kao nosacu jer sy oni valjda vecj imali dosta toga gotovog dok su istrazivali neke druge vakcine. mislim za ebolu

Vlada

pre 3 godine

@Milosh
Mislim da je stvar i u koncentraciji. Sa vakcinom dobiješ ogromnu količinu "kobajagi" virusa i telo dobro "zapamti" taj kod. Zato se vakcina obično i prima barem iz dvaput.
Kod prirodnog zaražavanja, naročito ako nemaš neke jake simptome, telo nije stiglo da pokupi dovoljno informacija.
Skroz laički rečeno. Ako neko može da ovi stručno objasni (naravno ako je sve ovo u načelu tačno) bio bih zahvalan. Hvala!

AB+

pre 3 godine

+ aluminijum oksid, malko žive i ko zna čega još... Lako je lekarima, oni će naći ko će da im upiše da su primili vakcinu. Kako moja deca da izbegnu vakcinisanje?

Mile

pre 3 godine

Objasni nam žena da postoji doživotni imunitet na virus! Ista žena koja je tvrdila da za proizvodnju vakcine treba više godina. Uz dužno poštovanje prema dr Gligić zbog godina i minulog rada, moram da primetim da ova žena ne zna šta govori...

Proka

pre 3 godine

Oksfordska i ruska vakcina jesu bazirane na adenovirusu kao nosacu ali Fajzer nije ona je RNK vakcina a nisu ni kineske vakcine koje su napravljene od deaktiviranog virusa

LogenMNE

pre 3 godine

Kreće kampanja za vakcinaciju. Do sada smo slušali da je potrebno dugo ispitivanje, a sada kad je vakcina kratkotrajno ispitana i tako došla nam pred vrata, da je ona bezbedna. Čovek nije pametan kako da postupi.
(Pera Detlić, 02. decembar 2020 22:10)

U jee, bas nije pametno. Vakcinisace se 3 milijarde ljudi, al mozda je zavjera protiv Pere Detlica samo, bitan faktor

Ćiro

pre 3 godine

Ja samo jedno znam. Da jedino pravilo kod ovog virusa je da nema pravila. Nadam se da će sve tako biti kako ova doktorka kaže, ali ko bi ga znao...

Pravi stari Čačanin

pre 3 godine

krizni stab plus doticna zajedno imaju 500 godina.....sta to govori?
(vasa ladacki, 02. decembar 2020 23:25)

Da su mnogo, mnogo pametniji od tebe što imaš 13.

PatriJota za tastaturom

pre 3 godine

Ma kakav adenovirus i prepolovljena RNK, gospođo. Sve te vakcine, u stvari, imaju jedan mali čip koji komunicira preko 5G i omogućava im (Bilu GejCu i Stivu Džobsu -samo naivni misle da je on umro i to od raka koji također ne postoji) da nas kontrolišu tako što nam ubacuju komande: kupi najnoviji iPhone od 1500e jer bez njega ne možeš da dišeš, koristi legalan Windows, Linux smrdi, zemlja je ravna jer bi oni sa druge strana popadali itd.

1914

pre 3 godine

Nista ovde nije objasnjeno za fajzerovu i moderninu mRNK vakcinu.Verovatno gospodja ne zna da ta tehnologija postoji,sto je verovatno zbog toga sto nikad nije dobila dozvolu za upotrebu na ljudima.Sreca pa ima dovoljno vas "obrazovanih" anti-antivaksera i anti-teoreticara zavera koji ce da da budu prvi u redovima da to isprobaju.Hvala vam.
(bili, 2. decembar 2020 23:19)
Ne zna ona,jedna od najvećih stručnjaka još u bivšoj Jugoslaviji,ti ćeš joj objasniti preko facebooka.Sram te bilo.

Ivan Jr

pre 3 godine

Pa da, sto je onda svi ne prave ako je tako? Kako to da je mi nismo napravili? Zasto je onda sam Gates najavio da moramo da se pomirimo da ce umreti oko 700,000 ljudi od eventualnih posledica vakcine, sto je po njemu ‘bolje’ nego da umre dobar deo populacije od ovako ‘strasnog’ virusa?

Eto

pre 3 godine

Prosto i jednostavno, zena objasnila, a nepismeni srbi idu sa teorijom "cipuju nas", "Gejts" (o kome su culi od Seselja, kao i o Sorosu (coveku koji zbog starosti nece ziveti jos dugo ali eto "mrzi" srbe), i tako dalje. Jadni mi koliko nepismenih i tupavih imamo.

Istok

pre 3 godine

Dzabe objasnjavate ovom polu pismenom svetu. Uvesti obavezno vakcinisanje
(Boka, 02. decembar 2020 21:57)

Пише се "полуписменом". Спојено, не одвојено.
:)

Johny Grobar

pre 3 godine

Ja koliko sam shvatio, treba da se unese izmedju 400 i 500 cestica da bi se zarazilo. Ako se unese manje, onda su bela krvna zrnca sposobna da se izbore. Ako se to desava 5, 7, 10 dana ( jbm ga) onda se telo navikne i stvori imunitet. Pretpostavljam da vakcina sadrzi neki koncentrat virusa koji je slab ali opstaje duze. Ja cu se valcinisati jer zelum da vidjam moju majku bez grize savesti da je zarazim. Pozdrav iz Kanade

max

pre 3 godine

Kad je tako, što je nisu napravili još letos, ili ranije, nego im je trebalo godinu dana?
(novikorisnik, 02. decembar 2020 22:45)

Napravljene su sve one veoma brzo jos pre leta. Nego, prva faza (zivotinje), druga faza (manji broj ljudi), treca faza (veci broj ljudi) i eto sada su u fazi odobravanja. Kinezi su preskocili trecu fazu pa se vakcinisu vec odavno, Rusi su skratili trecu fazu pa se vakcinicu od skorije, Amerikanci i Evropljani su u procesu odobravanja nakon takodje skracenja trece faze. Britanci odobrili a EU bi jos desetak dana da sve proveri. Obicno treca faza traje godinama ali se sada nema toliko vremena.

dzoni

pre 3 godine

Oksford vakcina koristi adenovirus prehlade simpanze Dok ruska Vakcin koristi adenovirus prehlade Coveka.. Sad sta je od ta dva bolje..dal je pametno unositi nesto sto nije od Coveka.. Pa za oksfordsku imamo da dvoje su imali ozbiljnu neuro bolest posle vakcine .. Mislim da je pametnije ovo rusko jer bolje da dobijes obicnu prehladu nego put u nepoznato

Maska

pre 3 godine

Nema potrebe za teorijama zavere jer su proizvodjaci veoma transparentni oko tehnologije i rezultata. Postoje 4 osnovna tipa vakcine - 1) RNK 2) adenovirisne 3) proteinske 4) mrtav virus. Doktorka priča o tipu 2) i pominje 4).

Pedja

pre 3 godine

(da, 02. decembar 2020 23:35)
Vi sa skroz suzenim vidikom ste najpametniji, vidite samo one strucnjake koji pisu i pricaju pozitivno o vakcini. Ove druge ne vidite pa mislite da ne postoje. A zaprepastili bi ste se kada bi ste imali priliku da cujete od brojnih lekara sve o nuspojavama nekih vakcina. I to ne od bilo kojih lekara, kao sto sam ja (na zalost) bio u prilici licno da cujem. Strucnost ove gospodje je nesporna ali namera moze (i ne mora) biti diskutabilna. I Mengele je bio strucnjak, zar ne?! Ova gospodja tvrdi da je ova vakcina maksimalno bezbedna, tako je i nasa doktorka (pedijatar) nama rekla da je vakcina bezbedna. Nekoliko dana posle sin je postao autistican. Ista doktorka tvrdi da nije od vakcine. A mi svi osteceni smo izgleda veverice.

Jaaaa

pre 3 godine

Kad je tako, što je nisu napravili još letos, ili ranije, nego im je trebalo godinu dana? Sa današnjom tehnologijom nije teško ni dugotrajno izdvojiti parče rna, a verujem da su i svi bezazleni adeno virusi dostupni na klik...
(novikorisnik, 02. decembar 2020 22:45)

Napravili su je još pre leta ali ako nisi znao sprovodi se testranje efikasnosti i bezbednosti pre upotrebe...

Papillon

pre 3 godine

Malo se doktorka zbunila.
Phiser/Biotech je iRNK bazirana, trigeruje maš imuni sistem da pravi B limfocite na osnovu informacije iRNK koji sadrži info za proteon spajka sars-cov2.
Sputnjik i kineske jesu bazirane na nekom adeno virusu kao nosiocu i imaju protein spajka umetnut.
Inače, ne znam čemu čudjenje. Ovo se zna bar 9 meseci. Kako sad neki ovde doživeše prosvetljenje. Čak je na srpskom, možda i ovde, bilo prenetih članaka.

Mili

pre 3 godine

Hajde ta vakcina već jednom da stigne,pa ko hoće neka se vakciniše ko neće ne mora.Ja želim da se vakcinišem i jedva čekam,želim svoj život od pre epidemije nazad.Npr moja sestra ne želi vakcinu,kaže da će je čipovati?Mogu misliti, baš nekom treba da čipuje babu!

darko

pre 3 godine

Ovo je cak i za jednog laika kao sto sam ja vrlo povrsna debata o vakcinama koju prezentuje doktorka. Tacno je da Rusi koriste Adeno virus, ali treba napomenuti da je on ljudskog porekla, dok Zeneca koristi od simpanzi. Taj virus je pak najslicniji humanom koji koristi Ruska. Mene vise interesuje razlog za veliku devijaciju u efikasnisti izmedju Ruske i Zenecine ili same Zenecine sa razlicitim doziranjem. Time se nazalost niko ne bavi. Drugo imamo Modernu i Biontech/Pfizer sa mRNA vakcinama koje nemaju patogen u sebi, samim tim i vektor u obliku Adeno virusa. Bitnije pitanje od svega je da li takva vakcina moze da utice na genetiku ili sto sam negde procitao, dovede do oboljenja i sl. Nacelnik jednog instituta na Beckom AKH, tvrdi da to nije slucaj, isto sam video nekog zakletog zapadnog antivaksera da tvrdi isto... Ono sto mene isto interesuje, je razlika u temperaturi na kojoj se cuvaju ove vakcine. Biontech mora na - 70-75'c, dok Moderna moze na - 50, i moze dosta duze u konvencionalnim zamrzivacima da stoji, na kraju Curevac je stabilan i u obicnom frizideru a isto je mRNA, zar o tome nisu u Biontech razmisljali, posto to proizvodi ogroman logisticki problem kao i transportni trosak i u cemu je uopste tu razlika. Pored ovih ima i vakcina se mrtvim patogenom i takve razvijaju par Kineskih firmi. Jos jedna koja kao i mRNA nikada nije postojala, je vakcina firme Novavax sa mrtvim patogenom u nano tehnologiji i u nju je Americka drzava ulozila milijarde, tako da i nju treba spomenuti. GSK, Sanofi, Cansino, Sinopharm, Merck, Janssen, SinoVac su jos neke od firmi koje su u poslednjoj fazi testiranja, ako je verovati jednoj nemackoj uglednoj stranici najmanje 214 firmi radi na razvoju vakcine. Na kraju krajeva pitanje je, za koju opciju se odluciti... Ja licno biram mRNA.

Zoran

pre 3 godine

Da li imaju žive ili aluminijuma u sastavu? (dzox, 2. decembar 2020 21:48)
A koja vakcina ima? Recimo link a ne FB strana.
Ali zato vam ovo uopšte nije bitno :
Mi smo pre svega izloženi živi zbog termoenergetskog kompleksa koji se bazira na sagorevanju uglja. Jer živa je prirodni sastav Zemljine kore, pa u rudama“, kaže doktorka Branislava Matić sa Instituta za javno zdravlje „Batut“.

ima i drugih

pre 3 godine

Ovo je tačno za kinesku vakcinu, ruski Sputnjik i Oxfordsku ali Pfizer i Moderna nisu uopšte taj tip vakcine. Valjalo bi ljudima lepo objasniti i šta je mRNK vakcina, jer neinformisanost je dobra osnova za zablude

Jaaaa

pre 3 godine

Posle vakcinacije od gripa imamo imunitet samo šest meseci?!
(ŠONE, 03. decembar 2020 09:55)

Na taj soj virusa imaš doživotan imunitet, problem sa virusom gripa je što mutira često...

hmmm

pre 3 godine

@Pedja: Svako dobro Vam zelim od srca i zao mi je sto Vam je dete autisticno, ali Vasa doktorka je upravu. Autizam je, nazalost, urodjeno stanje i ne postoji vakcina koja moze da ga izazove. I da niste vakcinisali dete, ono bi svakako bilo autisticno. Razumem da je roditeljima lakse da krive nekog drugog ali je istina da krivca tu nema. Deca na pocetku zivota izgledaju sasvim normalno, prate normalan razvoj a onda naglo degradiraju upravo u periodu kad se prima ta vakcina koju pominjete. Kod neke dece se naznake pokazuju vrlo rano, samo roditelji to ne povezu sa autizmom jer je beba jako mala (recimo, nema kontakta ociju), dok kod nekih prosto ne primete nista. Zato se dijagnoza autizma postavlja kasnije, to vec znate.

Saljem Vam lep pozdrav i uzivajte sa svojim detetom, to su divna i posebna deca...

Sve go intelektualac

pre 3 godine

@Dzabe objasnjavate ovom polu pismenom svetu. Uvesti obavezno vakcinisanje
(Boka, 2. decembar 2020 21:57)

Pise se "polupismenom svetu", kad se vec pravis pametan i pismen.