Oni su ranjiva kategorija: Smrtni ishod od kovida 19 kod dijabetičara 50 odsto viši FOTO

Šećerna bolest se nezaustavljivo širi, i pored velikog napretka u dijagnostici, terapiji i prevenciji, brojke govore da je Srbiji više od 700.000 osoba ima tu bolest, ali 36 odsto njih i nije svesno da je ima, ukazano je danas na konferenciji povodom obeležavanja Svetskog dana dijabetesa.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
 1. Deci sa dijabetesom u vrtićima i školama treba omogućiti asistenciju vrtićkih - školskih medicinskih sestara koje bi se starale o njima jer je u toku dana potrebno naročito kod mlađeg uzrasta proveriti šećer i reagovati u slučaju hipoglikemije izmeritišećer pred obrok i dati insulin izračunavajući dozu a takođe i nakon toga kontrolisati vrednosti šećera i korigovati po potrebi da ne bi nastupila hipoglikemijska koma i hiperglikemija. U drugim zemljama Evrope uključujući Španiju i Grčku je to pitanje rešeno dobro a kod nas su deca bez prave zdravstvene kontrole i često roditelji koji ne rade dežuraju u blizini vrtića i škole ako imaju sreće da naiđu na saradnju a ne na diskriminaciju kao što se nedavno desilo u vrtiću u Aleksincu.
  (Sladak život, 15. novembar 2020 00:28)

  # Link komentara

 2. Nemate para za lekove.Lekovi koji drza tip 2 pod kontrolom kostaji moje osiguranje,privatno ,za 3 meseca 1000 dolara.Zderem kolace ,torte,..zena grdi ali volim slatko.U Srbiji umiru ,oslepe.Kazu najbolja ekonomija u Evropi.Moguce kad se ne trosi na lekove.
   (dblagoje, 14. novembar 2020 22:30)

  # Link komentara

 3. Strašno sam bio zaljubljen u jednu Aleksandru sa Petlovog brda, koja ima dijabetes. Nažalost, uprskao sam stvar, ali se najiskrenije nadam da je ona dobro, jer odavno nemamo kontakt.
  Ljudima sa dijabetesom skidam kapu, jer takva disciplina i volja za boljim zivotom kakvu oni imaju moze da postidi sve nas "normalne".
  (Nikola, 14. novembar 2020 21:31)

  # Link komentara

 4. Ja imam jednog malog prijatelja od 12 godina ,prosle godine su joj otkrili dijabetes tip 2 ,od kovida trtam vise za nju i starije osobe koje poznajem nego za mene.Naravno i za radno mesto i ekonomiju !!!
  (Pegone, 14. novembar 2020 19:12)

  # Link komentara

 5. U Smederevu je nemoguće zakazati mamografiju i ultrazvuk dojki. Objašnjenja nema, trenutno ne zakazuju iako imate uput od onkologa. Ne stavljaju ni na listu čekanja da bi eventualno pacijenta pozvali telefonom na pregled kao što su radili prethodnih godina. Sestre govore da prednost imaju mladji pacijenti, mada i to nije istina. Moja majka je imala zakazan pregled 20. marta ove godine da bi isti otkazali jer su drugoj pacijentkinji ustupili taj termin. Prošlog meseca je uzela novi uput, ali, nikakvu novu informaciju o mogućnosti za kontrolni pregled ne daju. Kod endokrinologa je jedva zakazala kontrolu-svakog ponedeljka je zvala sestru koja radi sa lekarom opšte prakse i svakog ponedeljka je išla u službu ne bi li joj zakazali pregled. Mesecima se maltretiraju lekar opšte prakse i sestra koja sa njim radi, sam pacijent-koji mora više puta da plati prevoz i da se vrati kući bez zakazanog termina, sestre koje rade na internističkom šalteru, kao što su pojedine sestre na internističkom šalteru vrlo neljubazne i neprofesionalne. Gde je preventiva kada neko brine o svom zdravlju? Hvala svim ljubaznim medicinarima na profesionalnom odnosu.
  (SD, 14. novembar 2020 19:05)

  # Link komentara

 6. @Ko tera naciju u izolaciju? Nema nikakvih strogih mera na snazi.
  (Zoka "Zbrojovka", 14. novembar 2020 18:11)

  Stari ljudi, koji su i najugroženiji, bili su 2 meseca u zatvoru!

  Ti ili si glup ili si plaćen da budeš takav?
   (alba greaca, 14. novembar 2020 18:30)

  # Link komentara

 7. Potreban je veći broj tračica za merenje šećera i da se registruje u Srbiji Freestyle libre senzor za kontinuirano merenje šećera kao u Hrvatskoj jer je to bolji način kontrole i preventivno može da pomogne da se nivo šećera dobro reguliše i smanji broj teških oboljenja koja izazivaju invalidnost slepilo amputacije nogu, oboljenje bubrega - dijaliza, neuropatija i dr što naš sistem dosta košta.
  (Kasper, 14. novembar 2020 18:17)

  # Link komentara

 8. I umesto da se rade neke stvari po pitanju ozdravljenja nacije, koja je među najbolesnijim u Evropi, vi im stavljate brnjice i gurate u izolaciju ne bi li im to nikakvo zdravlje još više ruinirali?

  Bravo za mere!
  (alba greaca, 14. novembar 2020 17:00)

  Ko tera naciju u izolaciju? Nema nikakvih strogih mera na snazi.
  (Zoka "Zbrojovka", 14. novembar 2020 18:11)

  # Link komentara

 9. Од краја јуна ове године до данас, као дијабетичар на инсулину не успевам да одем на контролу код ендокринолога јер: су на боловању, на одмору, пребукирано је, не примају никога, не примају мене јер имам општи упут без термина, нема термина, тешко је стање....итд. Не могу да добијем нови, валидан извештај, па онда лекар опште праксе не може да ми препише лекове јер...треба му важећи извештај. Последња контрола је била крајем 2019. ЗЦ Вршац. Можда је негде другде другачије. Не верујете? Надам се да се нећете лично уверити.
  (Зар је важно?, 14. novembar 2020 18:03)

  # Link komentara

 10. I umesto da se rade neke stvari po pitanju ozdravljenja nacije, koja je među najbolesnijim u Evropi, vi im stavljate brnjice i gurate u izolaciju ne bi li im to nikakvo zdravlje još više ruinirali?

  Bravo za mere!
   (alba greaca, 14. novembar 2020 17:00)

  # Link komentara