1. Eh, šta da se radi. Kod zubara, lekara i na posao se mora. Neki rizici su neizbežni.
  (xxx, 6. novembar 2020 23:51)

  # Link komentara

 2. pisem iz banja luke,imam stomatolosku ambulantu, provodimo u njoj sve dodatne mjere koje, pacijenti dolaze iskljucivo u svoj temin koji je prethodno zakazan, u cekaonici popunjavaju covid upitnik, peru ruke u toaletu i zatim ih dezinfikuju i mjeri im se temperatura, sjedaju na stomatolosku stolicu koja je ociscena dezinfekcionim sredstvom nakon prethodnog pacijenta, koriste se novi instrumanti koji su sterilisani u autoklavu i pred pacijentom se otvaraju iz svog sterilnog pakovanja.doktori i sestre koriste rukavice, maske i vizire kao zastitu.sve ove nove mjerezahtjevaju dodatne troskove, ali nismo povecavali cijene usluga. sve to pacijenti vide i samo tako se moze odrzati njihovo povjerenje
  (srki, 6. novembar 2020 20:52)

  # Link komentara

 3. Ma 1000 razloga cemo naci da ne odemo kod stomatologa a cela nacija krezava.
  (Esi mi dobar !, 6. novembar 2020 11:18)

  # Link komentara

 4. Mnogi stomatolozi i stomatološke sestre su, inače, aljkavi. Sve ispipaju, pa posle stavljaju ruke u vaša usta-vašu hemijsku olovku, zdravstvenu knjižicu, rtg snimak zuba, telefon, dugme za podizanje ili spuštanje stolice, pomeraju stalak sa instrumentima, pomeraju reflektor, uzimaju mobilni telefon, hvataju se za kvaku od vrata, pipaju bočice iz kojih vade lekove, vraćaju višak kompozitne plombe iz vaših usta u tubicu iz koje su je izvadili, staklo na kom sestra pravi gips za zub opere sa tečnošću za sudove, prebriše starim peškirom za sledeću upotrebu bez brisanja alkoholom, stavljaju vam korišćenu kompresu kao zaštitu od tečnosti koju su stavljali prethodnom pacijentu, uv lampu ne brišu sa alkoholom... Menjate stomatologa, ali svaki doktor ima neku grešku. Najbolje vidite dok sa otvorenim očima posmatrate intervenciju, a da progovorite ne možete jer su vam usta otvorena dok stomatolog radi zub. Sreća što nema više zaraženih od hepatitisa B ili C ili bilo koje druge zarazne bolesti.
  (SD, 6. novembar 2020 00:09)

  # Link komentara

 5. Zubari ne mare za ništa..kod jednog sto sam išao(tad i nikad više) ,mlad stomatolog, pre 3 godine završio fax..stavio on meni plombu, pa se onom UV lampom češe po butinama dok sedi na stolici pored..pa opet lampu meni u usta.
  Onda nije imao sterilan neki instrument..a pre mene je u stolici bila moja devojka..on ladno uzima taj instrument iz kadice koji je koristio kod nje..ko u fazonu isto ti je to.
  Aaa dečko,nećeš me više videti.
  (Stole, 5. novembar 2020 22:48)

  # Link komentara

 6. Stomatolozi su od svih doktora najugrozeniji, sa najvecom sansom da se zaraze virusom. Svakako su najizlozeniji i najrizicniji doktori u Kovid ambulantama i bolnicama.
  Zavisi kod kog stomatologa idete, neko je odgovorniji, a neko manje.
  Svako uglavnom ima svog doktora koji mu se brine o oralnom zdravlju, trebalo bi da idu u proverene ordinacije.
  Generalno su svi stomatolozi obuceni i upoznati kako da se spreci sirenje infekcije Korona virusom.
  Pacijenti nekad slazu, ne govore o eventualnim simptomima, tako da u stomatoloskoj ordinaciji su u opasnosti i doktori i pacijenti.
  Trenutno bi bilo mozda pametnije da se samo urgentna stanja resavaju ( jaki bolovi i infekcije usne duplje), sve ostalo odloziti dok se malo smiri trenutno stanje i smanji broj zarazenih!
  Sansa da se zarazite u stomatoloskoj ordinaciji je kao i bilo gde u svakodnevnom zivotu. Sve zavisi od naseg ponasanja i naravno doktora, kako u stomatoloskim ordinacijama tako i u ostalim granama medicine!
  (Jovan, 5. novembar 2020 19:37)

  # Link komentara

 7. I ja morao kod zubara početkom jula.
  Posle 4,5 dana se razboleo i naravno obavestio sve gde sam bio predhodnih dana, tako i njega.
  Svaki put mi je odgovarao da se niko nije razboleo pre ili posle mene.
  Ipak je preventivno zatvorio ordinaciju,raspitivao se kako sam, i kasnije mu je jedan pacijent koji je bio pre mene priznao da je i on posle bio bolestan.
  OK, sve steriliše, ali kad zvoni telefon , javi se, pa nastavi da radi.
  Isto mu koleginica dala neki papir, uzeo i nastavio da radi.
  A ja gledam i mislim se pa reci joj da stavi na sto.
  Nema rukavice, a i one bi štitile samo njega, mene ne bi.
  Mislim da im je teško da rade u rukavicama, to razumem.
  Ali pazi se barem, da ne bi prao deset puta ruke u pola sata.
  Tako da sad trpim par pokvarenih zuba i čekam da padne broj na ispod 100 dnevno.
  (Miroslav, 5. novembar 2020 17:09)

  # Link komentara

 8. Zavrsio sam sa svim intervencijama pre dve sedmice i nisam dobio koronu. Sada kada je buknula zaraza nisam siguran da ce se svako provuci nezarazen, neki mozda i pokupe ali zavisi i od zubara, koliko cesto cisti, dezinfikuje, itd. Svakako je pametnije zakazati termin ranije nego na kraju dana.
  (Zero1, 5. novembar 2020 14:20)

  # Link komentara

 9. dok corona prodje meni ce vilice same ispasti,tako da bol i bolest ne pita za vreme i mesto,da molimo boga da ostanu na svom radnom mestu
  (mbar, 5. novembar 2020 13:10)

  # Link komentara

 10. Cudan smo mi narod.Sad ,,tvrdimo,, da su zubarske ordinacije ,,leglo zaraze,,A koliko sutra, kad nekog ,,ludacki,, zaboli zub, kucace na vrata kod zubara, virus mu nece biti ni na kraj pameti.
  (humanista, 5. novembar 2020 13:07)

  # Link komentara

 11. Pa stomatolog se unosi u dah i provodi dosta vremena ispred otovrenih usta raznih pacijenata, i naravno da je onda velika verovatnoća da se sam stomatolog zarazi.
  A posle taj stomatolog se opet unosi i diše blizu velikog broja drugih pacijenata.
  (Goran, 5. novembar 2020 12:32)

  # Link komentara

 12. Stomatolozi su i pre korone važili za medicinsku disciplinu koja ja najviše osveštena i edukovana kad je zaraza bilo koje vrste u pitanju, i uvek je zaštita na nivou, radimo nekoliko centimetara od usta, neophodno je zaštititi sebe i pacihente.
  (Dr, 5. novembar 2020 12:25)

  # Link komentara

 13. Prosle nedelje sam bio kod zubara, jedva je stavila masku.
  I dalje ima sirovina koje se prave pametni, a na prvi kasalj trce u bolnicu
  (Vlajse, 5. novembar 2020 12:16)

  # Link komentara

 14. Ministar je juče rekao da je zaraženo i 250 medicinskih radnika. Kod zubara (dok on radi) moram da skinem masku, a on mi je na 20 cm od lica. Bez obzira što nosi masku i što su mu instrumenti sterilni, ko može da mi garantuje da me zubar neće zaraziti? Znam i ja - niko. Dok broj novozaraženih u Beogradu ne padne ispod 200, kod zubara ću ići isljučivo ako baš moram. Znači ako baš boli zub ili je neka infekcija, otok, cista itd.
  (Zoka "Zbrojovka", 5. novembar 2020 12:16)

  # Link komentara

 15. Dzaba im sterilizacija instrumenata i menjanje rukavica kada npr. ne dezinfikuju lampu koja obasjava usnu duplju pacijenta a koju pomeraju i dodiruju svako malo podesavajuci je u zavisnosti od ugla osvetljenosti koji im odgovara. Dakle, dodiruje lampu pa mi gura ruke u usta, pa onda to opet cini pacijentima koji dolaze posle mene, a cinio je i onima koji su tu bili pre mene. Da ne spominjem dodirivanje kartoncica/podsetnika da vidi sta mi je radio prethodni put, pa dodirivanje stolice, vizira nakon cega mi opet gura ruke u usta. Kada mu skrenes paznju, uvredi se kao seoska snasa. Iskreno, stomatolozi ne vode racuna o higijeni i to je cinjenica. Pogotovo bi trebalo povesti racuna sada za vreme epidemije. Ali bitno je samo novac uzeti...
  (stanko, 5. novembar 2020 12:12)

  # Link komentara

 16. Istina živa. Pre nedelju dana sam završio kod stomatologa,imao sam par plombiranja i skidanje kamenca.
  Prvo što sam primetio je da sam doktor nosi masku kad mu se ćefne, a pacijenti uopšte ne nose. Mene sa maskom u čekaonici gledali su podrugljivo i sa podsmehom. U ordinaciji se ništa ne dezinfikuje, seda se na stolicu čim prethodni pacijent ustane. Da ne spominjem da "doktor stomatolog" gura prste u usta pacijentima bez rukavica, posle opere ruke pod česmom i to je to.
  Inače ordinacija u kojoj sam bio važi za jednu od najboljih u mom gradu Zrenjaninu. Kako li je tek kod ostalih...
  Sigurno će sada neki pametni da pita zašto mu nisam skrenuo pažnju na to. E pa skreni mu ti pažnju pa mu sedi posle u stolicu. Na kraju kad je sve bilo gotovo skrenuo sam mu pažnju i dobio blago teleći pogled kao odgovor.
  Molim boga da se nisam zarazio i sretan sam što sam završio, zubar me neće više videti dok ne prođe korona.
  (Profa, 5. novembar 2020 12:09)

  # Link komentara

 17. kakvo idiotsko razmisljanje, isto se tako mogao zaraziti i u pekari - da li sledi pitanje da li je bezbedno jesti hleb u doba korone?
  (marica, kriv, razumevanje..., 5. novembar 2020 12:09)

  # Link komentara

 18. Pa ja se osecam cistije kod zubara nego u bilo kojoj drugoj sobi.
  (Stefan, 5. novembar 2020 11:57)

  # Link komentara